Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OANAF 2963/2015 aproba formularul 602 privind exceptarea CASS pentru venituri din inchiriere

23-Dec-2015
2427

Prin Ordinul A.N.A.F. nr. 2963/2015 s-a aprobat procedura de aplicare a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 2/ 2015 precum si a modelului si continutului formularului 602 "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor"

Persoanele fizice care nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor, potrivit Deciziei Comisiei fiscale centrale nr.2/2015, aprobata prin Ordinul MFP nr.837/2015, sunt:

- persoanele fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care România are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul României, si fac dovada valabilitatii asigurarii.

Persoanele fizice in cauza au obligatia de a prezenta organului fiscal competent documente justificative
eliberate de institutia competenta din statul in care a fost incheiata asigurarea;

- persoanele fizice, indiferent de cetatenie, care au domiciliul ori resedinta intr-un stat cu care România nu are incheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale si care nu beneficiaza de prelungirea dreptului de sedere temporara in România pentru o perioada mai mare de 90 de zile.

Pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, persoana care se incadreaza in una dintre situatiile mentionate mai sus depune la organul fiscal competent, direct sau prin imputernicit, declaratia pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, insotita de documente care atesta faptul ca se incadreaza in una din situatii , cum sunt:

a). Document portabil A1 care dovedeste mentinerea titularului la sistemul de securitate sociala al statului de care apartine institutia emitenta, in situatia persoanelor aflate sub incidenta regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala;


b).TR / R1 - Formular privind legislatia aplicabila;
c). PM / RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila;
d). MD / RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila etc.


Declaratia pe propria raspundere - formularul 602 se depune direct la registratura organului fiscal sau prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, odata cu inregistrarea contractului privind cedarea folosintei bunurilor la organul fiscal competent sau la data cand acesta indeplineste conditiile legale in vederea exceptarii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate si face dovada acestui fapt.

La declaratia pe propria raspundere se anexeaza documentele justficative (document portabil A1 sau formularul privind legislatia aplicabila in situatia persoanelor aflate sub incidenta acordurilor in domeniul securitatii sociale la care Romania este parte, completat de institutia competenta a statului respectiv), in copie si original. Documentele justificative emise in limbi straine vor fi insotite de traduceri in limba romana certificate de traducatori autorizati.

Copia se certifica de organul fiscal „conform cu originalul”, iar originalul se restituie contribuabilului. in situatia depunerii cererii prin posta, documentele justificative se vor anexa in copie legalizata.

Pentru contribuabilii care solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate odata cu inregistrarea la organul fiscal a contractului/contractelor de inchiriere si care indeplinesc conditiile prevazute de lege, compartimentul de specialitate nu stabileste obligatii de plata si nu emite decizii de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor.

Pentru contribuabilii care solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate ulterior inregistrarii contractului/contractelor de inchiriere, compartimentul de specialitate desfiinteaza total sau partial, dupa caz, deciziile de impunere prin care au fost stabilite obligatii de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate, de la data la care sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru exceptare. "

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016