Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a organizat miercuri, 4 aprilie, pe pagina oficiala de facebook ANAF, o sesiune de asistenta online cu privire la inregistrarea persoanelor fizice in Spatiul Privat Virtual.
Specialistii de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili au oferit raspunsuri referitoare la inregistrarea persoanelor fizice in Spatiul Privat Virtual.
Fiscalitatea.ro a realizat o lista cu cele mai interesante intrebari discutate in timpul sesiunii online.
1.
Intrebare:
"Ce acte trebuie sa depuna un lichidator pentru a avea acces in SPV. Ei sunt numiti pe baza unei rezolutii. Este suficient scanarea acestei rezolutii si a C.I.?"
Raspuns ANAF:
"Actele sunt aceleasi (conform ordinului) pentru persoanele juridice, indiferent de obiectul de activitate a persoanei juridice."
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
2.
Intrebare:
"S-a rezolvat problema de comunicare a actelor in ceea ce priveste SPV-urile persoanelor fizice care se inregistreaza cu o adresa de e-mail din domeniul Yahoo? Sau in continuare recomandati ca inregistrarea sa se faca cu o alta adresa de e-mail decat cea din Yahoo?"
Raspuns ANAF:
"In urma raspunsului primit de la structura de specialitate, va informam ca din cauza unor dificultati de ordin tehnic, domeniul Yahoo nu accepta e-mail-urile transmise de serverele Ministerului Finantelor Publice. In aceasta situatie, exista posibilitatea ca mesajele trimise catre domeniul Yahoo sa nu ajunga la destinatar, sau sa ajunga cu intarziere. Din acest motiv, se recomanda ca in relatia cu Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, sa se utilizeze o adresa de e-mail care sa contina un alt domeniu decat Yahoo."
3.
Intrebare:
"Pentru a avea acces si contabilul la spatiul virtual al unei persoane fizice (ma refer aici la titular PFA) este necesara o procura notariala? Este posibil acest lucru?"
Raspuns ANAF:
"Persoana fizica (titularul PFA) are deja cont in Spatiul Privat Virtual."
4.
Intrebare:
"De fiecare data cand accesez SPV - persoana fizica - trebuie sa astept sa primesc pe adresa de mail un cod de siguranta - valabil 300 de secunde - ce trebuie introdus. Am trimis o sesizare colegilor dvs. de la serv."Asistenta tehnica servicii informatice" si acestia mi-au raspuns ca aceasta este procedura si ca se trimite acel cod unic la fiecare autentificare. Nu se poate renunta la acesta si accesul sa se faca DOAR pe baza parolei?"
Raspuns ANAF:
"O parola unica (OTP) este o parola valabila pentru o singura sesiune de conectare, pe un sistem informatic. OTP-urile evita o serie de deficiente asociate autentificarii traditionale (statice) bazate pe parola, garantand ca parola unica o detine doar persoana titular de cont.
Cel mai important avantaj al OTP-urilor este ca, spre deosebire de parolele statice, nu sunt vulnerabile la atacuri. Aceasta inseamna ca un potential intrus care reuseste sa inregistreze un OTP care a fost deja utilizat pentru a intra intr-un serviciu informatic, sau pentru a efectua o tranzactie, nu va putea sa-l utilizeze, deoarece nu va mai fi valabil. Un al doilea avantaj major este ca un utilizator care utilizeaza aceeasi parola (sau o parola similara) pentru mai multe sisteme nu este vulnerabil la toate, daca parola pentru una dintre acestea este obtinuta de un atacator. Un numar de sisteme OTP urmaresc, de asemenea, sa se asigure ca o sesiune nu poate fi usor interceptata sau imitata fara cunoasterea datelor imprevizibile create in timpul sesiunii anterioare, reducand astfel suprafata atacului."
5.
Intrebare:
"Va rog sa ne precizati pasii prin care o persoana fizica isi poate crea SPV."
