Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Masurile fiscal bugetare publicate in Monitorul Oficial. Ce prevede actul normativ?

23-Mar-2020
1907
In M.Of. nr. 230 din 21 martie 2020 a fost publicata O.U.G. nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare.
 
Masurile fiscale introduse prin acest act normativ vizeaza:
 
1. Prorogarea termenului pentru plata primei rate pentru impozit pe cladiri, impozit pe teren si impozit pe mijloacele de transport si pentru aplicarea bonificatiei de 10% pentru pentru plata cu anticipatie a acestor impozite, datorate pentru intregul an, de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, inclusiv. 
 
2. Prorogarea termenelor pentru depunerea notificarii si solicitarii de restructurarea obligatiilor bugetare conform OG 6/2019, astfel:
 
 
- debitorul care doreste sa isi restructureze obligatiile bugetare, potrivit capitolului I din O.G nr. 6/2019 are obligatia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intentia sa in perioada 1 februarie-31 iulie 2020, fata de 31 martie 2020 cat era anterior.
- solicitarea de restructurare se poate depune pana la 30 octombrie 2020, sub sanctiunea decaderii, fata de 31 iulie 2020 cat a fost stabilita anterior, prin OG 6/2020.
 
3. Suspendarea dobanzilor si penalitatilor si inceperea masurilor de executare silita. 
 
Intre data de 21 martie 2020 – si termenul de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta:
 
- pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu 21 martie 2020 si neachitate pana la implinirea termenului de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere. Acestea nu sunt considerate obligatii fiscale restante.
- Se suspenda sau nu incep masurile de executare silita prin poprire a creantelor bugetare, cu exceptia executarilor silite care se aplica pentru recuperarea creantelor bugetare stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala. Masurile de suspendare se aplica de institutiile de credit sau tertii popriti prin efectul legii, fara alte formalitati din partea organelor fiscale.
 
4. Contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, nu mai sunt obligati sa determine platile anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum. Acestia pot efectua platile anticipate trimestriale pentru anul 2020 la nivelul sumei rezultate din calculul impozitului pe profit trimestrial, curent. Modul de calcul se pastreaza pentru toate trimestrele anului fiscal 2020.  
 
In cazul contribuabililor pentru care anul fiscal este modificat aceste prevederi se aplica pentru trimestrele ramase din anul fiscal modificat ce se incheie in 2020 si pentru trimestrele din anul fiscal modificat care incepe in anul 2020 si sunt cuprinse in anul calendaristic 2020.
 
Alte masuri:
 
1. Modificari in Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA aprobat prin OUG nr. 110/2017.
 
2. Amanarea ratelor si dobanzilor aferente imprumuturilor acordate de MFP din venituri realizate din privatizarea unitatilor/subdiviziunilor teritoriale.
 
Amanarea se poate acorda la cerere, pe o perioada de 3 luni de la intrarea in vigoare a ordonantei, in conditii ce urmeaza a fi stabilite prin ordin al Ministerului Finantelor Publice. Facilitatea nu se acorda imprumuturilor care la data intrarii in vigoare a ordonantei inregistreaza restante la plata. 
Pentru aceste imprumuturi MFP prelungeste perioada creditului cu trei luni, prin mutarea corespunzatoare a datelor de scadenta.
 
3. Instituirea unui nou mecanism privind aprobarea operatiunilor acordate de catre Eximbank – SA in numele si in contul statului care conduc la o expunere cumulata pe acelasi debitor sau grup de debitori de peste 50 mil. euro echivalent, in contextul instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.
 
4. Posibilitatea de acordare a unui imprumut Companiei Nationale Unifarm SA pentru rambursarea primei transe din imprumutul acordat de Eximbank in numele si in contul statului si pentru achizitia de urgenta de material si echipament sanitar in contextul epidemiei cu coronavirus in Romania.
 
5. Masuri bugetare privind rectificari bugetare, virarea de credite bugetare si de angajament neutilizate.
 
6. Masuri pentru intreprinderile mici si mijlocii astfel cum sunt definite de Legea 346/2004 care si-au intrerupt activitatea total sau partial in baza deciziilor emise de autoritatile competente, pe perioada starii de urgenta si care detin Certificatul de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de afaceri:
 
a. amanarea la plata pentru serviciile de utilitati – electricitate, gaze naturale, apa, telefonie, internet precum si de amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare. 
 
b. In contractele in derulare, altele decat cele de la lit. a. poate fi invocata forta majora impotriva acestora numai dupa incercarea, dovedita cu inscrisuri comunicate intre parti prin orice mijloc, inclusiv prin mijloace electronice, de renegociere a contractului, pentru adaptarea clauzelor acestora cu luarea in considerare a conditiilor exceptionale generate de starea de urgenta.
 
c. Penalitatile stipulate pentru intarzieri in executarea obligatiilor din contracte incheiate cu autoritati publice nu se datoreaza pe durata starii de urgenta.
 
7. Amanarea la plata pentru serviciile de utilitati – electricitate, gaze naturale, apa, telefonie, internet precum si de amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare pentru urmatoarele persoane/entitati:
 
- urmatoarele profesii care indeplinesc servicii de interes public: formele de exercitare a profesiei de notar public, de avocat si de executor judecatoresc a caror activitate este afectata direct prin masurile dispuse de autoritatile publice, pentru prevenirea si combaterea pandemiei determinate de infectia cu coronavirus COVID- 19. Criteriile pe baza carora sunt stabiliti beneficiarii vor fi stabilite prin hotarare de guvern.
 
