Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scutire de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in programe informatice in 2016

15-Feb-2016
5037

In cele ce urmeaza, vom tine cont de faptul ca, incepand cu anul 2016, potrivit prevederilor art. 22 din Legea 227/2015 lista activelor pentru care se aplica scutirea de impozit pe profit a fost completata cu aparate de casa, de control si de facturare, calculatoare electronice si echipamente periferice si programe informatice.

In exemplul dat de noi, societatea doreste sa achizitioneze un program informatic in luna martie 2016, dar furnizorii de soft vand doar licenta de utilizare a programului si nu programul in sine. Avand in vedere faptul ca se achizitioneaza o licenta de utilizare si nu un program, stabilim daca se poate beneficia pentru aceasta achizitie de scutire de impozit pentru profitul reinvestit conform art. 22 din Codul fiscal.

Avand in vedere prevederea art. 22 al Legii nr. 227/2015 potrivit careia lista activelor pentru care se aplica scutirea de impozit pe profit a fost completata si cu programele informatice mentionam ca aceasta facilitate se aplica numai pentru cele produse si/sau achizitionate si puse in functiune in perioada 1 ianuarie 2016 - 31 decembrie 2016 inclusiv.

Profitul investit reprezinta, potrivit prevederilor HG nr. 1/2016 privind normele metodologice emise in aplicarea Legii nr. 227/2015, profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat in trimestrul/anul punerii in functiune a programului informatic respectiv. Scutirea se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva si are in vedere si achizitionarea de licente.

Programele informatice achizitionate de la terti sau create de entitate se evidentiaza in contabilitate cu ajutorul contului 208 "Alte imobilizari necorporale". Potrivit reglementarilor contabile in vigoare aprobate prin Omfp nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare, programele informatice care nu fac parte integranta dintr-un echipament sunt tratate ca imobilizari necorporale. In cazul programelor informatice achizitionate impreuna cu licentele de utilizare, daca se poate efectua o separare intre acestea, atunci se contabilizeaza separat. In cazul in speta societatea achizitioneaza licenta programului informatic, respectiv dreptul de a utiliza acel program informatic.

Din punct de vedere contabil inregistrarea achizitiei si amortizarii activului necorporal de natura licentei se face:
% = 404

"Furnizori de imobilizari"


208
"Alte imobilizari necorporale/analitic program informatic"
4426
"TVA deductibila"

404 = 5121
"Furnizori de imobilizari" "Conturi la banci in lei"

6811 = 2808
"Cheltuieli de exploatare "Amortizarea altor imobilizari necorporale/analitic"
privind amortizarea imobilizarilor/analitic"

Amortizarea licentelor programelor informatice achizitionate se face pe durata prevazuta de entitate pentru utilizarea lor. Din punct de vedere fiscal recuperarea cheltuielilor cu achizitionarea acestora se face pe o perioada de 3 ani, utilizand amortizarea liniara sau degresiva. O reinnoire a licentei nu va presupune cresterea valorii acesteia.

Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutire de la plata impozitului pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar cu prioritate pentru constituirea rezervei din facilitati.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016