Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TOT ce trebuie sa stii despre noile reguli TVA in comertul online

29-Oct-2021
3985
TOT ce trebuie sa stii despre noile reguli TVA in comertul online

Sub presiunile Consiliului UE si a necesitatii alinierii la normele europene, legislatia romana privind comertul online a inregistrat modificari succesive cu incepere de la 01.07.2021. Au urmat si altele, destul cat sa va dea batai de cap.

ANAF poate descoperi deficiente in ceea ce priveste adoptarea corecta a regimului TVA in comertul online. Neaplicarea regimului TVA corect genereaza plata TVA retroactiv in cota corecta.

Dupa depasirea plafonului de 10.000 euro in anul 2021 trebuie sa va inregistrati in scop de TVA in fiecare stat membru unde realizati livrari catre persoane fizice: in Italia si Franta etc. Daca nu faceti acest lucru si facturati cu TVA eronat se vor calcula amenzi , dobanzi si penalitati si in cazuri mai grave riscati excluderea de pe piata online.

Pentru ca ANPC inregistreaza din ce in ce mai des plangeri ale consumatorilor legate de comertul online, aceasta a crescut amenzile la 10.000 lei si 150.000 lei. ANAF nu sta nici ea cu mainile in san, efectuand controale severe asupra modului in care sunt respectate noile reglementari.

Venim in sprijinul dvs. cu informatii clare despre obligatiile ce va revin legate de respectarea legislatiei in vigoare privind comertul online. Le regasiti in cea mai noua publicatie Rentrop&Straton, lucrarea: Noile reguli de TVA in comertul online.

Comandati acum exemplarul dvs. si respectati intocmai reglementarile in vigoare (OSS sau IOSS) privind taxarea TVA in tranzactiile efectuate online!

Beneficiati de:

  • sinteza informatiilor legislative specifice, explicate clar si exemplificate 
  • precizari privind persoanele vizate de aceste modificari legislative
  • informatii privind demersurile ce trebuie intreprinse de contribuabilii implicati in proces
  • indicatii si explicatii privind tratamentul fiscal aferent vanzarilor de bunuri si servicii la distanta 
  • modele si exemple de aplicare a regimului fiscal
  • recomandari in vederea trecerii cu bine a inspectiei fiscale (evidente, declaratii, termene)
  • argumente pro si contra apartenentei la sistemele OSS/ IOSS.

Argumente pro-achizitia lucrarii Noile reguli de TVA in comertul online:

Autoarea lucrarii - expert in aplicarea legii privind taxarea si impozitarea comertului online
Aveti toata increderea in informatia specializata oferita de expertul contabil:

VERA CONSTANTIN

-absolventa ASE Bucuresti
-expert contabil din 2007
-experienta in solutionarea diverselor spete privind contabilitate financiara si implicatii in comertul online, problematica impozitului pe profit, spete referitoare la impozit venit si contributii sociale obligatorii, regimul TVA aplicabil in diferite situatii si particularitatile in comertul online si nu in ultimul rand, raportarea in OSS si IOSS.

Unde-i lege nu-i tocmeala!

Lucrarea vizeaza legislatia aplicabila din 01.07.2021 si face referiri la OUG 59/2021 pentru modificarea si completarea Codului Fiscal si transpunerea in legislatia nationala a urmatoarelor:

- art. 2 si 3 din Directiva (UE) 2017/2.455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 
- a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind TVA pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta
- a Directivei (UE) 2019/1.995 a Consiliului din 21 noiembrie 2019 privind dispozitiile referitoare la vanzarile de bunuri la distanta si anumite livrari interne de bunuri.

Adica tot ce aveti nevoie sa stiti pentru o implementare corecta, rapida si eficienta a legislatiei in vigoare! Fara stres, efort sau amenzi! Si unde-i cunoastere, nu-i greseala! Nici amenzi!
Aceasta lucrare va ofera instant informatii utile, practice si exemple de aplicare pentru o intelegere usoara si rapida a ceea ce aveti de intreprins pentru respectarea legii.