Raspuns ANAF:
"Pentru a va crea cont in Spatiul Privat Virtual este necesar sa accesati site-ul nostru, la urmatorul link:
https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/
In sectiunea "Persoane fizice" - rubrica "inregistrare utilizatori" veti completa toate datele solicitate de formularul web. Acest serviciu permite inregistrarea in sistem a persoanelor fizice, prin autentificarea cu credentiale de tip user/parola, insotite de coduri de autentificare de unica folosinta OTP sau pe baza certificatului digital calificat.
Toti pasii necesari inregistrarii in SPV sunt descrisi in instructiunile ce sunt disponibile pe site-ul nostru si pot fi vizualizate la urmatoarele link-uri:
https://static.anaf.ro/.../Info.../Tutorial_SPV_19092016.pdf
https://static.anaf.ro/.../Instructiuni_utilizareSPV_PJ.pdf."
6.
Intrebare:
"Cum se poate accesa prin SPV situatia platilor unei persoane fizice?"
Raspuns ANAF:
"Prin intermediul SPV se poate solicita "Nota obligatiilor de plata" sau "Situatia obligatiilor de plata". Pentru obtinerea unui document se acceseaza meniul "Solicitari - Informatii" si se alege tipul de document dorit."
7.
Intrebare:
"Spatiul Privat Virtual nu contine in sectiunea declaratii - D212. Cum se procedeaza in cazul unei PFA nou infiintate, care are obligatia depunerii in 30 de zile si doreste sa beneficieze de bonificatie prin depunerea acesteia online? Cand se va introduce?"
Raspuns ANAF:
"Formatul electronic al formularului este in curs de realizare."
8.
Intrebare:
"Va rog sa precizati daca informatia obtinuta din SPV este identica cu cea obtinuta in aceeasi zi din fisa aceleiasi persoane, la ghiseu, respectiv daca exista un decalaj in timp provenit din actualizari care nu se fac automat? Daca exista un asemenea decalaj, care este decalajul maxim (zile, luni)?"
Raspuns ANAF:
"Modul de actualizare a datelor disponibile in serviciul "Spatiul Privat Virtual" este urmatorul:
- Zilnic pentru deciziile de impunere si pentru platile efectuate si incarcate in sistemul informatic;
- Saptamanal pentru informatiile disponibile in documentul "Nota obligatiilor de plata";
- Lunar pentru informatiile disponibile in documentul "Obligatii de plata" (in data de 10 a fiecarei luni)."
9.
Intrebare:
"Se poate face inrolarea in SPV a utilizatorului de certificat digital (contabil) pentru un PFA? Eu am urmat pasii de la "Persoane juridice - Inrolare utilizator cu certificat digital", am completat CNP la solicitant, programul permite CIF sau CNP, insa documentele mi-au fost respinse la ANAF Sector 1 pe motiv ca inregistrarea unui CNP in spatiul virtual se face numai prin varianta "Persoane fizice" - adica cu parola, nu cu certificat digital."
Raspuns ANAF:
"In situatia inregistrarii cu certificat digital, aceasta se va realiza in sectiunea "Persoane juridice". Avand in vedere aspectele prezentate de dvs, va rugam sa va adresati Serviciului asistenta contribuabili din cadrul Administratiei sectorului 1 a Finantelor Publice."
