Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TOT ce trebuie sa stii despre noile reguli TVA in comertul online

29-Oct-2021
3589
TOT ce trebuie sa stii despre noile reguli TVA in comertul online

Sub presiunile Consiliului UE si a necesitatii alinierii la normele europene, legislatia romana privind comertul online a inregistrat modificari succesive cu incepere de la 01.07.2021. Au urmat si altele, destul cat sa va dea batai de cap.

ANAF poate descoperi deficiente in ceea ce priveste adoptarea corecta a regimului TVA in comertul online. Neaplicarea regimului TVA corect genereaza plata TVA retroactiv in cota corecta.

Dupa depasirea plafonului de 10.000 euro in anul 2021 trebuie sa va inregistrati in scop de TVA in fiecare stat membru unde realizati livrari catre persoane fizice: in Italia si Franta etc. Daca nu faceti acest lucru si facturati cu TVA eronat se vor calcula amenzi , dobanzi si penalitati si in cazuri mai grave riscati excluderea de pe piata online.

Pentru ca ANPC inregistreaza din ce in ce mai des plangeri ale consumatorilor legate de comertul online, aceasta a crescut amenzile la 10.000 lei si 150.000 lei. ANAF nu sta nici ea cu mainile in san, efectuand controale severe asupra modului in care sunt respectate noile reglementari.

Venim in sprijinul dvs. cu informatii clare despre obligatiile ce va revin legate de respectarea legislatiei in vigoare privind comertul online. Le regasiti in cea mai noua publicatie Rentrop&Straton, lucrarea: Noile reguli de TVA in comertul online.

Comandati acum exemplarul dvs. si respectati intocmai reglementarile in vigoare (OSS sau IOSS) privind taxarea TVA in tranzactiile efectuate online!

Beneficiati de:

 • sinteza informatiilor legislative specifice, explicate clar si exemplificate 
 • precizari privind persoanele vizate de aceste modificari legislative
 • informatii privind demersurile ce trebuie intreprinse de contribuabilii implicati in proces
 • indicatii si explicatii privind tratamentul fiscal aferent vanzarilor de bunuri si servicii la distanta 
 • modele si exemple de aplicare a regimului fiscal
 • recomandari in vederea trecerii cu bine a inspectiei fiscale (evidente, declaratii, termene)
 • argumente pro si contra apartenentei la sistemele OSS/ IOSS.

Argumente pro-achizitia lucrarii Noile reguli de TVA in comertul online:

Autoarea lucrarii - expert in aplicarea legii privind taxarea si impozitarea comertului online
Aveti toata increderea in informatia specializata oferita de expertul contabil:

VERA CONSTANTIN

-absolventa ASE Bucuresti
-expert contabil din 2007
-experienta in solutionarea diverselor spete privind contabilitate financiara si implicatii in comertul online, problematica impozitului pe profit, spete referitoare la impozit venit si contributii sociale obligatorii, regimul TVA aplicabil in diferite situatii si particularitatile in comertul online si nu in ultimul rand, raportarea in OSS si IOSS.

Unde-i lege nu-i tocmeala!

Lucrarea vizeaza legislatia aplicabila din 01.07.2021 si face referiri la OUG 59/2021 pentru modificarea si completarea Codului Fiscal si transpunerea in legislatia nationala a urmatoarelor:

- art. 2 si 3 din Directiva (UE) 2017/2.455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 
- a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind TVA pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta
- a Directivei (UE) 2019/1.995 a Consiliului din 21 noiembrie 2019 privind dispozitiile referitoare la vanzarile de bunuri la distanta si anumite livrari interne de bunuri.

Adica tot ce aveti nevoie sa stiti pentru o implementare corecta, rapida si eficienta a legislatiei in vigoare! Fara stres, efort sau amenzi! Si unde-i cunoastere, nu-i greseala! Nici amenzi!
Aceasta lucrare va ofera instant informatii utile, practice si exemple de aplicare pentru o intelegere usoara si rapida a ceea ce aveti de intreprins pentru respectarea legii.

Aflati:

 • cui se adreseaza lucrarea, pe cine priveste direct informatia oferita (tipuri de contribuabili): persoanele impozabile care aplica regimul special pentru vanzari de bunuri la distanta, prestari de servicii catre persoane neimpozabile si intermediarii care actioneaza in numele lor.
 • care sunt noile obligatii stabilite prin lege:

depunerea pe cale electronica a informatiilor solicitate pentru inregistrarea in cadrul:
a) regimului special pentru servicii prestate de persoane impozabile nestabilite in UE
b) regimului special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar nu in statul membru de consum;
c) regimului special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte.

 • ce demersuri aveti de intreprins in calitate de contribuabil implicat in proces, in contextul noilor reglementari OSS/IOSS

 
Comerciantii care utilizeaza regimul non-UE sau regimul UE sau un furnizor presupus care utilizeaza regimul UE ar trebui sa asigure urmatoarele:

-organizarea unei evidente cu privire la TVA-ul care trebuie platit de client in UE 
-asigurarea colectarii TVA-ului de la clientul din UE (detalii in lucrare)
-intocmirea si transmiterea unei declaratii OSS trimestriale catre statul membru de identificare, prin -care se declara toate livrarile eligibile (detalii in lucrare)
-virarea trimestriala a TVA-ului declarat in declaratia OSS catre statul membru de identificare; 
-organizarea unei evidente - obligativitati (detalii in lucrare)

 Ce tratament fiscal se aplica vanzarilor de bunuri si servicii la distanta

Lucrarea elucideaza regimul special de taxare in functie de calitatea contribuabilului, operatiunile desfasurate:

-vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta 
-livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari
serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in UE, dar nu in statul membru de consum (art. 315 Cod Fiscal)
-bunuri importate din tari terte sau din teritorii terte de catre persoane impozabile care efectueaza vanzari la distanta 
-si de volumul de vanzari/ importuri (sub sau peste 10.000 euro). Plasarea sub sau deasupra acestui plafon determina alegerea sistemului OSS sau IOSS potrivit caruia se face pastrarea evidentelor, taxarea TVA si declararea... (detalii in lucrare)

Zeci de exemple luate din realitatea de zi cu zi va arata explicit cum se aplica legea.

