Ce este autofactura si cand trebuie emisa
Autofactura este un document reglementat de Codul fiscal si normele metodologice de aplicare ce se utilizeaza doar in scopuri de TVA, ca document justificativ pentru taxa deductibila/colectata, dupa caz.
O persoana impozabila din punct de vedere al TVA este obligata sa emita o autofactura in urmatoarele situatii:
- daca a depasit plafoanele pentru bunuri acordate in cadrul actiunilor de protocol, sponsorizare, de mecenat peste care acestea nu sunt considerate livrari de bunuri (art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal si normele de aplicare).
- daca efectueaza livrari de bunuri/prestari de servicii catre sine.
- daca persoana impozabila (sau persoana juridica neimpozabila) este obligata la plata TVA pentru achizitii de bunuri si servicii in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (4) si (6) din Codul fiscal si pentru achizitii intracomunitare de bunuri in conditiile art. 308 si nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator. In baza autofacturii se exercita dreptul de deducere a TVA.
- daca persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata TVA pentru achizitii de bunuri si servicii in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (4) si (6), a efectuat plati de avansuri in legatura cu operatiunile respective si nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator.
- in cazul in care este obligatorie ajustarea bazei impozabile conform art. 287 lit. a) -c) si e) din Codul fiscal, iar furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie, beneficiarul trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii taxei deductibile, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a) -c) si e).
- persoana impozabila trebuie sa emita o autofactura pentru fiecare transfer efectuat in alt stat membru, in conditiile prevazute la art. 270 alin. (10) din Codul fiscal, si pentru fiecare operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare de bunuri efectuate in Romania in conditiile prevazute la art. 273 alin. (2) lit. a).
- persoana impozabila revanzatoare care aplica regimul special pentru bunuri second hand va emite o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura.
Termenul de „autofactura” se mai intalneste si pentru facturile emise de beneficiar in numele si in contul furnizorului in conditiile reglementate la art. 319 alin. (18) din Codul fiscal si normele metodologice de aplicare. In cazul in care factura este emisa de beneficiar in numele si in contul furnizorului, aceasta trebuie sa contina mentiunea "autofactura."
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme