Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum tratam fiscal o achizitie bunuri pe teritoriul Romaniei de la furnizor stabilit pe teritoriul comunitar?

19-Dec-2014
2561
Cu ocazia implementarii unui ERP, a fost trimisa o factura cu data de 03.11.2013, reprezentand partial implementare servicii. Deoarece termenul de implementare nu s-a respectat, s-a hotarat rezilierea contractulului in data de 07.01.2014 printr-o notificare, nu inainte de a fi ceruta factura de storno, deoarece nu fusese achitata factura emisa initial.
Vom vedea cum se va proceda cu scoaterea din contabilitate a acestui furnizor tinand cont ca la momentul respectiv tva-ul aferent facturii a fost dedus.


Inregistrarea initiala a fost:

% 233(debit)= 401(credit)
4426(debit)
Legat de inventariere am o alta intrebare, daca la momentul inventarierii exista furnizori care au o vechime mai mare de 8 ani, se pot scoate din contabilitate?Au fost trimise extrase de cont, au fost verificati furnizorii respectivi pentru a se vedea daca sunt in faliment?

Suma TVA dedusa in baza facturii din data de 15.10.2013 se ajusteaza la deducere in baza facturii primite de la prestator, emisa in data de 07.01.2014. In situatia prezentata, atat la prestator cat si la beneficiar se considera ca a avut loc ajustarea bazei de impozitare a TVA in conformitate cu prevederile art. 138 "Ajustarea bazei de impozitare" lit. b) din Codul fiscal "Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii: ……. b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;". Avand factura de stornare emisa de furnizor ca document justificativ, aveti posibilitatea ca in anul 2014, la data emiterii facturii 07.01.2014 sa scoateti din evidenta operatiunea efectuata in anul 2013, prin inregistrarea contabila efectuata in negru, astfel:

401 = %
233
4426

Operatiunea se evidentiaza cu semnul minus in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza, cu semnul minus, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 22, cat si prin declaratia cod 394. Daca operatiunea nu s-a raportat prin decontul de TVA aferent lunii ianuarie 2014 la data exigibilitatii TVA (data facturii emise de prestator), raportarea se poate efectua si prin decontul lunii noiembrie 2014, cu termen de transmitere cel mai tarziu in data de 22.12.2014. Valoarea operatiunii se raporteaza cu semnul minus la randul 30 "Regularizari taxa dedusa".

Spre deosebire de raportarea operatiunii prin decontul de TVA care se poate efectua si in luna noiembrie 2014, raportarea prin declaratia informativa cod 394 trebuie efectuata prin completarea si transmiterea unei noi declaratii cod 394 aferente lunii ianuarie 2014.

Referitor la inventariere, furnizorii al caror sold neachitat este mai vechi de 3 ani pot fi scosi din evidenta contabila deoarece se afla in perioada de prescriere. In acest context, trebuie retinut faptul ca inchiderea soldului creditor al contului de "furnizori" intrat in perioada de prescriere nu este operatiune impozabila din sfera de aplicare a TVA deoarece reprezinta doar o relatie de decontare intre doi parteneri de afaceri, fara a reprezenta in fapt o operatiune propriu-zisa de livrare de bunuri sau de prestare de servicii din sfera TVA, efectuata cu plata. Din acest motiv, la inchiderea soldurilor acestor conturi nu se colecteaza TVA, dar nici nu se ajusteaza suma TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei unui bun sau serviciu. Soldul creditor al furnizorilor scosi din evidenta se inregistreaza prin formula contabila:

401 = 758
"Furnizori" "Alte venituri din exploatare"

Sumele astfel inregistrate in creditul contului 758 reprezinta venit impozabil d.p.d.v. al impozitului pe profit sau al impozitului pe venit.

Documentul justificativ pentru efectuarea acestei operatiuni poate fi exact Procesul verbal de inventariere anuala prin care, comisia de inventariere, propune scoaterea acestora din evidenta contabila ca urmare a constatarii faptului ca termenul de 3 ani este prescris si furnizorii nu confirma soldul comunicat de societatea dvs.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016