Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Retinere contributii conventii civile

19-Apr-2011
4233
Problema:

Sunt clinica particulara si am contracte de prestari servicii cu medici carora le retin impozit de 10% (medici ce au contract de munca la alta entitate) am obligatia retinerii altor contributii? Stiu ca trebuie sa se declare singuri la casa de sanatate si sa-si plateasca contributia de sanatate.

Am urmarit raspunsurile dvs si aveti mai multe variante, in unele sustineti ca se retin cass, cas si somaj in alte vorbiti doar de retinerea impozitului.

Solutie:

Veniturile obtinute de medici se incadreaza la venituri de natura profesionala obtinute in baza contractelor /conventiilor civile. Impozitul pe care il retineti de 10% - se retine in baza prevederilor art 52 alin 1 lit.d din Codul fiscal .

Conform prevederilor OUG 82 /2010 si art 2963 lit c din Codul fiscal , persoanele care obtin astfel de venituri sunt subiect al contributiilor individuale de asigurari sociale si somaj, astfel:

?Contribuabilii sistemelor de asigurari sociale ? c) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala si pentru care, potrivit art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare, exista obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj;?

Art. 29614 din Codul fiscal prevede urmatoarele: ?Baza de calcul al contributiilor sociale datorate pentru persoanele prevazute la art. 2963 lit. c)
Pentru persoanele prevazute la art. 2963 lit. c), baza de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat si a contributiei individuale datorate bugetului asigurarilor pentru somaj este cea stabilita potrivit art. III din OUG 58/2010, cu modificarile ulterioare.?

Conform prevederilor OUG 58/2010 asa cum a fost modificata de OUG 82/2010, obligatia retinerii, declararii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si somaj revine platotorului de venit.

Cota de contributii de asigurari sociale este de 10,5 % aplicata la venitul brut, dar nu mai mult de 10,5% aplicat la contravaloarea a 5 salrii medii brute pe economie, iar contributia individuala pentru somaj este de 0,5% din venitul brut, plafonata tot la contravaloarea a 5 salrii medii brute pe economie.

Contributia de asigurari de sanatate ? este obligatia beneficiarului de venit, respectiv a medicului, si nu a platitorului de venit.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Retinere contributii conventii civile":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016