Membrii acestor profesii sunt obligati ca, pe perioada instituirii starii de urgenta, sa ia, cu observarea regulilor de disciplina sanitara si a celorlalte masuri de protectie si preventie stabilite de autoritatile competente, masuri necesare in vederea continuarii activitatii. Nerespectarea acestei obligatii constituie abatere disciplinara care se sanctioneaza cu excluderea din profesie, in conditiile si conform procedurilor stabilite de legislatia in vigoare, aplicabile fiecarei profesii.
Salariatii acestor forme de exercitare a profesiei care refuza indeplinirea sarcinilor de serviciu asumate prin contractul individual de munca si din acest motiv nu se poate asigura desfasurarea in conditii optime a activitatii nu vor avea acces la beneficiile de asistenta sociala sau la alte facilitati ce se vor acorda pe durata starii de urgenta.
 
- Cabinetele medicilor de familie si cabinetele stomatologice in care isi desfasoara activitatea, in orice forma, cel mult 20 de persoane si a caror activitate este afectata direct de masurile dispuse de autoritatile publice, pentru prevenirea si combaterea pandemiei determinate de infectia cu coronavirus COVID- 19. Criteriile pe baza carora sunt stabiliti beneficiarii vor fi stabilite prin hotarare de guvern.
 
- Federatiile sportive nationale si cluburile sportive care detin certificat de identitate sportiva si a caror activitate este afectata direct prin masurile dispuse de autoritatile publice, pentru prevenirea si combaterea pandemiei determinate de infectia cu coronavirus COVID- 19. Criteriile pe baza carora sunt stabiliti beneficiarii vor fi stabilite prin hotarare de guvern
 
8. Prelungirea termenului de depunere a declaratiei privind beneficiarii reali, prevazut la art. 56 alin.(4) si art. 62 alin. (1) din Legea 129/2019 cu 3 luni de la data incetarii starii de urgenta iar pe durata starii de urgenta se suspenda depunerea acestei declaratii.
 
9. Prelungirea termenului de depunere a declaratiei privind beneficiarii reali, prevazut la art. 344 alin. (4) din OG 26/2000 si art. 63 din Legea 129/2019, pentru completarea documentelor conform cerintelor prevazute la art. 6, 7, 16 si 17 din OG 26/2000 cu 3 luni de la data incetarii starii de urgenta iar pe durata starii de urgenta se suspenda depunerea declaratiei si completarea documentelor.
 
 
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Masurile fiscal bugetare publicate in Monitorul Oficial. Ce prevede actul normativ?":
Rating:

Nota: 5 din 3 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!​

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Ordonanta militara nr.4/2020 - Noi masuri pentru izolarea angajatilor
  • In Monitorul Oficial, partea I nr. 257 din 29.03.2020, a fost publicata Ordonanta militara nr. 4/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19. Ordonanta intra in vigoare de la 1 APRILIE si prevede noi restrictii de circulatie pentru persoanele cu varsta minima de 65 de ani, sanctionari mai dure pentru cei care parasesc carantina, izolarea angajatilor la munca, preturi plafonate si noi masuri dispuse pentru autoritatile locale si centrale. Angajatii pot beneficia, pentru o perioada...» citeste mai departe aici

 • Ministerul Sanatatii: Ordinul nr. 502/2020 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
  • Ministerul Sanatatii a publicat Ordinul nr. 502/417/2020 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017. Ordinul 502/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 253 din 27.03.2020 si a intrat in vigoare vineri - 27...» citeste mai departe aici

 • Declaratia pe proprie raspundere si adeverinta de angajator se pot completa online, in platforma oficiala
  • Ordonanta militara nr. 3/2020 a interzis circulatia persoanelor in afara locuintelor, cu cateva exceptii, precum deplasarile in scopul serviciului, aprovizionarea cu alimente, asistenta medicala, ingrijirea copilului, scurte iesiri pentru a face sport, deplasari pentru a dona sange, deplasari in scop umanitar sau cele legate de activitatea agricola. Persoanele care parasesc locuinta pentru unul dintre aceste motive sunt obligate sa aiba asupra lor declaratia pe proprie raspundere sau adeverinta...» citeste mai departe aici

 • Totul despre somaj tehnic: Avantajele angajatorilor si ale angajatilor
  • Ce si cum trebuie facut pentru a respecta INTEGRAL noua lege privind trimiterea angajatilor in somaj tehnic - aceasta este intrebarea la care tot mai multi angajatori incearca sa afle raspuns. Somajul tehnic este reglementat de Codul muncii care, la art. 53, face urmatoarele precizari privind intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului: Art. 53 (1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai...» citeste mai departe aici

 • Ce trebuie sa stii despre facilitatile in constructii, in cazul aplicarii pentru indemnizatie somaj tehnic
  • Daca o societate cu domeniu de activitate constructii aplica pentru luna martie si aprilie somajul tehnic, mai beneficiaza de facilitatile fiscale la plata salariilor minime de 3000 lei, avand in vedere faptul ca ordonanta 30 /2020 se aplica din 21.03.2020 si atunci plata salariilor vor fi mai mici de 3000 lei - dat fiind ca nu este luna intreaga? Potrivit specialistului nostru, raspunsul la aceasta intrebare se afla in Art. 60 pct.5 lit.a) din Codul fiscal - care conditioneaza acordarea...» citeste mai departe aici

 • MFP stabileste configuratia aparatelor de marcat integrate in automatele comerciale
  • Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un proiect de Ordin pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.479/2003. Proiectul de Ordin care a fost publicat azi - 30 martie 2020 stabileste configuratia, precum si caracteristicile tehnice si functionale ale aparatelor de marcat...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016