Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare factura de stornare prestari de servicii nerealizate din 2010

21-Sep-2012
14175
In 2010 au fost facturate servicii catre o companie non-UE, servicii care urmau a fi prestate in 2011. Din cauza unor complicatii nedatorate in mod special uneia sau alteia dintre partile contractante, acestea nu au mai fost prestate pana in prezent, urmand a fi emisa o factura de stornare a respectivei sume. Intrucat este vorba de o suma care ar influenta semnificativ rezultatul exercitiului curent, daca ar fi inregistrata ca si stornare de venit aferent anului 2012, vom vedea daca aceasta ar trebui tratata pe seama rezultatului reportat aferent anului 2010, cu depunerea unei declaratii rectificative 101.

Raspuns: Potrivit prevederilor pct. 259 alin (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora .

Cu ajutorul contului 117 "Rezultatul reportat" se tine evidenta rezultatului sau partii din rezultatul exercitiului precedent nerepartizat de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor, respectiv a pierderii neacoperite si a rezultatului provenit din corectarea erorilor contabile potrivit prevederilor Reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.

Corectarea erorilor contabile este prezentata la pct 63 din acelasi act normativ, astfel:
Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.

Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.

Potrivit prevederilor de la pct.13 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, dat in aplicarea art. 19 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala.

In situatia mentionata de dvs nerealizarea unei prestari de serviciu nu are semnificatia unei erori contabile sau omisiuni. Totusi, avand in vedere prevederile pct. 259 alin (1), am putea considera ca este o eroare contabila din punct de vedere a inregistrarii pe venituri, fara ca aceste prestari de servicii sa fie efectuate. Pentru stornarea acestor venituri trebuie sa detineti documente din care sa rezulte motivele pentru care nu au fost realizate aceste servicii si sa detineti comunicarea de la client pentru aceste facturi de stornare.

Astfel, daca consideram ca este o eroare contabila puteti sa urmati procedura mentionata de dvs. avand in vedere ca influenteaza semnificativ rezultatul exercitiului curent.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016