Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata prin factura proforma. Corespondenta cu un cont de trezorerie

13-Nov-2012
38097
Vom analiza mai jos cazul unei societati catre care furnizorii trimit o factura proforma, mentionand faptul ca factura fiscala o vor emite dupa efectuarea platii. Se intampla insa ca furnizorii sa intarzie o luna sau chiar doua emiterea si transmiterea facturii. Vom stabili astfel daca este corect sa se solicite plata serviciilor sau produselor numai pe baza de factura fiscala si in ce baza legala. Vom vedea astfel, in conditiile in care in Ordinul 3055/2009 functionarea contului 409 nu permite corespondenta cu un cont de trezorerie (5121 sau 5311) daca societatea mai poate efectua o plata fara factura. Vom reda, totodata, inregistrarile contabile aferente unei astfel de plati.

Solutia consultantului:

Factura proforma nu reprezinta un document justificativ de inregistrare in contabilitate. Factura proforma nu este un document prevazut in legislatia fiscala sau contabila. Asa cum ati precizat, in practica exista societati care decid folosirea proformelor ca instiintari de plata in avans pentru clientii carora le vand bunuri/servicii.

Regulile privind emiterea facturii fiscale sunt prevazute in Codul fiscal si nu au legatura cu data emiterii facturii proforme.

Potrivit art. 134 ^2 alin (1) si (2) lit. b) din Codul fiscal , exigibilitatea pentru livrari de bunuri şi prestari de servicii, exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator. Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine: la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator.


Totodata, art. 155 alin (1) din Codul fiscal prevede :persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, ..., trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia naştere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Ca urmare, conform art.155 alin.(1) din Cod fiscal cel care incaseaza are obligatia emiterii facturilor pentru fiecare beneficiar, pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel mai tarziu pana in a 15-a zi lucratoare a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.

Referitor la intrebrea "daca este corect sa solicitam plata serviciilor sau produselor numai pe baza de factura fiscala si in ce baza legala", reglementarea modului de plata/ incasare si facturare a avansurilor sunt articolele mentionate mai sus din Codul Fiscal . Totodata un contract de livrare de bunuri sau prestare de servicii implica o colaborare intre parti, in care fiecare parte ar trebui sa fie constienta de obligatiile cei revin.

Pentru a va asigura ca veti avea un document justificativ de inregistrare in contabilitate pentru inregistrarea avansurilor platite, solicitati furnizorului emitea unei facturii de avans in baza careia veti efectua plata.

Inregistrarea avansului platit in baza unei facturi proforme este urmatoarea:
401 "Furnizori" =512 "Conturi curente la banci"

Si concomitent :
409 "Furnizori - debitori" =401"Furnizori"


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Factura: Cu ce data se inregistreaza in contabilitate facturile electronice primite

    • Cu ce data se inregistreaza in contabilitate factura primita? Dar factura transmisa prin SPV? Data de inregistrare in contabilitate a facturilor electronice – raspunsul specialistului: Conform OUG 120 /2021-art. 2: (1) In sensul prezentului capitol, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: - factura electronica - factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata; Art. 10...» citeste mai departe aici

  • Bonificatiile de 3% pentru contribuabilii buni platnici se vor acorda din oficiu

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse cateva facilitati speciale pentru contribuabilii buni platnici precum bonificatia de 3% care se acorda din oficiu. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca in Monitorul Oficial nr. 905 din 6 septembrie 2024 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru...» citeste mai departe aici

  • Seminar fiscal-contabil privind noutatile din 2024: E-Factura, E-Transport, E-TVA, impozite, salarii, TVA

    • In data de 14 octombrie 2024 se va transmite live seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Editia 148. Seminar national de Fiscalitate si Contabilitate Lectori de exceptie pun in discutie modificarile legislative si implicatiile acestora in activitatea dvs. si vin sa raspunda intrebarilor dvs. Printre subiectele discutate amintim E-Factura (Legislatia explicata Intrebari si Raspunsuri), E-Transport(CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege), E-TVA(ultimele modificari...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016