Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Profit reinvestit societate care are alta perioada de raportare

04-Mar-2015
3370

In randurile urmatoare, stabilim cum se aplica in mod corect deducerea din profitul reinvestit conform HG 421/2014 in cazul unei societati platitoare de impozit pe profit trimestrial care a aplicat pentru schimbarea anului fiscal.



Se mentioneaza urmatoarele:

- primul an fiscal este ianuarie 2014- septembrie 2015 (21 luni);

- calculul si declararea in declaratia 100 se fac trimestrial din cauza faptului ca in anul anterior societatea a avut pierdere si nu a putut aplica pentru plati anticipate.

Se considera ca societatea poate aplica pentru scutirea profitului reivestit pentru echipamentele achizitionate si puse in functiune dupa iulie 2014, pentru care nu se aplica amortizare accelerata.
In situatia in care societatea are puneri in functiune de echipamente in luna octombrie 2014, pierdere contabila in perioada octombrie - decembrie 2014, dar profit contabil pentru perioada iulie- decembrie 2014, poate aplica scutirea.

Posibilitatea modificarii anului fiscal a fost reglementata de OG nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Potrivit acestor dispozitii o persoana juridica care a optat, in conformitate cu prevederile contabile in vigoare pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, poate sa modifice si anul fiscal, schimbare care a fost comunicata organului fiscal competent prin transmiterea formularului 014 "Notificare privind modificarea anului fiscal".

Primul an fiscal modificat include, conform prevederilor art. 16, alin. (3) din Codul fiscal
si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal.

Din informatiile prezentate in intrebarea d-voastra am inteles ca platiti impozitul pe profit trimestrial. In acest caz, in care anul fiscal incepe cu data de 1 octombrie 2014, ati stabilit in mod normal impozitul aferent perioadei anterioare (1 iulie - 30 septembrie 2014) luand in calcul veniturile si cheltuielile pentru cele 9 luni inclusiv din care ati scazut ceea ce a fost declarat pentru primele doua trimestre.

Termenul de depunere al formularului 100 pentru trim. III a fost pana la 25 octombrie 2014, iar la perioada de raportare s-a inscris luna 09 anul 2014.

Regularizarea impozitului pe profit pentru anul fiscal 1 ianuarie 2014 - 30 septembrie 2015 se face pe baza formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit anual", declaratie ce cuprinde veniturile si cheltuielile aferente acestei perioade (21 de luni, asa cum ati apreciat). Declaratia anuala privind impozitul pe profit se depune pana la 25 decembrie 2015, conform prevederilor art. 34, alin. (13^1) din Codul fiscal si ale pct. 97^6 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile ulterioare.

In ceea ce priveste aplicarea prevederilor art. 19^4 referitoare la scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit incepand cu luna iulie 2014, mentionam ca scutirea se calculeaza corespunzator anului fiscal modificat.

Profitul investit reprezinta, potrivit prevederilor OUG 19/2014 pentru modificarea Codului fiscal
si ale pct. 17^8 din HG nr. 44/2004, asa cum a fost modificata prin HG nr. 421/2014, profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat in trimestrul/anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective. Scutirea se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.

Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014, se ia in calcul profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in echipamentele din grupa 2.1 din Catalog care au fost produse si/sau achizitionate si puse in functiune dupa aceeasi data.
In cazul prezentat de d-voastra in care societate achizitioneaza si pune in functiune in luna octombrie 2014 echipamente, consideram ca pentru acestea poate calcula impozitul scutit daca inregistreaza profit fiscal. Avem in vedere faptul ca primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa, in speta prezentata, intre 1 ianuarie si 30 septembrie 2014, acesta reprezentand un singur an fiscal.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016