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
OANAF 3816 din 2014 modifica inspectia fiscala: Care sunt noile reguli?Firmele pot transmite catre ANAF documentele care NU sunt digitalizate prin Formularul de contact disponibil in SPVDeclaratia 205 in 2023: Nou model de formular si instructiuni de completare actualizate, conform Ordinului 18/2023Ce declaratii si formulare trebuie sa depuna membrii unui grup fiscalOANAF 2963/2015: Aprobare formular 602 si exceptarea de la plata CASS pentru venituri din chiriiUltimele articole
Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele onlineFirme care transporta marfa. Factura clasica mai poate fi utilizata ca document justificativ?Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesareD112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrieCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024Articole similare
Sesiune online ANAF: Venituri din drepturi de proprietate intelectuala si D200Stabilirea rezidentei fiscale in 2016. Intrebari si raspunsuri de la ANAFANAF a oferit raspunsuri cu privire la formularul 220Util PFA: Sesiune online ANAF: Obligatiile fiscale ale contribuabililor, ulterior inregistrarii la Registrul ComertuluiSESIUNE ANAF: Contributii sociale si impozit datorat pentru veniturile din salarii de la 1 ianuarie 2018. Tichetele intra in venitul brut salarialUltimele articole
SESIUNE ANAF: Indreptarea erorilor materiale din documentele de plata intocmite de contribuabiliSesiune online ANAF: Procedura privind restituirea sumelor reprezentand anumite taxeSesiune online ANAF: Modificarea vectorului fiscal prin depunerea formularului 700Sesiune online ANAF: Raspunsuri privind inregistrarea persoanelor fizice in Spatiul Privat VirtualSesiune online ANAF: Raspunsuri cu privire la formularul 207Articole similare
Reminder ANAF! Adeverinta de venit, cazierul fiscal si certificatul de atestare fiscala se pot obtine prin SPVGhid util pentru a beneficia de indrumare si asistenta telefonica ANAFAtentie la mesajele FALSE in numele ANAF!Persoanele care se inscriu in Registrul central al fiduciilor trebuie sa utilizeze exclusiv platforma SPV din august 2021 (Ordinul 1193/2021)Declaratia Unica 2020. ANAF reaminteste care este termenul de depunereUltimele articole
Notificare de conformare e-TVA. Cum procedeaza persoanele impozabile dupa ce au primit NotificareaFacturi neprimite in E-Factura. Cum pot fi inregistrate in contabilitateAmnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024OUG 116/2024. Posta Romana va fi utilizata pentru noua amnistie fiscala. Ce beneficii au contribuabiliiNotificare de conformare e-TVA. Unde si cum se poate trimite raspunsul catre ANAFArticole similare
Facturarea electronica pentru operatorii economici stabiliti in RomaniaANAF: Lista intalnirilor cu contribuabilii, in luna iunie 2019, in vederea indrumarii privind obligatiile fiscaleCele mai frecvente 10 intrebari adresate de contribuabili inspectorilor ANAF in sem I 2021Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Regimul fiscal al dividendelor distribuite in anul 2018ANAF: Raspunsuri cu privire la inregistrarea persoanelor juridice in Spatiul Privat VirtualUltimele articole
Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024Cine foloseste e-Factura in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabiliiCum si unde isi pot plati contribuabilii obligatiile fiscale in 2023Formularul 179 se depune pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a acordat compensatia la carburanti, conform OUG 106/2022Contabilitatea si fiscalitatea PFA de la A la Z in 222 pagini. Descopera GHIDUL practicArticole similare
E-Transport. Prin Ordinul 1337/2024 a fost aprobata NOUA procedura pentru E-TransportControale ANAF: Ce deficiente au gasit inspectorii in urma verificarii persoanelor fizice in sem. I 2022ANAF doreste sa schimbe doua proceduri: Declararea inactivitatii si reactivarea fiscalaExplicatiile MFP in legatura informatiile din presa privind majorarea salariilorANAF a propus 21 de subcriterii de risc fiscal pentru a stabili situatia firmelor si PFA-urilorUltimele articole
Notificare de conformare e-TVA. Cum procedeaza persoanele impozabile dupa ce au primit NotificareaInchidere punct de lucru. Legislatie si acte necesareOUG 116/2024. Posta Romana va fi utilizata pentru noua amnistie fiscala. Ce beneficii au contribuabiliiNotificare de conformare e-TVA. Unde si cum se poate trimite raspunsul catre ANAFAmnistie fiscala prin OUG 107/2024. Postasii vor asigura comunicarea intre persoane fizice si ANAFSfaturi de la experti
Primire sponsorizare in valuta
Intrebare: Un ONG primeste o sponsorizare din partea unei persoane fizice cu domiciliul in Romania. Este corect ca plata sponsorizarii sa se faca in valuta, prin virament bancar, din contul persoanei fizice deschis in valuta in contul ONG,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O firma platitoare de impozit pe profit are vanzare catre un tert care in decursul lunii septembrie devine inactiv. Cum tratez din punct de vedere fiscal vanzarea catre acel tert dupa ce a adevenit inactiv, intrucat factura...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA