Raportul Special
realizat de specialisti
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a organizat miercuri, 11 aprilie, pe pagina oficiala de facebook ANAF, o sesiune de asistenta online cu privire la procedura privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.
Specialistii de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili au oferit raspunsuri referitoare la procedura privind restituirea sumelor reprezentand anumite taxe.
Fiscalitatea.ro a realizat o lista cu cele mai interesante intrebari discutate in timpul sesiunii online.
1.
Intrebare:
Care sunt pasii de urmat pentru restituirea taxei auto platite in 2008 si ce pot face daca nu gasesc chitanta?
Raspuns ANAF:
Pentru restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, dvs. veti depune cererea de restituire. In cererea de restituire veti inscrie, in mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare ale platitorului si datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicita restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
2.
Intrebare:
Cand incep restituirile efectiv?
Raspuns ANAF:
Va facem cunoscute termenele de restituire:
a) Restituirea efectiva a sumelor se efectueaza de catre unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent, astfel:
- taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018;
- timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.
b) Sumele stabilite de instanta judecatoreasca prin hotarare definitiva se restituie de catre organele competente astfel:
- taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante pentru autovehicule se restituie in termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;
- timbrul de mediu pentru autovehicule se restituie in termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.
c) Sumele ramase de restituit reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire pana la data intrarii in vigoare a OUG 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a norme metodologice (O 1488/3198/2017).
d) Sumele ramase de restituit reprezentand timbrul de mediu, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire pana la data intrarii in vigoare a OUG 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, in termen de maximum un an de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.
e) In cazul cererilor depuse de contribuabili potrivit prevederilor art. 12 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 37/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru care nu au fost emise decizii de solutionare, sumele se restituie, din oficiu, de organul fiscal central competent, in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a normelor metodologice.
3.
Intrebare:
Conform OUG 18/2018 se poate cere restituirea doar pe baza unei cereri? Unde gasim cererea tip?
Raspuns ANAF:
Restituirea se poate face fie ca urmare a depunerii cererii, fie din oficiu de catre organul fiscal, in functie de situatia dvs.
Modelul de cerere privind restituirea sumelor se va aproba prin ordin comun. Modelul cererii va fi publicat pe site-ul nostru www.anaf.ro, in sectiunea "Formulare fiscale si ghid de completare."
4.
Intrebare:
Am hotarare definitiva in instanta pentru restituirea sumei. In 2015 si 2016 am primit 2 transe. In 2017 nu s-a mai platit nimic. Cand se reiau platile?
Raspuns ANAF:
Intrucat nu ati precizat daca suma de restituit reprezinta taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu precizam ca:
1. Sumele ramase de restituit reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire pana la data intrarii in vigoare a OUG nr. 52/2017 se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 52/2017.
2. Sumele ramase de restituit reprezentand timbrul de mediu, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire pana la data intrarii in vigoare a OUG nr. 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, in termen de maximum un an de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.
5.
Intrebare:
Exista vreo procedura de restituire pentru masinile cumparate pe firma, in leasing (in 2010)? Avand in vedere faptul ca taxa a fost platita prin societatea de leasing si nu direct ?
Raspuns ANAF:
In situatia achitarii sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule de catre societatile de leasing, solicitarea privind restituirea acestora se face de catre proprietarii care au achizitionat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar.
6.
Intrebare:
Masina pentru care am platit timbrul de mediu in 2013 era inmatriculata in Salaj unde era domiciliul proprietarului. Acum acelasi proprietar are domiciliul in Bucuresti, iar masina este inmatriculata in Bucuresti. Unde trebuie sa depunem cererea pentru restituire, la administratia financiara din Salaj (unde a fost platit timbrul) sau la Sector 3 (unde este actualul domiciliu al proprietarului)?
Raspuns ANAF:
Cererea de restituire a sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al platitorului, in cazul dvs. la Administratia sectorului 3 a finantelor publice.
7.
Intrebare:
Daca am vandut autoturismul si nu mai am nici un act al masinii (certificatul de inmatriculare), cum procedez?
Raspuns ANAF:
Dumneavoastra veti depune doar cererea de restituire in care veti mentiona, in mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare personale si datele de identificare ale autovehiculului pentru care solicita restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule, nemaifiind necesar sa se anexeze copii ale documentelor care atesta proprietatea autovehiculului.
Mentionam ca, prin OUG 25/2018 s-a simplificat procedura administrativa de restituire a taxei, astfel incat in prezent este necesara doar cererea. Modelul de cerere privind restituirea sumelor se va aproba prin ordin comun, acesta urmand a fi publicat pe site-ul nostru www.anaf.ro, in sectiunea "Formulare fiscale si ghid de completare."
8.
Intrebare:
Am platit timbrul de mediu, am chitanta, dar am vandut masina. Nu mai am copii ale certificatului de inmatriculare si nici de la cartea de identitate a masinii, ce pot sa fac in acest caz?
