
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
In studiul de caz propus astazi, specialistul nostru va raspunde intrebarilor formulate in urmatoarea situatie:
O companie a achizitionat 2 autobetoniere noi cu cod clasificatie 2.1.20.3.1. Compania a ales amortizarea liniara cu durata de amortizare 6 ani, in nomenclator este intre 4 - 8 ani.
Potrivit art. 22 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
"(1) Profitul investit in echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit. Activele corporale pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului.
(2) Profitul investit potrivit alin. (1) reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1). Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
(3) Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea. In cazul in care in trimestrul in care se pun in functiune activele prevazute la alin. (1) se inregistreaza pierdere contabila, iar in trimestrul urmator sau la sfarsitul anului se inregistreaza profit contabil, impozitul pe profit aferent profitului investit nu se recalculeaza.
(4) In cazul contribuabililor prevazuti la art. 47 care devin platitori de impozit pe profit in conformitate cu prevederile art. 52 pentru aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut cumulat de la inceputul trimestrului respectiv investit in activele prevazute la alin. (1) puse in functiune incepand cu trimestrul in care acestia au devenit platitori de impozit pe profit.
(5) Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila, nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit’’.
(8) Contribuabilii care beneficiaza de prevederile alin. (1) au obligatia de a pastra in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani. in cazul nerespectarii acestei conditii, pentru sumele respective se recalculeaza impozitul pe profit si se percep creante fiscale accesorii potrivit Codului de procedura fiscala de la data aplicarii facilitatii, potrivit legii. In acest caz, contribuabilul are obligatia depunerii Declaratiei fiscale rectificative. Nu intra sub incidenta acestor prevederi activele mentionate la alin. (1) care se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) sunt transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii;
b) sunt instrainate in procedura de lichidare/faliment, potrivit legii;
c) sunt distruse, pierdute, furate sau defecte si inlocuite, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de contribuabil. In cazul activelor furate, contribuabilul demonstreaza furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.
(9) Prin exceptie de la prevederile art. 28 alin. (5) lit. b), contribuabilii care beneficiaza de prevederile alin. (1) nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru activele respective’’.
Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta ca beneficiati de scutirea de impozit a profitului reinvestit, intrucat ati achizitionat active corporale prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului. De asemenea scutirea se aplica in trimestrul in care sunt puse in functiune, cu conditia sa existe profit in trimestrul respectiv.
Contribuabilii care beneficiaza de scutire au obligatia de a pastra in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, dar nu mai mult de 5 ani si nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru activele respective. Amortizarea lunara fiscala poate fie gala cu cea lunara contabila.
In situatia in care s-au efectuat investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea. Presupunem ca nu au mai fost efectuate astfel de investitii in trimestrele anterioare. Se compara profitul realizat cu investitia si presupunand ca o acopera, rezulta impozitul pe profit scutit ca 16% din investitie. Se calculeaza diferenta intre impozitul pe profit cumulat si impozitul pe profit scutit rezultand suma de plata. Se tine cont de sumele declarate in trimestrele anterioare prin D100.
Inregistrarea cheltuielilor cu impozitul pe profit
691,,Cheltuieli cu impozitul pe profit’’ = 441,,Impozit pe profit’’
Repartizarea la rezerve a scutirii la impozitului pe profit
daca nu au fost constituite rezerve legale:
129 ,,Repartizarea profitului’’ = 1061 ,,Rezerve legale’’
129 ,,Repartizarea profitului’’ = 1068 ,,Alte rezerve’’
daca societatea nu are obligatia constituirii rezervelor legale:
129 ,,Repartizarea profitului’’ = 1068 ,,Alte rezerve’’
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O microintreprindere nepatitoare de TVA achizitioneaza tabla pe care o decupeaza si obtine gratare de gradina, porti de tabla etc. Care este codul CAEN in care se incadreaza aceasta activitate? Care este monografia contabila cea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Este obligatoriu de intocmit jurnalul de cumparari pentru o asociatie non-profit care nu desfasoara activitate economica si nu este inregistrata in scopuri de TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<