Aflati:

  • cui se adreseaza lucrarea, pe cine priveste direct informatia oferita (tipuri de contribuabili): persoanele impozabile care aplica regimul special pentru vanzari de bunuri la distanta, prestari de servicii catre persoane neimpozabile si intermediarii care actioneaza in numele lor.
  • care sunt noile obligatii stabilite prin lege:

depunerea pe cale electronica a informatiilor solicitate pentru inregistrarea in cadrul:
a) regimului special pentru servicii prestate de persoane impozabile nestabilite in UE
b) regimului special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar nu in statul membru de consum;
c) regimului special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte.

  • ce demersuri aveti de intreprins in calitate de contribuabil implicat in proces, in contextul noilor reglementari OSS/IOSS

 
Comerciantii care utilizeaza regimul non-UE sau regimul UE sau un furnizor presupus care utilizeaza regimul UE ar trebui sa asigure urmatoarele:

-organizarea unei evidente cu privire la TVA-ul care trebuie platit de client in UE 
-asigurarea colectarii TVA-ului de la clientul din UE (detalii in lucrare)
-intocmirea si transmiterea unei declaratii OSS trimestriale catre statul membru de identificare, prin -care se declara toate livrarile eligibile (detalii in lucrare)
-virarea trimestriala a TVA-ului declarat in declaratia OSS catre statul membru de identificare; 
-organizarea unei evidente - obligativitati (detalii in lucrare)

 Ce tratament fiscal se aplica vanzarilor de bunuri si servicii la distanta

Lucrarea elucideaza regimul special de taxare in functie de calitatea contribuabilului, operatiunile desfasurate:

-vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta 
-livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari
serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in UE, dar nu in statul membru de consum (art. 315 Cod Fiscal)
-bunuri importate din tari terte sau din teritorii terte de catre persoane impozabile care efectueaza vanzari la distanta 
-si de volumul de vanzari/ importuri (sub sau peste 10.000 euro). Plasarea sub sau deasupra acestui plafon determina alegerea sistemului OSS sau IOSS potrivit caruia se face pastrarea evidentelor, taxarea TVA si declararea... (detalii in lucrare)

Zeci de exemple luate din realitatea de zi cu zi va arata explicit cum se aplica legea.

Acestea acopera sfera serviciilor electronice, cazare, transport intracomunitar, servicii auxiliare transportului, servicii legate de bunuri imobile, inchiriere mijloace de transport pentru o perioada mai mica de 30 de zile etc.

Exemplul 1. O companie din Italia ce inchiriaza mijloace de transport pe teritoriul Romaniei catre persoane fizice, pe o durata mai mica de 30 de zile, fie se inregistreaza in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei, fie plateste TVA in Italia prin inregistrare prin OSS in Italia, daca valoarea serviciilor de inchiriere este mai mare de 10.000 euro.

Exemplul 2. O firma romaneasca ce executa diverse lucrari de constructii, amenajari pentru persoane neimpozabile din UE (firma romaneasca nu detine sedii fixe din punct de vedere al TVA in vreun stat UE), se poate inrola in OSS in Romania si plati TVA prin declaratia speciala conceputa in acest scop pentru livrarile catre persone fizice din UE. De asemenea, daca presteaza astfel de servicii si pentru persoane fizice din Romania, va depune D300 in Romania si va achita TVA doar pentru clientii din Romania.

Regasiti in lucrarea Noile reguli de TVA in comertul online lista completa a exemplelor prezentate!

Aflati pe larg:
Ce evidente trebuie sa pastrati pentru a nu intra in confict cu FISCUL
Cum trebuie sa arate registrele dvs. / ce trebuie sa contina in functie de calitatea pe care o aveti
Cine pastreaza registrele si pentru ce perioada.

Sunt informatii pe care le gasiti in lucrare pentru ca toate actiunile dvs. sa fie conforme cu legea.

Comandati acum exemplarul dvs, pe stick din lucrarea Noile reguli de TVA in comertul online! Cunoasteti, intelegeti si respectati legea in vigoare!


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016