
Raportul Special
realizat de specialisti
Incepand cu exercitiul financiar 2024, legislatia fiscala aduce modificari importante privind impozitul pe profit, unele afectand chiar modul in care firmele isi calculeaza si deduc cheltuielile. Iar in acest context, companiile trebuie sa fie pregatite pentru noile reglementari care vor influenta politica lor fiscala pe termen lung.
In acest articol vom vedea 5 modificari fiscale importante care impacteaza impozitul pe profit in aceasta perioada fiscala.
1. Cheltuielile sociale
Cheltuielile destinate plasarii copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie vor fi limitate la 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. Aceste cheltuieli vor fi cumulate cu alte cheltuieli sociale si vor putea fi deduse in limita unei cote de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.
O reglementare similara se aplica si in cazul cheltuielilor cu bursele private acordate angajatilor. Aceste cheltuieli vor fi cumulate, de asemenea, pana la 1.500 lei pentru fiecare bursa, iar suma totala va fi dedusa in limita aceleasi cote de 5% aplicata asupra cheltuielilor cu salariile.
Mai mult, cheltuielile cu bursele private vor fi eliminate din categoria celor care beneficiaza de credit fiscal, modificare ce afecteaza in mod semnificativ deducerea acestora pentru reducerea impozitului pe profit.
Aceste masuri vor fi valabile atat pentru anul 2024, cat si pentru 2025, continuand sa influenteze politicile fiscale aplicabile companiilor.
2. Deductibilitatea cheltuielilor pentru sediile sociale
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Incepand cu exercitiul financiar 2024, legislatia fiscala a adus modificari semnificative privind deductibilitatea cheltuielilor aferente sediilor sociale ale contribuabililor, in special in cazul sediilor aflate in locuinte de serviciu sau in locuinte personale.
Cheltuieli pentru locuintele de serviciu
Cheltuielile aferente functionarii, intretinerii si reparatiilor locuintelor de serviciu sunt deductibile doar in limita suprafetelor construite conform prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996. incepand cu 2024, nu se mai adauga cota suplimentara de 10% la aceste cheltuieli, asa cum era prevazut anterior.
Cheltuieli pentru sediile situate in locuintele personale ale persoanelor fizice
In cazul unui sediu social aflat intr-o locuinta personala a unei persoane fizice, care este folosit si in scop personal, cheltuielile pentru functionare, intretinere si reparatii vor fi deductibile doar in proportie de 50% din valoarea acestora, corespunzator suprafetei utilizate exclusiv pentru activitatea economica. De asemenea, TVA-ul aferent acestor cheltuieli poate fi dedus in aceeasi proportie de 50%.
Sediu social in cladiri rezidentiale
Daca sediul social se afla intr-o cladire de locuinte sau intr-un ansamblu rezidential, iar acesta nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii sunt deduse in proportie de 50%. In plus, amortizarea aferenta unui astfel de sediu social este deductibila doar la nivelul de 50%.
Totodata, daca sediul social aflat in patrimoniul contribuabilului este utilizat in scop personal de catre actionari sau asociati, cheltuielile respective, inclusiv amortizarea, vor fi considerate nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, intrucat sunt considerate cheltuieli efectuate in beneficiul personal al acestora.
Aceste reglementari reflecta tendinta de a clarifica modul in care pot fi deduse cheltuielile legate de sediile sociale, mai ales in contextul utilizarii acestora si pentru scopuri personale, si vor avea impact asupra modului in care contribuabilii isi calculeaza deducerea cheltuielilor fiscale incepand cu anul 2024, valabil si in 2025.
3. Cheltuieli cu casele de marcat
Incepand cu anul 2024, valoarea caselor de marcat nu mai poate fi dedusa din impozitul pe profit. Cu toate acestea, aceste cheltuieli devin cheltuieli deductibile, ceea ce inseamna ca pot fi inregistrate in contabilitate si vor fi tratate conform reglementarilor fiscale aplicabile pentru deducerea cheltuielilor activitatii curente.
