Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF a publicat Ordinul nr. 777 privind restituirea CAS

08-Iun-2012
6962
ANAF a publicat pe site-ul propriu Ordinul ministrului finantelor publice nr.772/2012 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 17/2012 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate, publicat in Monitorul Oficial nr. 367 din 30 mai 2012.

Avand in vedere prevederile art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate, in temeiul prevederilor:

- art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare;
- art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 972/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
- art. 9 alin. (4) din Statutul Casei Nationale de Pensii Publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 118/2012, viceprim-ministrul, ministrul finantelor publice, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si presedintele Casei Nationale de Pensii Publice emit urmatorul ordin:

ART. 1

Se aproba Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Va prezentam si normele metodologice anexate proiectului.

NORME METODOLOGICE pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate

1. Potrivit prevederilor art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate, sumele retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012, reprezentand diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, se restituie astfel:
a) pentru sumele retinute in perioada ianuarie - martie 2011, restituirea se realizeaza in transe lunare egale in perioada iunie - august 2012;

b) pentru sumele retinute in perioada aprilie 2011 - aprilie 2012, restituirea se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013.

1.1. Stabilirea transelor lunare egale prevazute la pct. 1 lit. a) se face prin cumularea diferentelor de pensii nete corespunzatoare lunilor ianuarie, februarie si martie 2011, suma rezultata urmand a fi impartita in 3 parti egale.

1.2. In cazul in care, in urma operatiunii prevazute la pct. 1.1, rezulta subdiviziuni ale leului, acestea se inmultesc cu 3, iar suma rezultata se aditioneaza la diferenta de restituit in prima transa, prin rotunjire la leu.

2. Restituirea sumelor prevazute la pct. 1 se face din oficiu de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum si de catre casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.

3. Restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre contributiile de asigurari sociale de sanatate retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012 rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra intregului cuantum al pensiei si contributiile rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra partii din pensie care depaseste 740 lei se face prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si se evidentiaza la o pozitie distincta de venituri bugetare.

3.1. Sumele reprezentand diferente de plata la impozitul pe veniturile din pensii, dupa recalculare pe perioada 1 ianuarie 2011 - 30 aprilie 2012, se fac venit la bugetul de stat conform prevederilor legale in vigoare.

4. Sumele prevazute la pct. 3 se transfera de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in primele doua zile lucratoare ale lunii pentru care se efectueaza plata, in contul de sume de mandat si in depozit al Casei Nationale de Pensii Publice, al caselor de pensii sectoriale si al celor apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, dupa caz, la solicitarea acestora. Aceasta solicitare va fi transmisa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data stabilita pentru efectuarea platii, potrivit modelului prezentat in anexa nr. 1.

5. Pentru inscrierile noi la pensie, precum si pentru pensiile recalculate din perioada 1 ianuarie 2011 - 30 aprilie 2012, restituirea sumelor retinute, prevazute la pct. 3, se face corespunzator fiecarei luni pentru care s-a acordat pensia/pensia recalculata, indiferent de data comunicarii la plata in sistem centralizat.

5.1. Calculul sumelor de restituit, in situatiile prevazute la pct. 5, se face, dupa caz, de catre casele teritoriale de pensii, casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.

6. In scopul gestionarii sumelor prevazute la pct. 4, la unitatile Trezoreriei Statului se deschide pe numele Casei Nationale de Pensii Publice, al caselor teritoriale de pensii si al caselor de pensii sectoriale contul 50.05.12 "Disponibil din sume de mandat si in depozit conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012", iar pe numele caselor de pensii apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, contul 50.05.13 "Disponibil din sume de mandat si in depozit aferent sistemelor neintegrate in sistemul public de pensii conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012", la solicitarea acestora.

6.1. Casele teritoriale de pensii din subordinea Casei Nationale de Pensii Publice incaseaza in contul 50.05.12 "Disponibil din sume de mandat si in depozit conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012" sumele primite de la Casa Nationala de Pensii Publice pentru restituirea sumelor prevazute la pct. 1.

6.2. Casa Nationala de Pensii Publice, casele de pensii sectoriale si casele de pensii apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii au obligatia de a comunica Casei Nationale de Asigurari de Sanatate codurile IBAN aferente conturilor prevazute la pct. 6 si celelalte informatii necesare completarii ordinelor de plata prin care vor fi transferate sumele care se restituie in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012.

7. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vireaza sumele estimate de catre Casa Nationala de Pensii Publice, casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii din contul de venituri al bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate 26.21.05.03.05 "Contributii de asigurari sociale de sanatate restituite", codificat cu codul unic de identificare al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in conturile comunicate potrivit pct. 6.2.

8. Sumele incasate in contul prevazut la pct. 6 si 6.1 pot fi utilizate de Casa Nationala de Pensii Publice si casele teritoriale de pensii din subordine, de casele de pensii sectoriale si de casele de pensii apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii numai pentru operatiunile prevazute la pct. 1 si 3.1 sau pentru restituirea catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate a eventualelor sume incasate necuvenit.

9. Plata catre titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012 se efectueaza impreuna cu drepturile de pensii aferente fiecarei luni.

9.1. Suma care se restituie titularului se evidentiaza distinct pe talonul de plata a drepturilor de pensie.

10. Eventualele sume solicitate eronat de casele de pensii se restituie la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in contul de venituri din care acestea au fost transferate si se comunica Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, potrivit modelului prezentat in anexa nr. 2.

11. Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left


Articole similare

Model cerere RESTITUIRE CASS
Mai multe articole despre restituire CAS




Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016