Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune ANAF: Indreptarea erorilor materiale din documentele de plata intocmite de contribuabili

20-Sep-2018
5383

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sustinut, miercuri, 19 septembrie, o sesiune de indrumare pentru contribuabili cu tema “Indreptarea erorilor materiale din documentele de plata intocmite de contribuabili". Sesiunea s-a desfasurat online, pe pagina de Facebook a institutiei.

Ordin de plata cu un CUI gresit

Unul dintre contribuabili a vrut sa afle ce se intampla in cazul in care pe ordinul de plata/foaia de varsamant se greseste si se trece CUI-ul altei societati: “Buna ziua! O firma la intocmirea op/fv greseste si completeaza la CUI beneficiar alt CUI al altei societati, din alta localitate. Se sesizeaza societatea ca a gresit, la aproximativ o luna dupa, si face toate demersurile la ANAF sa intrepte erorile. ANAF-ul raspunde spunand ca din 2017 este o norma in vigoare care spune ca daca societatea (intreprinderea individuala in cazul meu) la care au intrat banii eronat are datorii, nu pot recupera banii. singura solutie ramane sa ma indrept impotriva societatii pe cale judecatoreasca. Stiti si alta solutie???”

Raspunsul ANAF: “Potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, in situatia in care plata obligatiilor fiscale s-a efectuat utilizand un cod de identificare fiscala eronat, eroarea din documentul de plata poate fi corectata cu conditia ca plata sa nu fi stins creantele datorate bugetului in care s-a incasat suma platita eronat, cu exceptia cazului in care in evidenta fiscala debitorul inregistreaza sume platite in plus cel putin la nivelul platii eronate. In acest caz, cererea de indreptare a erorii se depune de cel care a efectuat plata la organul fiscal competent. In situatia prezentata de dumneavoastra, solutia pentru recuperarea banilor este cea prezentata de organul fiscal.

Inchidere punct de lucru

Un alt contribuabil a adresat o intrebare reprezentantilor ANAF privind situatia in cazul inchiderii unui punct de lucru.


“Daca o societate are punct de lucru cu salariati; se inchide punctul de lucru, dar, pana ajung actele la contabil, se depune declaratia 112 si se face plata impozitului pe salarii pe CUI punct de lucru; se face rectificativa si se inregistreaza corect obligatia pe societatea mama. Suma ramane platita pe punctul de de lucru in plus, iar la societatea mama se calculeaza majorari si penalizari pentru suma neachitata, plus notificare. Inspectorii ANAF spun ca sub nicio forma nu se pot compensa banii platiti in plus la punctul de lucru inchis”

Raspunsul ANAF: “Din cele prezentate nu reiese daca ati depus sau nu cererea de indreptare a erorilor din documentele de plata la organul fiscal competent. Precizam ca urmare a depunerii acestei cereri, organul fiscal o va analiza si va decide daca aceasta va fi admisa sau respinsa. In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile pentru indreptarea erorilor, organul fiscal va comunica contribuabilului decizia de respingere a cererii de indreptare a erorilor din documentele de plata in care va mentiona motivele de fapt pentru care aceasta se respinge.”

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016