Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal 2016. Cum se va aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor?

16-Dec-2015
7334

Prin cele ce urmeaza, vom vedea cum se va aplica Codul fiscal in ceea ce priveste impozitul pe veniturile microintreprinderilor de la 1 ian 2016? si daca o societate cu o cifra de afaceri de peste 65.000 euro, dar pana in 100.000 euro, cu un angajat, la sfarsitul anului va plati 2%.

De asemenea, vom stabili daca aceasta departajare si modificare a impozitarii (de la 16% pe profit la 3 % sau 1 sau 2% pe venit sau de la 3% pe venit la 1%, 2% pe venit) sau daca pastrarea acesteia se va face in baza formularului 010 care se va depune bazandu-ne pe cifra de afaceri din 2015 si situatia salariatilor de la 31.12.2015.

In plus, in cazul modificarilor pe parcursul anului in sensul modificarii numarului de angajati, stabilim cum se va aplica legea si cum se va schimba impozitarea.

Dupa cum probabil stiti, Normele metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Noul cod fiscal inca nu au fost publicate in Monitorul Oficial.

De asemenea, nu au fost modificate nici Ordinele care reglementeaza continutul formularelor care se depun pentru declararea sau modificarea vectorului fiscal.

Deci raspunsul la intrebarea dvs. nu poate consta decat in speculatii.
O societate care nu a depasit 100.000 de euro si indeplineste conditiile pentru a fi microintreprindere si a functionat ca platitoare de impozit pe profit in anul (sau o parte a sa) 2015, va depune pana la 30 ianuarie 2015 declaratia 010 prin care trece la platitoare de impozit pe venitul microintreprinderii (asa cum s-a intamlat de exemplu anii trecuti cu societatile platitoare de impozit pe profit care nu au atins la 31 decembrie plafonul de 65.000 de euro). De altfel acest lucru reiese din art. 48 din Noul Cod fiscal la care se prevede ca impozitul reglementat de titlul III Impozitul pe venitul micro este obligatoriu pentru persoanele juridice care indeplinesc conditiile prevazute la art. 47.

Probabil declaratia 010 se va modifica astfel incat, pe proprie raspundere, microintreprinderile vor declara, in functie de numarul de angajati, procentul de impozit pe venitul microintreprinderii pe care il vor plati. Este de asemenea posibil ca ANAF sa afle din declaratia 112 numarul de angajati sau microintreprinderea sa plateasca atat cat considera si, in cazul unui control , sa trebuiasca sa demonstreze prin contracte ca indeplineste criteriile pentru procentul ales. Mai este posibil ca declaratia 100 sa se modifice astfel incat sa putem alege procentul de impozit pe venit pe care il platim.

Din pacate, pana la aparitia Normelor metodologice de aplicare a Noului Cod fiscal sau pana la aparitia altor Norme de completare a formularului 010 (sau pana la aparitia unei declaratii noi, cine stie) nu avem decat reglementarea din Noul cod fiscal (modificat deja!) si anume:

"Articolul 51-Cotele de impozitare
(1) Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
a) 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
b) 2% pentru microintreprinderile care au un salariat;
c) 3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati.
(...)
(4) In sensul prezentului articol, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

(5) In cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare prevazute la alin. (1) se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microintreprinderile care au un salariat, respectiv 2 salariati si care aplica cotele de impozitare prevazute la alin. (1) lit. a) si b), al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru sunt angajati noi salariati.

(6) Pentru microintreprinderile care nu au niciun salariat sau au unul sau 2 salariati, in situatia in care numarul acestora se modifica, in scopul mentinerii/modificarii cotelor de impozitare prevazute la alin. (1), noii salariati trebuie angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni."
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Lipsa de numerar in casierie. Care este monografia contabila

    • In urma inventarierii soldului de casa s-a constatat o lipsa la inventar. Banii au fost sustrasi de catre o persoana care nu este salariat al firmei, dar pe care am identificat-o. Care este monografia contabila pentru suma lipsa? Va rog si in situatia in care se va recupera sau nu aceasta suma... Multumesc! Monografie lipsa numerar in casierie - raspunsul specialistului: Constatarea lipsei de numerar din casierie este responsabilitatea casierului, sau a administratorului, daca nu este o persoana...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura: Cum se pot corecta facturile transmise eronat in sistem

    • Cum se poate corecta daca au fost emise doua facturi si au fost ridicate pe SPV cu acelasi numar, la date diferite si valori diferite? Corectarea facturilor transmise in sistemul national RO e-Factura – raspunsul specialistului: Corectarea facturilor, ca de altfel intreg sistemul care are in centru factura, se realizeaza in baza prevederilor Titlului VII din legea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum rezulta din prevederile art. 17 din OUG 120/2021 privind implementarea...» citeste mai departe aici

  • Vineri, 20 septembrie 2024, termenul pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, vineri 20 septembrie 2024, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii organului fiscal cu privire la aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare: - Formularul 010 ”Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”; - Formularul 016...» citeste mai departe aici

  • Brosura ANAF privind Decontul precompletat RO e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, brosura privind Decontul precompletat RO e-TVA. Decontul precompletat RO e-TVA Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO e-TVA. De cand se implementeaza decontul precompletat e-TVA Decontul precompletat RO e-TVA se implementeaza cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile...» citeste mai departe aici

  • Finantele propun extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare

    • Ministerul Finantelor propune o masura de sprijin pentru mediul de afaceri, menita sa incurajeze inovarea si progresul tehnologic, prin extinderea numarului contribuabililor care beneficiaza de deduceri fiscale pentru investitiile in activitatea de cercetare-dezvoltare. Concret, se propune reglementarea scaderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obtinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentand deducerea suplimentara de 50% aplicata...» citeste mai departe aici

  • Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda

    • Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Recent, ministrul Marcel Bolos a semnat un acord pentru sprijinirea investitiilor in sectorul productiv. Vor fi acordate fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda? Ministrul Marcel-Ioan Bolos si E.S. Ambasadorul Elvetiei in Romania dl. Massimo Baggi au semnat recent acordul pentru Programul „Consolidarea IMM-urilor prin acces imbunatatit la finantare”, parte a Programului de cooperare...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016