Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

A aparut Cartea Verde a TVA, editia pe 2021! Sunt explicate in detaliu inclusiv noile reguli TVA cu aplicare de la 1 iulie

05-Nov-2021
2956
A aparut Cartea Verde a TVA, editia pe 2021! Sunt explicate in detaliu inclusiv noile reguli TVA cu aplicare de la 1 iulie

Stimate coleg contabil,

Iti amintesti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

A fost o aparitie editoriala care a facut furori la vremea aceea si asta deoarece a reusit un lucru esential: intr-o perioada in care informatiile de specialitate erau putine si incomplete, ea a explicat in mod concret cum trebuie aplicata Legea nr. 82/1991, cu comentarii si monografii practice, potrivindu-se astfel manusa nevoilor de atunci ale contabililor.

Nu e de mirare, in aceste conditii, ca lucrarea respectiva s-a epuizat rapid, determinandu-i pe cei ramasi fara ea sa o caute la chioscuri si librarii, amplificand astfel cererea si, implicit, renumele cartii.

Ei bine, Cartea Verde este acum din nou prezenta pe piata, de data aceasta in varianta specializata pe TVA, 100% actualizata, oferindu-ti solutii impecabile pentru absolut orice situatie cu care te confrunti. 

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Ajustare TVA achizitie utilaj In cadrul unui SRL neplatitor de TVA, implementam un proiect cu finantare nerambursabila, unde achizitionam un utilaj, iar TVA-ul este eligibil. Dupa 6 luni depasim pragul si...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Achizitii servicii non UE. SAF-T In cazul achizitiilor de servicii din afara UE (SUA, China, India etc.) care sunt obligatiile fiscale si cum se declara in decontul de TVA si in declaratia SAF-T? Multumesc!citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Inchiriere apartament persoana fizica Persoana fizica inchiriaza un apartament catre o persoana juridica pe o durata de 12 luni, 01.01.2025-31.12.2025. Din acest an nu am mai depus DU cu venituri anticipate pe an 2025....citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Monografie decont deplasare regie autonoma Cum se inregistreaza bonurile fiscale pentru combustibil care au codul fiscal al asociatiei inscris pe bon, dar sunt decontate partial salariatului? Salariatul a efectuat o...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Regim TVA achizitie servicii prestator din stat tert O societate primeste o factura pentru repararea unui calculator din UK fara TVA. Va rugam sa ne spuneti cum inregistram factura in decontul de TVA si care este monografia...citeste mai mult

Te-ai intrebat vreodata cate acte normative reglementeaza domeniul TVA in Romania?
Banuiesti, desigur, ca numarul lor este foarte mare, insa iti garantam ca, oricat de pesimista ar fi banuiala ta, tot te situezi departe de adevar.

Sunt peste 160 (!) de legi, ordonante de urgenta, hotarari ale guvernului si ordine emise de Ministerul Finantelor si de ANAF in domeniul TVA! 

Marele avantaj pe care ti-l ofera „Cartea Verde a TVA”!

TVA este, de departe, subiectul fiscal care beneficiaza de cea mai stufoasa legislatie. Stufoasa, greu de inteles si, pe deasupra, in permanenta schimbare. A lucra cu aceasta legislatie constituie o imensa provocare, este exact ca si cum ai vrea sa asamblezi un puzzle complex,dar ale carui piese nu sunt in fata ta, pe masa, ci ascunse prin toata casa. Iar consecintele sunt cele cunoscute: erori, diferente suplimentare de plata, majorari de intarziere si, desigur, amenzi. 

Marele tau avantaj: Cartea Verde a TVA reuseste sa faca ordine in acest haos legislativ. 

Ea iti permite sa afli practic instantaneu ce obligatii fiscale ai in materie de TVA, in situatia particulara cu care te confrunti. Informatia e atat de bine sistematizata incat timpul alocat pentru luarea unei decizii in solutionarea problemei tale este minim.

Cartea Verde a TVA acopera absolut orice operatiune din sfera de aplicare a TVA si, foarte important, ofera intotdeauna informatie actualizata. Toate modificarile Codului fiscal cu referire la TVA sunt prezentate, explicate si comentate cu promptitudine. Lucrarea iti arata cat se poate de clar, simplu si pe scurt, cum se aplica regulile TVA pentru toate tipurile de operatiuni existente in practica.
Important!

Aceasta lucrare explica in detaliu noile reguli TVA in comertul electornic aprobate prin OUG nr. 59/2021 la sfarsitul lunii iunie, cu aplicare de la 1 iulie. Astfel:

1) Incepand cu 1 iulie 2021, furnizorii de bunuri si servicii B2C nu mai sunt obligati sa se inregistreze in scopuri de TVA in fiecare stat membru in care efectueaza livrari relevante. Ei vor putea raporta returnarea TVA-ului relevant prin schema simplificata OSS intr-un singur stat membru.

