Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate in insolventa. Cum inregistram sumele in urma inspectiei fiscale?

14-Aug-2012
5666
Analizam situatia in care o societate a solicitat o rambursare de TVA in luna noiembrie 2011, pentru TVA de rambursat aflat in sold pana la 31.10.2011, iar in urma inspectiei partiale incheiata de cei de la Finante fost respins tot TVA-ul de rambursat solicitat si ne-au stabilit, prin decizia de impunere in data de 16.03.2012, si o diferenta suplimentara la TVA(+accesorii) in valoare de 743.200 lei.

Societatea se afla in insolventa din 31.10.2011, cu administrator judiciar, iar decizia respectiva a fost contestata. Vom stabili cum se vor inregistra in contabilitate rezultatele inspectiei fiscale comunicate, avand in vedere ca nu s-a inceput executarea silita datorita starii juridice de insolventa, decizia respectiva nu a facut obiectul inscrierii la masa credala (verificarea s-a terminat dupa participare creditorilor la aceasta), fiind totodata si contestata in instanta (Finantele au respins contestatia).

Raspuns:

In opinia noastra, ANAF este totusi o autoritate ce reprezinta forta coergitiva a statului, si are competenta in administrarea impozitelor, conform art. 1 din Codul de procedura fiscala, chiar daca si aceasta institutie poate avea erori in stabilirea starii de fapt a situatiei fiscale a contribuabilului.

In acest moment, retinem faptul ca un eventual titlu executoriu, este obligatoriu pentru societatea dvs, in acelasi timp societatea avand dreptul sa conteste in instanta actul administrativ fiscal pe care il considera ilegal.


Astfel, in opinia noastra, cea mai adecvata forma de inregistrare in contabilitate a sumelor dispuse prin actul administrativ fiscal, prezentate prin Decizia de impunere completata in baza raportului de inspectie fiscala este constituirea unui provizion pentru litigii. Acestea sunt reglementate de pct. 223 alin. (1) lit. a) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea.

Inregistrarea contabila este:

6812 «Cheltuieli de exploatare privind provizioanele – analitic provizioane pentru litigii" = 1511 «Provizioane pentru litigii» cu intreaga suma aflata in analiza instantei de judecata competenta.

Acest provizion este nedeductibil fiscal la constituire, la calculul impozitului pe profit, deoarece nu corespunde prevederilor de la art. 22 din Codul fiscal, ce reglementeaza rezervele si provizioanele deductibile.

Provizionul are obiect pana la definitivarea litigiului de catre instanta de judecata competenta, avand in vedere procedura uzuala fond, apel, recurs, si va recomandam sa urmariti etapele parcurse in instanta, impreuna cu persoana ce va va reprezenta in fata judecatorului. Decizia de anulare a provizionului poate fi luata numai in functie de rezultatele in instanta, dupa cum aceasta a acordat castig de cauza unei parti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele online

    • Magazinele online sunt din ce in ce mai populare, fiind, pentru multe persoane, mult mai comod sa dea cateva click-uri pentru a cumpara produsul dorit decat sa mearga in magazinele fizice. Daca si tu te-ai gandit sa iti deschizi un magazin online sau detii deja unul, trebuie sa tii contabilitatea si pentru ele. Desi in mare parte aceasta se bazeaza pe legile contabilitatii universale, exista si cateva aspecte usor diferite. In acest articol vom vedea care este tratamentul contabil la magazinele...» citeste mai departe aici

  • Firme care transporta marfa. Factura clasica mai poate fi utilizata ca document justificativ?

    • Pentru ca un transport sa fie legal, firmele care il efectueaza trebuie sa intocmeasca mai multe documente justificative, printre care si factura clasica. Insa in contextul aparitiei sistemelor RO e-Factura si RO e-Transport, si a unei noi legislatii, reprezentantul unei firme de transport se intreaba care sunt documentele justificative oficiale de insotire a marfii pe timpul transportului marfurilor, si daca factura clasica se poate folosi ca document justificativ pe...» citeste mai departe aici

  • Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesare

    • Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie, ca ultima etapa, sa efectuezi radierea din Registrul Comertului. Insa avand in vedere ca in acest caz, spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor, nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita, etc, intreaga procedura va fi foarte simpla. Iar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala, de ce documente ai nevoie, dar si cateva lucruri esentiale pe care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016