Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recuperare creanta fiscala din impozit pe profit

17-Sep-2019
5290

O societate a platit in cursul anului 2014 impozit pe profit, dar la sfarsitul anului soldul a fost debitor de 57.000 lei. In anul 2015 s-a repetat situatia de plata pe parcursul anului si sold debitor la sfarsitul anului mai mare ca in 2014 adica 81.000 lei. Ce trebuie facut ca sa nu se piarda suma?

- Se cere compensare cu alte impozite in termenul de prescriptie de 5 ani? (pana in acest moment nu s-a realizat recuperarea pierderii si consumarea sumei platite in plus si nici nu se va realiza pana la sfarsitul anului 2019).

- Se asteapta trecerea pe profit indiferent cat dureaza?

Raspunsul specialistului

Asa cum se prevede in Codul de procedura fiscala, stingerea creantelor fiscale se poate face, conform prevederilor capitolului II din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile ulterioare, prin plata, compensare si restituire.

Potrivit dispozitiilor art. 167 din Codul de procedura fiscala, stingerea creantelor fiscale prin compensare inseamna stingerea creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale cu creantele debitorului, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor. Conditia este ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica.

Compensarea se face in momentul in care creantele exista deodata, si sunt certe, lichide si exigibile.

In speta dumnevoastra in primul rand trebuie sa solicitati o fisa de platitor si sa efectuati punctajul intre evidenta fiscala si cea contabila. In fisa fiscala de platitor ar trebui sa figureze un impozit pe profit platit in plus incepand cu data de 31.12.2014, dupa cum se evidentiaza in balanta de verificare de la data respectiva.La sfarsitul anului 2015 si implicit la data solicitarii fisei, ar trebui sa fie evidentiat pe coloana 13 din fisa un impozit platit in plus de 81.000 lei. 

Reglementarile Codului de procedura fiscala arata ca "daca legea nu prevede altfel, compensarea opereaza de drept la data la care creantele exista deodata, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile."dar in situatia d-voastra, in urmatoarea perioada nu s-a mai declarat impozit datorita faptului ca societatea a realizat o pierdere fiscala iar compensarea in cadrul acestui impozit nu a putut fi operata. 

In concluzie, este necesar sa va asigurati daca situatia din evidenta contabila corespunde cu cea din fisa pe platitor si daca aveti aceeiasi creanta sa depuneti o cerere de compensare in care sa indicati si obligatia fiscala cu termen ulterior, care urmeaza sa fie stinsa in cadrul procedurii (se specifica tipul obligatiei si suma aferenta – in speta impozit pe profit).
Cu aceasta ocazie puteti solicita si o instiintare cu privire la modul in care a fost efectuata stingerea obligatiilor fiscale.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016