Acestea acopera sfera serviciilor electronice, cazare, transport intracomunitar, servicii auxiliare transportului, servicii legate de bunuri imobile, inchiriere mijloace de transport pentru o perioada mai mica de 30 de zile etc.

Exemplul 1. O companie din Italia ce inchiriaza mijloace de transport pe teritoriul Romaniei catre persoane fizice, pe o durata mai mica de 30 de zile, fie se inregistreaza in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei, fie plateste TVA in Italia prin inregistrare prin OSS in Italia, daca valoarea serviciilor de inchiriere este mai mare de 10.000 euro.

Exemplul 2. O firma romaneasca ce executa diverse lucrari de constructii, amenajari pentru persoane neimpozabile din UE (firma romaneasca nu detine sedii fixe din punct de vedere al TVA in vreun stat UE), se poate inrola in OSS in Romania si plati TVA prin declaratia speciala conceputa in acest scop pentru livrarile catre persone fizice din UE. De asemenea, daca presteaza astfel de servicii si pentru persoane fizice din Romania, va depune D300 in Romania si va achita TVA doar pentru clientii din Romania.

Regasiti in lucrarea Noile reguli de TVA in comertul online lista completa a exemplelor prezentate!

Aflati pe larg:
Ce evidente trebuie sa pastrati pentru a nu intra in confict cu FISCUL
Cum trebuie sa arate registrele dvs. / ce trebuie sa contina in functie de calitatea pe care o aveti
Cine pastreaza registrele si pentru ce perioada.

Sunt informatii pe care le gasiti in lucrare pentru ca toate actiunile dvs. sa fie conforme cu legea.

Comandati acum exemplarul dvs, pe stick din lucrarea Noile reguli de TVA in comertul online! Cunoasteti, intelegeti si respectati legea in vigoare!


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "TOT ce trebuie sa stii despre noile reguli TVA in comertul online":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Cheltuieli de constituire: ce sunt, cum le inregistram si studii de caz

  • In acest articol vom discuta despre cheltuielile de constituire. Vom vedea ce sunt acestea, cum le inregistram in contabilitate, dar si cateva studii de caz utile contribuabililor. Ce sunt cheltuielile de constituire Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei entitati (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de aceasta natura, legate...» citeste mai departe aici

 • Bon fiscal pierdut. Studiu de caz util pentru pentru contabili

  • O societate de constructii a achizitionat niste materiale cu factura in data de 05.10.2023, achitata cash (valoare de 175 lei). De la acest furnizor se cumpara frecvent cu plata la termen, prin ordin de plata. La o verificare a fisei partener, s-a descoperit diferenta dintre solduri, reprezentata de factura din 05.10.2023, al carei bon fiscal s-a pierdut. Se poate inregistra plata acestei facturi, facuta cash de catre adiministrator, desi, nu mai avem bonul fiscal? Care este inregistrarea...» citeste mai departe aici

 • Dividende interimare. Monografii si studii de caz utile

  • In acest articol vom prezenta cateva monografii contabile si studii de caz utile pentru dividendele interimare. Dividende interimare. Se mai calculeaza acestea daca firma va fi lichidata? Speta 1 Societatea are la 31.03.2024 profit. Intentionam sa demaram procedura de inchidere a firmei - lichidare/dizolvare. Cu acest profit de la 31.03.2024 ce facem? Suntem obligati sa facem bilant interimar si sa-l repartizam pe dividende si abia dupa facem si bilantul pentru etapa intai a lichidarii...» citeste mai departe aici

 • Situatii semestriale 2024. Cine NU va intocmi raportari contabile la 30 iunie 2024

  • De curand a fost aprobat sistemul de raportari contabile la 30 iunie 2024 prin Ordinul 3100/2024. Situatiile semestriale vor a fi depuse la unitatile teritoriale ale Finantelor pana cel mai tarziu la data de 19 august 2024. Cine nu are aceasta obligatie? Cine NU depune raportari contabile la 30 iunie 2024 Conform Referatului de aprobare, entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2024, cele care in tot semestrul I al anului 2024 s-au aflat in...» citeste mai departe aici

 • Microintreprindere in 2024. Daca bilantul a fost depus cu intarziere, firma va trece la impozit pe profit?

  • Societatea este platitoare de impozit pe microintreprindere de la infintare (2019) pana in prezent, dar am depus bilantul cu intarziere 02.06.2024, va trece la plata impozitului pe profit? Microintreprinderi si depunerea bilntului cu intarziere – raspunsul specialistului: Incepand cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, se introduce o noua litera, lit. i), cu urmatorul cuprins: 1. a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii. Pentru a...» citeste mai departe aici

 • Controalele antifrauda continua! Ce operatori economici sunt in vizorul autoritatilor

  • Operatorii economici din zona Garii de Nord Bucuresti sunt in vizorul autoritatilor! Au fost efectuate controale antifrauda la acesti comercianti in cursul zilei de 19 iulie 2024. Directia generala antifrauda fiscala (DGAF) evalueaza sistematic riscul fiscal din zonele comerciale in care nivelul de conformare a contribuabililor la respectarea legislatiei fiscale este unul redus si organizeaza actiuni operative in vederea descoperirii si sanctionarii abaterilor de la prevederile legale....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016