Raspuns ANAF:
Restituirea se va face de organul fiscal ca urmare a depunerii cererii. Nu trebuie sa depuneti alte documente. Dvs va trebui ca in cererea de restituire sa inscrieti, in mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare ale platitorului si datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicita restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule. Modelul de cerere privind restituirea sumelor se va aproba prin ordin comun. Modelul cererii va fi publicat pe site-ul nostru www.anaf.ro, in sectiunea "Formulare fiscale si ghid de completare."
9.
Intrebare:
In anul 2008 am achitat taxa de poluare, in anul 2013 am castigat in instanta returnarea taxei si a dobanzilor aferente. In 2016 am primit prima transa din taxa si dobanzile aferente. Va rog sa-mi spuneti pana la ce data se va restitui diferenta din taxa si dobanzile aferente in cazul meu?
Raspuns ANAF:
Sumele ramase de restituit reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire pana la intrararea in vigoare a OUG 52/2017 se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, in termen de 120 de zile de la data de 29 decembrie 2017 respectiv data intrarii in vigoare a normelor metodologice de aplicare a OUG 52/2017. Pentru informatii privind stadiul restituirii va puteti adresa institutiei la care ati depus cererea de restituire.
10.
Intrebare:
Dupa ce se depune cererea pentru restituirea taxei auto, se mai primeste decizie de aprobare/respingere? Daca da, in ce termen?
Raspuns ANAF:
Potrivit prevederilor legale, cererea de restituire a taxei, se solutioneaza prin decizie emisa de catre organul fiscal competent, in termen de 45 de zile de la inregistrarea cererii, cu posibilitate de prelungire, in functie de situatie.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
ANAF nu va incepe inspectia fiscala la firmele care isi corecteaza problemele. Contribuabilii vor avea doua ocazii pentru a face acest lucruOpANAF 1559/2016 privind aprobarea Procedurii de solutionare a cererilor de restituire a TVAMinistrul Finantelor: Trebuie eliminate incompetenta si coruptia din sistemul fiscalCine are obligatia depunerii declaratiilor 307 si 311 si care este termenul limita? Precizari ANAFANAF: Noutati legislative cu incidenta in materie fiscala, in perioada 15.04-19.04Ultimele articole
Case de marcat electronice. Noutati fiscale care se aplica in 2025Reminder ANAF! Declaratii fiscale scadente la 27 ianuarie 2025Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025Articole similare
SESIUNE ANAF: Contributii sociale si impozit datorat pentru veniturile din salarii de la 1 ianuarie 2018. Tichetele intra in venitul brut salarialSesiune online ANAF: Depunerea declaratiilor 392A si 392B in anul 2016SESIUNE ANAF: Indreptarea erorilor materiale din documentele de plata intocmite de contribuabiliSesiune consultanta ANAF: Stingerea creantelor fiscale prin plata, compensare si restituireSESIUNE ANAF online: Declaratia 200. Completare declaratie, depunere online, documente atasate si rectificativaUltimele articole
Sesiune online ANAF: Inregistrarea persoanelor fizice in Spatiul Privat VirtualSesiune online ANAF: Modificarea vectorului fiscal prin depunerea formularului 700Sesiune online ANAF: Raspunsuri privind inregistrarea persoanelor fizice in Spatiul Privat VirtualSesiune online ANAF: Raspunsuri cu privire la formularul 207ANAF a oferit raspunsuri cu privire la formularul 220Articole similare
Cum va functiona sistemul national de raportare sub directia MFPNu se va anula deducerea TVA a beneficiarului daca nu se aduc prejudicii bugetului de stat. Circulara nr.693567/2016Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea in/plecarea din RomaniaS-a lansat proiectul pilot Educatia Fiscala Digitala pentru Tineri EuropeniRaspunderea in solidar. Administratorii ar putea fi obligati sa plateasca datoriile firmei in insolventaUltimele articole
Reminder ANAF! Declaratii fiscale scadente la 27 ianuarie 2025Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesareNOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscalFactura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?Articole similare
Declaratia Unica, actualizata de ANAF. Au fost incluse modificari pentru CASS la salariul minim de 3.300 leiANAF: Proiect pentru aplicarea sanctiunilor internationale in domeniul finantelorANAF: Popririle conturilor au fost cu 17% mai eficiente in 2010Lista celor mai mari datornici catre statNoutati Legislatie Fiscala 29 decembrie 2008 - 02 ianuarie 2009Ultimele articole
Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscalImpozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completareAccize mai mari din 2025! Ultimele reglementari si noutati pentru anul acestaNotificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025SAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406Sfaturi de la experti
Intrebare: O societate comerciala, platitoare de impozit pe profit, desfasoara doua tipuri de activitati: 1. Comercializeaza cafea si zahar prin intermediul automatelor de cafea amplasate in diferite locatii pentru care plateste chirie....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: S-a efectuat o achizitie de pe Emag, in valoare de 8.000 lei, dar abia in extrasul bancar din octombrie am gasit plata. Atunci am cautat dupa factura si am avut surpriza sa constat ca furnizorul este din Polonia, inregistrat in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA