
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
ANAF a publicat recent un Ghid privind actele justificative necesare eliberarii documentelor solicitate de contribuabilii persoane fizice. Documentul explica si cum se face inregistrarea fiscala pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent.
Astfel, persoanele fizice care intentioneaza sa desfasoare o activitate economica ca PFA, II si IF sunt obligate sa se inregistreze si sa se autorizeze la Oficiile Registrului Comertului. Ca urmare a inregistrarii si autorizarii, Oficiile Registrului Comertului atribuie contribuabilului codul unic de inregistrare, contribuabilii neavand obligatia de inregistrare fiscala la organele fiscale teritoriale.
Ulterior inregistrarii fiscale la Registrul Comertului, contribuabilii au obligatia depunerii, la organul fiscal de domiciliu, formularul 212- Declaratie Unica privind impoitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prin care estimeaza veniturile si cheltuielile ce se vor realiza pentru anul fiscal, in termen de 30 de zile de la data producetii evenimentului.
In cazul in care se solicita inregistrarea ca platitor de TVA prin optiune/ contributii sociale/ impozit retinut in calitate de angajator se depune la organul fiscal pe raza caruia se afla sediul de desfasurare a activitatii principale formularul 070- Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale.
Ulterior inregistrarii fiscale la Registrul Comertului, contribuabilii au obligatia depunerii, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea, formularul 223-Declaratie privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale.
Declaratia se completeaza si se depune de catre asociatul desemnat prin contract de asociere sa raspunda de indeplinirea obligatiilor asocierii fata de autoritatile publice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
In cazul in care se solicita inregistrarea ca platitor de TVA prin optiune/contributii sociale/impozit retinut in calitate de angajator se depune, la organul fiscal pe baza caruia se afla sediul de desfasurare a activitatii, formularul 010 -Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.
De asemenea, fiecare membru din cadrul asocierii fara personalitate juridica are obligatia depunerii, la organul fiscal in raza caruia isi are domiciliul fisal, formularul 212- Declaratie Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Pentru a vedea detalii despre inregistrarea fiscala in cazul profesiilor liberale, click AICI»
Sursa: ANAF
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Intrebare: Titularul de PFA fara venituri in 2021 si 2022 poate declara contributii CAS pe declaratia unica sau trebuie facut contract cu casa locala de pensii? Cu alte cuvinte, desi nu are venituri, completarea in declaratia unica 212 a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O persoana fizica vinde in anul 2021 o casa mostenita de la bunici. Valoare de vanzarea a casei este mai mare decat plafonul a 12 salarii valabil in 2021, egal cu 27.600 lei. In ceea ce priveste CASS, contributia la sanatate si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<