Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cota unica ar putea fi eliminata din 2013

10-Sep-2012
4138
Conform unor declaratii recente facute de premierul Victor Ponta, incepand din 2013 impozitarea progresiva ar putea inlocui cota unica introdusa din 2005 de Guvernul Tariceanu.

Impozitul progresiv ar urma sa aiba trei cote: de 8% pentru salariile de pana la 800 de lei, de 12% de la 800 de lei pana la 1.600 de lei, respectiv de 16% pentru veniturile ce depasesc 1.600 de lei pe luna.

Potrivit declaratiei analistului Mircea Costea, cota unica ar trebui sa fie micsorata, pana la 10%, pentru a da Romaniei posibilitatea de a concura in domeniul investitiilor straine cu tarile vecine.

Analistul admite ca metoda prezinta si dezavantaje, conducand la o anumita clasificare a populatiei, la o diferenta mare intre categoriile sociale si socio-profesionale.

Insa, "impozitarea progresiva in forma pe care o propune alianta de la guvernare nu rezolva aceste probleme. Daca se introduce impozitarea progresiva, ea va trebui sa corijeze dezavantajele cotei unice si sa aduca avantaje in plus", a adaugat Mircea Cosea.


Metinerea cotei unice, cu unele corectii, este sustinuta si de avocatul Gheorghe Piperea.

"Procentul de 16% ar trebui sa se aplice efectiv ca o cota unica. Din pacate, in momentul acesta nu putem sa vorbim de o cota unica in cazul societatilor si al corporatiilor atat timp cat se plateste un impozit pe profit si un impozit pe dividende", a spus Gheorghe Piperea pentru Ziare.com. Acesta a declarat ca o cota unica respecta doua principii ale fiscalitatii, respectiv principiul egalitatii sarcinilor, prin care cel care munceste mai mult nu trebuie sa plateasca mai mult, si simplificarea administrarii.

De asemenea, avocatul pledeaza pentru reducerea impozitului la 10%, "singurul avantaj competitiv pe care l-am mai avea ca tara", mentionand alte metode pentru cresterea incasarilor la buget.

"Din impozitul pe profit si dividente se incaseaza foarte putin la bugetul statului, in conditiile in care exista nenumarate posibilitati de a externaliza profitul. Cu un impozit unic de 10% stimulezi cresterea gradului de conformare voluntara si stimulezi consumul. In Romania, bugetul se alimenteaza in mare parte din TVA, impozite indirecte, aplicate consumului. In momentul in care ai un stimulent pentru consum poti sa ai incasari mai mari din impozite indirecte", a explicat avocatul.

Cota unica unica este la ora actuala cea mai rentabila forma de impozitare, considera Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta, favorizand firmele aflate oricum intr-o situatie financiara dificila ca urmare a crizei. In acelasi timp, Minea respinge supraimpozitarea.

Acesta a declarat ca "Impozitul ar trebui scazut in cazul salariilor mici, dar, in acelasi timp, o crestere a impozitului pentru salariile mari ar putea sa creeze dezavantaje foarte clare de salarizare si conduca la aparitia platii la negru sau in alte tari".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale

    • PFA-urile au, ca alte entitati, diferite obligatii fiscale si declarative. Printre cele mai importante se numara declararea si plata contributiilor sociale si sunt reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Iar in acest articol vom vedea, explicat de specialist, care sunt acestea in cazul PFA-urilor care au inregistrat pierderi fiscale. Avem speta urmatoare. O PFA are pierdere aferenta anului 2024. In anul 2023 in Declaratia Unica la venituri estimate nu s-a declarat nimic. In...» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • Deductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?

    • Fiecare firma trebuie sa stie ca anumit cheltuileli, facute pentru activitatea economica a firmei sau cele pentru cadouri oferite salariatilor, au un tratament fiscal diferit, insa unele pot fi deduse de la calculul impozitului pe profit. Iar in acest articol vom vedea unde se incadreaza cheltuielile de protocol, cele cu diurna sau cele pentru cadouri oferite angajatilor.» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]

    • Impozitul minim pe cifra de afaceri este o problema de mare interes pentru contribuabilii din Romania, mai ales ca au tot aparut modificari si schimbari in ultima perioada. In acest articol vom vedea cateva reglementari importante cu privire la acest impozit, dar si informatii despre sponsorizarile efectuate de firme. In plus, vom clarifica daca aceste persoane mai pot redirectiona din impozit prin D177 sau nu.» citeste mai departe aici

  • Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]

    • Avand in vedere ca sistemul e-Factura este un sistem functional de ceva timp deja, iar obligativitatea lui a fost extinsa pentru toate categoriile de contribuabili, trebuie sa fiti foarte atenti la emiterea si inregistrarea facturilor. In acest articol vom vedea pana cand trebuie transmise facturile in E-Factura, care sunt sanctiunile, atat in cazul facturilor emise, cat si pentru cele primite, dar si un VIDEO explicativ cu privire la acest subiect.» citeste mai departe aici

  • Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse

    • Sistemul SAF-T a fost introdus de autoritati deja de ceva timp, iar raportarea se face prin transmiterea D406. Exista insa in continuare neclaritati pentru contribuabilii care trebuie sa o depuna. Una dintre intrebarile frecvente se refera la modul in care trebuie completata sectiunea Produse. Avem urmatorul caz. Pentru raportarea SAF-T, modulul 2.9. Products [Produse], ce informatii ar trebui sa includem? In softul de contabilitate nu avem informatii referitoare la codul NC, metoda de evaluare,...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016