Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare furt din cont bancar firma. Falsificare documente. Implicatii fiscale

13-Mar-2019
5799

"In luna noiembrie am efectuat o plata catre un partener din UE pe baza unei proforme sosite pe mail. In decembrie s-a descoperit ca proforma pe care am primit-o a fost falsificata, adresa de mail pe care s-a primit a fost clonata si de fapt am platit catre alt tert. in urma adreselor facute catre banci s-a descoperit ca plata a ajuns in contul altcuiva, ca este vorba despre o frauda. tot in decembrie s-a depus dosar la Inspectoratul Gen de politie -brigada de combatere a criminalitatii economice. cum inregistrez plata, din punct de vedere tva si impozit- probabil suma nu se va recupera niciodata", scrie unul dintre cititorii nostri. In cele ce urmeaza, vedeti raspunsul oferit de specialistul nostru.

Raspunsul specialistului

Potrivit prevederilor contabile si fiscale, societatea pagubita ar trebui sa inregistreze in evidenta contabila frauda, acceptata si recunoscuta.

Daca furtul banilor din contul bancar a fost reclamat organelor de politie, suma o veti inregistra in contabilitate prin articolul contabil:
473/461 = 5124, pana la finalizarea dosarului.

Daca nu se descopera autorul furtului si nu se recupereaza contravaloarea, valoarea ramasa inregistrata pe cheltuieli nu este deductibila la calculul rezultatului fiscal.

Inregistrarea contabila este:

6581= 473/461 cu suma furata din cont nerecuperata

Daca se recupereaza paguba, imputarea sumei, se inregistreaza in contabilitate prin formula contabila:

461 Debitori diversi = 7581 Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati.

Din punct de vedere al TVA, conform art. 304 alin. (2) lit. a), nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:

a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila. In cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.
Astfel, pentru a nu efectua ajustarea taxei pe valoare adaugata, societatea trebuie sa faca dovada furtului cu ”acte doveditoare emise de organele judiciare”. In acest scop, trebuie sa solicitati organelor de politie documente doveditoare respectiv un proces verbal de constatare a furtului.

In baza acestuia, societatea nu efectueaza ajustarea taxei deduse. Astfel cum se mentioneaza in Normele metodologice date in aplicarea art. 304 din Codul fiscal, in cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea taxei pe valoare adaugata.

Societatea nu are obligatia de a emite o autofactura.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016