Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum facem compensari cu Fiscul

07-Oct-2009
4459

Problema fiscala


Avem creante si datorii fata de Fisc. Putem efectua compensarea in acest caz? Cum se efectueaza? Pana cand se calculeaza majorari de intarziere in acest caz?

1. Cand se efectueaza compensarea?
Prin compensare se sting creantele administrate de Fisc cu creantele noastre reprezentand sume de rambursat sau de restituit de la buget.

Compensarea se efectueaza pana la concurenta celei mai mici sume atunci cand atat noi cat si Fiscul dobandim reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor.

2. Cum se efectueaza compensarea?
Compensarea se face de catre Fisc la cererea noastra sau inainte de restituirea ori rambursarea ce ni se cuvine, dupa caz.

Fiscul poate efectua compensarea si din oficiu, ori de cate ori constata existenta unor creante reciproce, cu exceptia sumelor negative din deconturile de taxa pe valoarea adaugata fara optiune de rambursare.

In acest caz, creantele fiscale vor fi compensate cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional.

Fiscul ne va instiinta in scris despre masura compensarii luate, in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii.

3. Cum se calculeaza majorarile de intarziere in cazul compensarii?
In cazul creantelor fiscale stinse prin compensare, majorarile de intarziere se datoreaza pana la data stingerii inclusiv, astfel:

a) pentru compensarile la cerere, data stingerii este data depunerii la organul competent a cererii de compensare;

b) pentru compensarile din oficiu, data stingerii este data inregistrarii operatiei de compensare de catre unitatea de trezorerie teritoriala, conform notei de compensare intocmite de catre organul competent;

c) pentru compensarile efectuate ca urmare a unei cereri de restituire sau de rambursare a sumei cuvenite debitorului, data stingerii este data depunerii cererii de rambursare sau de restituire.

Atentie
In cazul in care depunem cererea de compensare din proprie initiativa si nu asteptamefectuarea compensarii din oficiu de catre Fisc putem evita plata unor majorari de intarziere suplimentare, deoarece debitul se va stinge la data depunerii cererii de compensare.

Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 34/ septembrie 2009

Concluzie
Compensarea se efectueaza atat din initiativa noastra, prin depunerea unei cereri in acest sens, cat si din initiativa Fiscului. In cazul in care depunem cerere de compensare ni se vor calcula majorari de intarziere pana la data depunerii cererii, nefiind relevanta data la care se va solutiona cererea.

In schimb, in cazul in care Fiscul efectueaza compensarea din oficiu, majorarile de intarziere se vor calcula pana la data inregistrarii operatiei de compensare de catre Fisc. Asadar, este bine sa nu asteptam efectuarea compensarii din oficiu.

Acte normative aplicabile:
Art. 116 alin. (1), (3), (4), (5) si (9), art. 122 alin. (1) din Codul de procedura fiscala

Articol adaugat la 07 octombrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Cum facem compensari cu Fiscul":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016