4. Recuperarea pierderilor fiscale
Incepand cu anul 2024 si aplicabil si in 2025, reglementarile fiscale prevad noi norme privind recuperarea pierderilor fiscale. Astfel, pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit se vor recupera din profiturile impozabile realizate in urmatorii cinci ani consecutivi, in limita a 70% din fiecare profit impozabil anual.
Pentru pierderile fiscale provenite din anii anteriori anului 2024, care raman de recuperat la data de 31 decembrie 2023, recuperarea se va face tot in limita a 70% din profiturile impozabile realizate, dar pe o perioada de sapte ani consecutivi de la anul in care pierderea fiscala respectiva a fost inregistrata.
In cazul in care contribuabilul are atat pierderi fiscale provenite din anul 2024, cat si pierderi fiscale aflate in sold la sfarsitul anului 2023, pentru aplicarea limitei de 70%, aceste pierderi se cumuleaza, iar recuperarea va fi efectuata conform unei singure limite agregate, aplicabile pe toata perioada de recuperare.
5. Sponsorizari
In ceea ce priveste deducerea sumelor alocate pentru sponsorizari, contribuabilii vor putea deduce cea mai mica suma intre urmatoarele doua optiuni:
0,75% din cifra de afaceri. In cazul in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc explicit „cifra de afaceri”, aceasta limita va fi determinata conform normelor specifice stabilite de legislatia in vigoare.
20% din impozitul pe profit datorat.
De asemenea, termenul limita pana la care contribuabilii pot redirectiona impozitul pe profit pentru sponsorizari si/sau acte de mecenat este data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit. Astfel, pentru anul fiscal 2024, depunerea formularului de redirectionare a impozitului pe profit se va face pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit pentru anul 2024.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
D700 ANAF. Cazuri in care D700 trebuie depusa pana pe 31 martie 2025Topul modificarilor pentru microintreprinderi incepand cu 2016Codul fiscal actualizat prin OUG nr. 24: Tabel comparativ pentru impozitul pe profitGuvernul a decis! Vor fi adoptate noile masuri privind impozitul pe profit, impozitul pe venit pentru rezidenti si nerezidenti si CASMicrointreprinderile care trec la plata impozitului pe profit in 2023 mai pot reveni la impozitul micro din 2024?Ultimele articole
Declaratia 177 si redirectionarea impozitului pe profit. Exemplu de calcul util contribuabililorMijloace fixe. Facilitati fiscale de care pot beneficia firmeleBonificatie de 3% pentru firmele corecte. Ce CONDITII trebuie sa indeplinestiBonificatie impozit. A fost oficializata bonificatia de 3% pentru micro si profit prin Ordinul 540/2025Intreprinderi legate. Cum se calculeaza plafonul microArticole similare
Impozit pe profit: 4 modificari fiscale pe care firmele trebuie sa le aplice din 1 ianuarie 2023Sfaturi de la experti
Intrebare: O intreprindere individuala cu activitate de comert (sot si sotie) obtine un venit net in 2024 de 19.241 lei. Ce contributii declara si platesc prin DU din 25.05.2025, fiecare membru? Mentionez ca prin DU depusa in 25.05.2024,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Calitatea de salariat. Venituri din dividende. CASS
Intrebare: Un administrator al unei SC obtine in 2024 venituri din dividende in suma de 300.000 lei. Ce contributii declara si plateste prin DU din 25.05.2025, tinand cont ca este si salariat, iar prin DU depusa in 25.05.2024 a estimat CASS...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Verificarea si depunerea Declaratiei Unice. La ce sa fie atenti contribuabilii in 2025
Declaratia 177 si redirectionarea impozitului pe profit. Exemplu de calcul util contribuabililor
Depunere situatii financiare. 3 CLARIFICARI importante cu privire la semnarea bilanturilor
Depunere Declaratie Unica. Se va mai declara venit estimat in 2025?
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA