
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin pentru modificarea si completarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1613/2018.
Conform Referatului de Aprobare, prin Ordonanta Guvernului nr. 31/2022, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.857 din 31 august 2022, au fost aduse modificari si completari Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin acest act normativ au fost modificate si completate si prevederile art. 165 din Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la ordinea stingerii obligatiilor fiscale. Astfel s-a prevazut ca, prin exceptie de la regula generala a ordinii de stingere a obligatiilor fiscale, respectiv cea in ordinea vechimii acestor obligatii, sumele individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis emise, dupa caz, de Comisia Europeana/entitatile ce detin calitatea de furnizor sau de administrator de ajutor de stat sau de minimis/Consiliul Concurentei si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale se sting cu prioritate.
In fapt, recuperarea cu prioritate a sumelor reprezentand ajutoare de stat este prevazuta si de Regulamentul (UE) nr. 2015/1589 al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, care stabileste la art. 16 alin. (3) faptul ca „(3) Fara a aduce atingere unui ordin emis de Curtea de Justitie a Uniunii Europene in temeiul articolului 278 din TFUE, recuperarea se efectueaza fara intarziere si in conformitate cu procedurile legislatiei nationale a statului membru in cauza, cu conditia ca acestea sa permita executarea imediata si efectiva a deciziei Comisiei.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
In acest scop si in eventualitatea unei proceduri derulate in fata instantelor nationale, statele membre in cauza parcurg toate etapele necesare permise de legislatiile nationale respective, inclusiv masuri provizorii, fara a aduce atingere dreptului Uniunii.”
De asemenea au fost facute o serie de modificari care au vizat claritatea textului reglemetat de alin. (6) al art. 165, in ceea priveste ordinea stingerii obligatiilor fiscale inregistrate de debitorii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa.
Avand in vedere cele de mai sus, este necesara modificarea si completarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale, in sensul armonizarii acesteia cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Extras din Proiectul de Ordin:
ART. I.
Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1613/2018, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 545 din 29 iunie 2018, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa punctul 3 al Capitolului I ”Dispozitii privind distribuirea sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale datorate de acestia”, se introduce un nou punct, punctul 31 cu urmatorul cuprins:
” 3.1 Sumele platite de catre contribuabili in contul unic, precum si eventualele sume existente in conturile prevazute la pct. 8.1, sting cu prioritate sumele individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis emise, dupa caz, de Comisia Europeana/entitatile ce detin calitatea de furnizor sau de administrator de ajutor de stat sau de minimis/Consiliul Concurentei si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale.”
2. Dupa punctul 14 al Capitolului I ”Dispozitii privind distribuirea sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale datorate de acestia”, se introduce un nou punct, punctul 15 cu urmatorul cuprins:
” 15. Sumele platite in alte conturi decat contul unic, sting cu prioritate sumele individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis emise, dupa caz, de Comisia Europeana/entitatile ce detin calitatea de furnizor sau de administrator de ajutor de stat sau de minimis/Consiliul Concurentei si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale.
Debitorii care efectueaza plata in contul unic si beneficiaza de inlesniri la plata si stingerea obligatiilor datorate de acestia”, se introduce un nou punct, punctul 211, cu urmatorul cuprins:
”211. Prevederile pct. 15.1- 21 se aplica dupa stingerea cu prioritate a sumelor individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis emise, dupa caz, de Comisia Europeana/entitatile ce detin calitatea de furnizor sau de administrator de ajutor de stat sau de minimis/Consiliul Concurentei si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale, de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii la plata.”
4. Punctele 22, 25.1 si 25.2 ale Capitolului III ” Dispozitii privind distribuirea sumelor platite in contul unic de contribuabilii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa”, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
”22. Sumele reprezentand obligatii fiscale platite de contribuabilii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa se distribuie de catre organul fiscal competent potrivit urmatoarei ordini de stingere:
a) obligatii fiscale, altele decat cele inscrise la masa credala, in ordinea vechimii;
b) obligatii fiscale cu termene de plata stabilite in planul de reorganizare judiciara aprobat si confirmat, in conditiile legii, precum si obligatiile fiscale accesorii datorate pe perioada reorganizarii, daca in plan s-au prevazut calcularea si plata acestora;
c) obligatii fiscale admise la masa credala, potrivit legii, in ordinea vechimii, pana la stingerea integrala a acestora, in situatia contribuabililor aflati in stare de faliment;
d) alte obligatii fiscale in afara celor prevazute la lit. a) – c).
…………………………………………………………………………….