2) Incepand cu 1 iulie 2021, toate importurile vor fi supuse TVA, indiferent de valoare.

3) Incepand cu 1 iulie 2021, orice interfata electronica (IE) care faciliteaza furnizarea de bunuri va fi considerata furnizor si, prin urmare, va fi obligata sa colecteze si sa plateasca TVA-ul aferent autoritatilor fiscale.
 
Detalii complete in lucrare. Click AICI»


5 motive pentru care trebuie sa ai acum „Cartea Verde a TVA”!

1. Legislatia TVA se schimba foarte rapid.
Permanent apar operatiuni noi, cu care nu te-ai mai intalnit pana acum (de exemplu, droppshiping-ul) si este foarte important sa stii cum sa le incadrezi – cu drept de deducere/fara drept de deducere – de ce le incadrezi asa, cand pierzi dreptul de deducere. 

In plus, nici exprimarea legiuitorului nu te ajuta: este dificil de descifrat, contradictorie si incompleta; ca urmare, nu stii precis ce trebuie sa faci. Primesti pareri diferite din toate partile, ai dubii. 

2. 90% din controale sunt pe TVA!
TVA este cea mai importanta taxa pentru autoritati, de aceea i se si acorda atata atentie. Daca o calculezi gresit, iti creste riscul fiscal, daca nu completezi corect declaratiile (394, 300, 390) si ai neconcordante intre ele, te trezesti cu o inspectie fiscala, cu rezultatele cunoscute: diferente mari de plata, dobanzi si penalitati consistente.

Rareori o sa fii intrebat de inspectorii ANAF despre impozitul micro, pentru ca acolo lucrurile sunt simple. La TVA insa este intotdeauna rost de greseli. ANAF face verificari incrucisate si descopera usor neregulile, iar pentru sumele foarte mari neplatite nu are nicio retinere sa iti intocmeasca dosar penal, chiar daca platesti prejudiciul.

3. Inspectorii care vin pe TVA sunt cel mai bine pregatiti din sistem.
Pur si simplu nu le scapa nimic. Ei iau la puricat toate facturile pentru a vedea continutul si cum le-ai facut, cu TVA/fara TVA, cu taxare inversa/fara taxare inversa, cand ai trecut la TVA la incasare, daca ai depasit plafonul, cand ai dedus TVA etc. Si, de retinut, ei au tot timpul din lume, nu se grabesc. Controalele pe TVA sunt controale pe fond si pot dura luni de zile.

4. Greselile in domeniul TVA se corecteaza greu.
Indiferent ca este vorba despre o factura primita cu intarziere, de o factura gresita, de omiterea inregistrarii unei facturi sau despre inversarea unor cifre, erorile sunt dificil de indreptat si, atentie, se corecteaza diferit fata de alte obligatii. La impozitul pe profit, daca ai gresit, faci declaratie rectificativa. La TVA nu e asa de simplu, de pilda in D394 nu faci rectificativa pentru facturile primite cu intarziere. 

5. Sunt foarte multe exceptii de la reguli.
De exemplu, pentru o prestare de servicii exista o lista de reguli de aplicare a TVA, dar si o lista de exceptii + o lista de servicii scutite de TVA + o lista de reguli pentru declarare (unele se declara in 390, altele nu). Pentru un fel de operatiuni exista anumite declaratii, pentru alt fel de operatiuni, declaratiile se schimba.
Acum poti solutiona rapid si 100% corect 
cele mai mari provocari in domeniul TVA!
 
Care sunt cele mai mari dificultati cu care se confrunta contabilii in 2021?

Conform intrebarilor primite pe adresa serviciului de consultanta Rentrop & Straton, cele mai mari probleme apar la:

Stabilirea locului prestarii sau livrarii, cand este operatiunea impozabila sau nu in Romania.
Foarte des se face o confuzie intre operatiunea neimpozabila si operatiunea scutita. Tratamentul declarativ este diferit pentru cele 2 categorii.
Ajustarile de TVA: ce operatiuni sunt scutite cu drept de deducere sau fara drept de deducere (in Codul fiscal, aceste informatii sunt voalate).
Ajustari TVA la creante clienti – un alt fel de ajustari.
Tranzactiile cu Marea Britanie.

Cartea Verde a TVA ofera solutii impecabile (si) pentru problemele de mai sus. 
Este un instrument care explica pe scurt, clar si complet regimul TVA pentru toate tipurile de operatiuni, un instrument cu ajutorul caruia eviti diferentele de plata rezultate din TVA, penalitatile, dobanzile, amenzile sau chiar raspunderea penala. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016