Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbari majore de la 1 iulie: facturi mai mici, salariu mai mare si scutire pentru impozitul reinvestit

01-Iul-2014
4474
Incepand de la 1 iulie, consumatorii casnici platesc facturi mai mici la energie, insa aceasta diminuare a preturilor la energia electrica nu va insemna obligatoriu mai multi bani in bugetul cetatenilor. Motivul? Cresc preturile la gaze cu 2,5%, iar facturile la energie vor fi mai ieftine, in medie, cu 2,6%.

Pentru consumatorii industriali facturile la gaze vor creste cu 1,5%. In acelasi timp, se maresc salariile si vor fi eliminate sau comasate nu mai putin de 27 taxe si tarife parafiscale.

Principalul motiv care influenteaza aceasta scadere a preturilor la energie il reprezinta iminuarea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta. Potrivit HotNews.ro, Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un ordin pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor casnici si asimilati clientilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate si Avizele pentru tarifele CPC (componenta de piata concurentiala) pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014.

Documentul citat de aceeasi sursa si emis de ANRE arata ca "Prin aplicarea prevederilor actelor de mai sus, desi preturile din grila tarifara aprobata prin Ordinul ANRE nr. 57/2014 au fost majorate cu 1,89%, ca urmare a recunoasterii in pretul de achizitie reglementat a impozitului pe constructii, la consumatorii casnici se va inregistra o reducere a pretului energiei electrice (fara taxe) in medie cu 0,9%".

O alta modificare valabila de la 1 iulie are legatura cu faptul ca utilizatorii romani de telefonie mobila si internet mobil vor avea tarife mai mici pentru serviciile de roaming in calatoriile din spatiul Uniunii Europene, incepand cu 1 iulie 2014, in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif), potrivit HotNews.ro, care anunta:


"Scaderile tarifare sunt intre 20-55% fata de tarifele aplicabile in prezent, astfel ca utilizatorii vor plati maximum 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel si cel mult 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), cea mai mare reducere fiind inregistrata in cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,20 euro/MB (fara TVA)".

In ce priveste pretul gazelor pentru populatie, acesta va creste cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%.

In paralel, incepand cu aceeasi data, companiile vor fi scutite integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in echipamente tehnologice, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru, iar pentru aplicarea acestei facilitati fiscale va fi luat in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru produse sau achizitionate dupa aceasta data. Impactul bugetar este estimat la 137,5 milioane lei in 2014.

Potrivit sursei amintite, scutirea de impozit a profitului reinvestit se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, si se va aplica pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.

Si tot incepand de la 1 iulie se aplica cea de-a doua marire a salariului minim brut pe tara, de la 850 la 900 lei.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?


MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Scoatere din evidenta clienti neincasati. MONOGRAFIE si reglementari cheie

    • Scoaterea din evidenta a creantelor neincasate se realizeaza atunci cand anumite sume datorate de clienti nu mai pot fi recuperate, fie din cauza falimentului acestora, fie din motive juridice sau economice. In aceste situatii, firmele trebuie sa le elimine din contabilitate, respectand reglementarile contabile si fiscale in vigoare. In acest articol vom analiza principalele reglementari legislative cu privire la procesul de scoatere din evidenta a clientilor neincasati si vom prezenta...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Contract de administrare/mandat si reglementari cheie pentru antreprenori

    • Contractul de admninistrare sau mandat se foloseste ca instrument juridic pentru delegarea puterii de reprezentare si luare a deciziilor in cadrul unei organizatii sau societati comerciale. Acesta este utilizat preponderent pentru numirea administratorilor, directorilor, membrilor consiliului de administratie sau altor persoane care asigura conducerea unei entitati juridice, conferindu-le dreptul de a actiona in numele mandantului (societate, actionar etc.). In acest articol, vom analiza...» citeste mai departe aici

  • Registrul de casa. PFA-urile si II-urile au obligatia completarii lui?

    • Atunci cand ti-ai infiintat un PFA sau un II, sau daca detii deja unul, trebuie sa fii la curent cu documentele pe care trebuie sa le intocmesti, pentru a te asigura ca respecti legea si ca nu vei fi sanctionat de autoritati. In acest context, un contribuabil se intreaba daca PFA-urile si II-urile au obligatia de a tine Registrul de casa. Vom vedea in continuarea articolului daca exista sau nu aceasta responsabilitate, dar si restul documentelor care trebuie intocmite de aceste entitati.» citeste mai departe aici

  • Impozit micro. 4 exemple de calcul UTILE pentru anul 2025

    • Impozitul pe veniturile micro a fost modificat de mai multe ori in ultimii ani, de aceea calcularea lui sau aplicarea acestui regim fiscal nu sunt intotdeauna usoare pentru contribuabili. In acest articol vom vedea cand se aplica acest tip de impozit, ce cota de impozitare trebuie sa plateasca firmele, dar si 4 exemple utile de calcul pentru anul 2025.» citeste mai departe aici

  • ONPCSB si prevenirea spalarii banilor. Noutati introduse prin OUG 10/2025

    • OUG 10/2025 a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Acesta aduce mai mult schimbari in privinta regulilor nationale pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor. Vizati de modificari sunt furnizorii de criptoactive in Romania.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016