Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale va fi modificata de ANAF

28-Nov-2022
1870
Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale va fi modificata de ANAF

ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin pentru modificarea si completarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1613/2018.

 

Conform Referatului de Aprobare, prin Ordonanta Guvernului nr. 31/2022, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.857 din 31 august 2022, au fost aduse modificari si completari Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Prin acest act normativ au fost modificate si completate si prevederile art. 165 din Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la ordinea stingerii obligatiilor fiscale. Astfel s-a prevazut ca, prin exceptie de la regula generala a ordinii de stingere a obligatiilor fiscale, respectiv cea in ordinea vechimii acestor obligatii, sumele individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis emise, dupa caz, de Comisia Europeana/entitatile ce detin calitatea de furnizor sau de administrator de ajutor de stat sau de minimis/Consiliul Concurentei si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale se sting cu prioritate.

 

In fapt, recuperarea cu prioritate a sumelor reprezentand ajutoare de stat este prevazuta si de Regulamentul (UE) nr. 2015/1589 al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, care stabileste la art. 16 alin. (3) faptul ca „(3) Fara a aduce atingere unui ordin emis de Curtea de Justitie a Uniunii Europene in temeiul articolului 278 din TFUE, recuperarea se efectueaza fara intarziere si in conformitate cu procedurile legislatiei nationale a statului membru in cauza, cu conditia ca acestea sa permita executarea imediata si efectiva a deciziei Comisiei.

 

In acest scop si in eventualitatea unei proceduri derulate in fata instantelor nationale, statele membre in cauza parcurg toate etapele necesare permise de legislatiile nationale respective, inclusiv masuri provizorii, fara a aduce atingere dreptului Uniunii.”

 

De asemenea au fost facute o serie de modificari care au vizat claritatea textului reglemetat de alin. (6) al art. 165, in ceea priveste ordinea stingerii obligatiilor fiscale inregistrate de debitorii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa.

 

Avand in vedere cele de mai sus, este necesara modificarea si completarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale, in sensul armonizarii acesteia cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

Extras din Proiectul de Ordin:

 

ART. I.

 

Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1613/2018, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 545 din 29 iunie 2018, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

 

1. Dupa punctul 3 al Capitolului I ”Dispozitii privind distribuirea sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale datorate de acestia”, se introduce un nou punct, punctul 31 cu urmatorul cuprins:

 

” 3.1 Sumele platite de catre contribuabili in contul unic, precum si eventualele sume existente in conturile prevazute la pct. 8.1, sting cu prioritate sumele individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis emise, dupa caz, de Comisia Europeana/entitatile ce detin calitatea de furnizor sau de administrator de ajutor de stat sau de minimis/Consiliul Concurentei si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale.”

 

2. Dupa punctul 14 al Capitolului I ”Dispozitii privind distribuirea sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale datorate de acestia”, se introduce un nou punct, punctul 15 cu urmatorul cuprins:

 

” 15. Sumele platite in alte conturi decat contul unic, sting cu prioritate sumele individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis emise, dupa caz, de Comisia Europeana/entitatile ce detin calitatea de furnizor sau de administrator de ajutor de stat sau de minimis/Consiliul Concurentei si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale.

 

Debitorii care efectueaza plata in contul unic si beneficiaza de inlesniri la plata si stingerea obligatiilor datorate de acestia”, se introduce un nou punct, punctul 211, cu urmatorul cuprins:

 

”211. Prevederile pct. 15.1- 21 se aplica dupa stingerea cu prioritate a sumelor individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis emise, dupa caz, de Comisia Europeana/entitatile ce detin calitatea de furnizor sau de administrator de ajutor de stat sau de minimis/Consiliul Concurentei si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale, de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii la plata.”

 

4. Punctele 22, 25.1 si 25.2 ale Capitolului III ” Dispozitii privind distribuirea sumelor platite in contul unic de contribuabilii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa”, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

 

”22. Sumele reprezentand obligatii fiscale platite de contribuabilii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa se distribuie de catre organul fiscal competent potrivit urmatoarei ordini de stingere:

 

a) obligatii fiscale, altele decat cele inscrise la masa credala, in ordinea vechimii;

 

b) obligatii fiscale cu termene de plata stabilite in planul de reorganizare judiciara aprobat si confirmat, in conditiile legii, precum si obligatiile fiscale accesorii datorate pe perioada reorganizarii, daca in plan s-au prevazut calcularea si plata acestora;

 

c) obligatii fiscale admise la masa credala, potrivit legii, in ordinea vechimii, pana la stingerea integrala a acestora, in situatia contribuabililor aflati in stare de faliment;

 

d) alte obligatii fiscale in afara celor prevazute la lit. a) – c).

…………………………………………………………………………….

 

25.1. Pentru debitorii care se afla sub incidenta legislatiei privind insolventa si care depun un decont cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare dupa data deschiderii procedurii insolventei, suma aprobata la rambursare se compenseaza in conditiile prezentului articol cu obligatiile fiscale inregistrate de catre acestia, altele decat cele inscrise la masa credala.

 

25.2. Suma negativa de taxa pe valoarea adaugata inscrisa in decontul de taxa pe valoarea adaugata aferenta perioadei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolventei se compenseaza in conditiile prezentului articol cu obligatiile fiscale ale debitorului inscrise la masa credala.”

 

5. Dupa punctul 25 al Capitolului III ” Dispozitii privind distribuirea sumelor platite in contul unic de contribuabilii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa” se introduce un nou punct, punctul 251, cu urmatorul cuprins:

 

”251. Prevederile pct. 22- 25.2. se aplica dupa stingerea cu prioritate a sumelor individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis emise, dupa caz, de Comisia Europeana/entitatile ce detin calitatea de furnizor sau de administrator de ajutor de stat sau de minimis/Consiliul Concurentei si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale, de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii la plata, inclusiv ratele cu termene de plata implinite sau viitoare.”

 

Art.II.

 

Pentru debitorii care beneficiaza de inlesniri la plata aflate in derulare, se sting cu prioritate sumele individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis emise, dupa caz, de Comisia Europeana/entitatile ce detin calitatea de furnizor sau de administrator de ajutor de stat sau de minimis/Consiliul Concurentei si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale, de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii la plata, respectiv ratele cu termene de plata implinite sau viitoare care cuprind aceste sume, iar ulterior se aplica prevederile Capitolului II din Anexa la Ordinul presedintelui ANAF nr. 1613/2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale, cu modificarile ulterioare, pentru celelalte obligatii fiscale de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirilor.

 

Art.III.

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016