25.1. Pentru debitorii care se afla sub incidenta legislatiei privind insolventa si care depun un decont cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare dupa data deschiderii procedurii insolventei, suma aprobata la rambursare se compenseaza in conditiile prezentului articol cu obligatiile fiscale inregistrate de catre acestia, altele decat cele inscrise la masa credala.
25.2. Suma negativa de taxa pe valoarea adaugata inscrisa in decontul de taxa pe valoarea adaugata aferenta perioadei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolventei se compenseaza in conditiile prezentului articol cu obligatiile fiscale ale debitorului inscrise la masa credala.”
5. Dupa punctul 25 al Capitolului III ” Dispozitii privind distribuirea sumelor platite in contul unic de contribuabilii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa” se introduce un nou punct, punctul 251, cu urmatorul cuprins:
”251. Prevederile pct. 22- 25.2. se aplica dupa stingerea cu prioritate a sumelor individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis emise, dupa caz, de Comisia Europeana/entitatile ce detin calitatea de furnizor sau de administrator de ajutor de stat sau de minimis/Consiliul Concurentei si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale, de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii la plata, inclusiv ratele cu termene de plata implinite sau viitoare.”
Art.II.
Pentru debitorii care beneficiaza de inlesniri la plata aflate in derulare, se sting cu prioritate sumele individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis emise, dupa caz, de Comisia Europeana/entitatile ce detin calitatea de furnizor sau de administrator de ajutor de stat sau de minimis/Consiliul Concurentei si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale, de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii la plata, respectiv ratele cu termene de plata implinite sau viitoare care cuprind aceste sume, iar ulterior se aplica prevederile Capitolului II din Anexa la Ordinul presedintelui ANAF nr. 1613/2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale, cu modificarile ulterioare, pentru celelalte obligatii fiscale de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirilor.
Art.III.
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
SAF-T in 2022. ANAF modifica termenele limita, modelul de raportare, procedura si datele de la care contribuabilii sunt obligati sa transmita fisierulCe trebuie sa contina si cum se transmite Declaratia 406 pentru raportarea in SAF-T de la 1 ianuarie 2023PROIECT DE ORDIN: MFP MODIFICA Declaratia 112MFP stabileste configuratia aparatelor de marcat integrate in automatele comercialeDeclaratia Unica in 2023: termen limita de depunere, modalitati de transmitere si cum se completeaza declaratiaUltimele articole
Modificarile aduse Legii 82/1991 referitoare la pastrarea documentelor financiar -contabile vor fi corelate cu ordinele FinantelorProiect: Romanii vor putea beneficia, la cerere, de cel putin trei luni de esalonare la plata pentru facturile de gazeDeclaratia 224: ANAF actualizeaza formularul pentru a evidentia contravaloarea abonamentelor de fitness de pana la 400 euro acordate angajatilorANAF propune ELIMINAREA declaratiei 098. Inregistrarea in scopuri de TVA se va face prin Cererea de inregistrare fiscalaANAF introduce D101 consolidata in 2023. Formularul va fi utilizat de membrii grupului fiscal pentru declararea impozitului pe profitArticole similare
Indreptare erori din documente de plataDeclaratia 100: PDF-ul inteligent a fost actualizatCum s-a modificat formularul 100? Ce e nou in formularul 101?Sesiune online ANAF: Modalitati de stingere a obligatiilor fiscale: prin plata sau compensareCum se efectueaza platile fiscale?Ultimele articole
Declaratia 100: Nomenclatorul obligatiilor de plata a fost completat cu o noua pozitie - contributia de solidaritate. Pana cand se plateste taxa?ANAF actualizeaza, cu inca o pozitie, Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in CONTUL UNIC (Proiect de Ordin)Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in CONTUL UNIC a fost completat cu 3 noi contributii (Ordinul 1985/2022)Ordinul 1635/2022: O noua obligatie a fost introdusa in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de statNomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, anexa la formularul 100, a fost actualizat prin Ordinul 1542/2022Articole similare
Important: ce creante noi au fost introduse la plata in contul unicPrecizari privind plata in contul unic a creantelor fiscaleSfaturi de la experti
Intrebare: La 31.12.2022 societatea a depasit plafonul de 500.000 euro. Are angajati. Cand intra la plata impozitului pe profit? Incepand cu 01.01.2023 sau in decursul anului 2023 in momentul in care depaseste 500.000 euro?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate inmatriculata in 2016 care a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor de la infiintare, neplatitoare de tva, trece la impozit pe profit incepand cu 01.01.2023. In martie 2023 asociatul decide sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii