Sesiune online ANAF: Modalitati de stingere a obligatiilor fiscale: prin plata sau compensare
La jumatatea saptamanii in curs, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a derulat o noua sesiune de asistenta si consultanta online pe pagina de Facebook a institutiei.
Tema propusa de ANAF pentru aceasta data a fost urmatoarea: "Modalitati de stingere a obligatiilor fiscale: prin plata sau compensare" - sesiune de asistenta si indrumare online".
Ca de fiecare data, institutia roaga contribuabilii sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:
1. Intrebarile trebuie sa vizeze exclusiv tematica acestei sesiuni si vor fi adresate sub forma comentariilor la aceasta postare. Intrebarile legate de alte teme nu vor fi analizate.
2. Inainte de a posta intrebarea dumneavoastra, asigurati-va ca ati parcurs cu atentie intrebarile si raspunsurile primite de celelalte persoane, astfel incat sa evitam repetarea acelorasi intrebari.
3. In functie de numarul intrebarilor adresate pana in ora 16.30 si de complexitatea acestora, raspunsul va fi comunicat pe loc sau ulterior, intr-un timp cat mai scurt.
Redam mai jos intrebarea unui contribuabil care a dorit sa stie urmatoarele:
A fost facuta o plata pentru impozitul pe venit 3%, iar in cursul anului a trecut la
impozit pe profit, suma platita din 3% pentru anul 2014 a fost mai mare decat
impozit pe profit rezultat. Suma virata si ramasa in plus la ANAF poate fi compensata cu plata salariilor ( impozit pe salarii) tinand cont ca a fost virata initial in contul unic? In una din agentiile ANAF nu au acceptat compensarea.
Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF:
Prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica, inclusiv unitatile subordonate acesteia.
Creantele fiscale ale debitorului se compenseaza cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, în mod proportional, cu respectarea conditiilor mentionate anterior.
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme