Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare eronata factura. Cum se regleaza?

12-Ian-2015
7460
O societate primeste in luna octombrie o proforma din Bulgaria, dar o inregistreaza eronat ca factura normala si in D390. In luna decembrie firma a primit invoice cu aceeasi suma.

Vom vedea cum se inregistreaza sau cum se regleaza factura, cu mentiunea ca intreaga factura a fost achitata in octombrie la emiterea proformei.

Nu specificati daca operatiunea in cauza este o achizitie intracomunitara de bunuri sau o prestare de servicii. Nu precizati daca ambii parteneri, cel din Romania si cel din Bulgaria, detin coduri valide de TVA (verificabile in VIES) . Presupunem ca avem de a face cu o tranzactie intracomunitara scutita de taxa conform art 143 alin (2) din Codul Fiscal.

Astfel, in lipsa altor informatii, va prezentam cateva cazuri posibile. In conformitate cu art. 156^4, alin. (1) lit. d) din Codul Fiscal in declaratia recapitulativa, care se intocmeste si se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, se mentioneaza (se inscriu) achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva (luna pentru care se face depunerea).

Art. 135 alin. (2) prevede ca pentru achizitiile intracomunitare de bunuri exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (14) sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin. (8) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Totodata, partea 163^1 din Normele Metodologice date in aplicarea Codului Fiscal
precizeaza (pct. 17) ca faptul generator in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri si faptul generator in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri intervin in acelasi moment, respectiv in momentul livrarii de bunuri.

Daca furnizorul opteaza pentru emiterea facturii anterior faptului generator de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare la beneficiar intervine la data emiterii facturii, conform art. 135 alin. (2) din Codul fiscal.

Daca beneficiarul nu a primit o factura de la furnizor pana in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator, are obligatia sa emita autofactura prevazuta la art. 155^1 alin. (1) din Codul fiscal.(aplicabil doar in cazul achizitiei intracomunitare de bunuri, nu si de servicii. A se vedea si art. 155^1, alin. 2).

Fata de cele de mai sus:

Daca factura proforma emisa cu data de octombrie reprezinta contravaloarea unui avans pentru o achizitie intracomunitara de bunuri atunci exigibilitatea TVA nu intervine in octombrie, ci la data primirii facturii, respectiv in luna decembrie (presupunand ca bunurile au fost primite in decembrie). In acest caz, pentru plata avansului nefacturat nu aveati obligatia de a emite autofactura si nici de a raporta operatiunea in declaratia 390.

Potrivit prevederilor Codului de Procedura Fiscala, in interiorul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale, contribuabilii pot proceda la corectarea declaratiilor fiscale. Declaratiile fiscale pot fi corectate ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia initiala prin depunerea la organul fiscal competent a unei declaratii rectificative.
Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular ca si cel care se corecteaza, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop si va fi completata inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute de formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.

Declaratia recapitulativa, formular 390 VIES, aprobata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 76/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular.

In declaratia rectificativa se rectifica tranzactii declarate in orice perioada de raportare anterioara si se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.
Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.
In consecinta, in acest caz veti depune o declaratie 390 rectificativa aferenta lunii octombrie.


Daca factura proforma emisa cu luna octombrie reprezinta contravaloarea unei livrari (din Bulgaria) , respectiv achizitii (in Romania) intracomunitare de bunuri . In acest caz este important de stabilit momentul exigibilitatii TVA (a se vedea mai sus prevederile art. 135).

Astfel:


Daca livrarea/achizitia intracomunitara a bunurilor (transferul) a avut loc in luna octombrie atunci aveati obligatia sa emiteti o factura pana la data de 15 noiembrie, luna in care intervenea exigibilitatea taxei. In aceste conditii veti depune o Declaratie 390 rectificativa aferenta lunii octombrie , in care nu veti declara tranzactia si o declaratie 390 rectificativa aferenta lunii noiembrie in care veti declara tranzactia. In decembrie nu veti mai declara nimic in 390. Pe factura primita in decembrie veti face o referire la autofactura emisa in noiembrie, iar pe autofactura veti face o referire la factura primita in decembrie.
Daca livrarea/achizitia intracomunitara a bunurilor (transferul, faptul generator) s-a produs in luna noiembrie, iar factura a fost primita dupa data de 15 decembrie atunci aveati obligatia de a emite autofactura pana pe data de 15 decembrie.

Se depune o Declaratie 390 rectificativa la octombrie si o declartie 390 rectificativa aferenta lunii noiembrie.

Daca livrarea//achizitia intracomunitara a bunurilor (transferul, faptul generator) s-a produs in luna decembrie (data primirii facturii) veti depune o declaratie rectificativa 390 aferenta lunii octombrie.


Din punct de vedere contabil, in decembrie, la data constatarii erorii, veti storna factura proforma inregistrata.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Inregistrare eronata factura. Cum se regleaza?":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016