Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Subventii pentru firmele din Romania: 23 de milioane de euro pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati

26-Sep-2018
2678

Ministerul Fondurilor Europene anunta lansarea spre consultare publica a Ghidului solicitantului pentru proiectul „Stimularea mobilitatii si subventionarea locurilor de munca pentru someri si persoane inactive, persoane cu dizabilitati”. Prin acest proiect firmele din Romania si alti angajatori pot accesa subventii pentru a angaja persoane cu dizabilitati, valoarea totala ridicandu-se la 23,5 milioane de euro. 

Finantarea este sustinuta de Politica de Coeziune a Uniunii Europene, prin Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Obiectivul specific este Cresterea ocuparii somerilor si a persoanelor inactive, cu accent pe somerii de lunga durata, lucratorii cu varste cuprinse intre 55 si 64 ani, a persoanelor cu dizabilitati si a persoanelor cu nivel redus de educatie.

Astfel, aceste fonduri europene sunt destinate implementarii unor masuri de sprijin pentru angajatori prin acordarea de subventii la angajarea persoanelor cu dizabilitati, compensare lipsa productivitate, adaptarea spatiilor de munca pentru persoanele cu dizabilitati conform prevederilor legislative in vigoare.

Observatiile si sugestiile asupra proiectului de ghid pot fi trimise pana la data de 9 octombrie 2018, pe adresa: consultare.pocu@fonduri-ue.ro .

Finantarea totala de 23,5 de milioane de euro este disponibila pentru programe desfasurate in toata tara, astfel:

  • Regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est si Sud-Muntenia vor putea accesa fonduri in limita a 20.870.588,23 euro, din care contributia UE (prin Fondul Social European - FSE) este de 85%, iar contributia nationala, de 15% (prin bugetul de stat);
  • Regiunea Bucuresti-Ilfov va putea accesa fonduri in valoare totala de 2.658.823,53 euro, din care contributia FSE va fi de 80%, iar 20% de la bugetul de stat.

Fondurile vor putea fi accesate direct, ca solicitant eligibil, de Ministerul Muncii / Serviciile Publice de Ocupare inclusiv unitatile cu personalitate juridica din subordine, respectiv Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati. 

Beneficiarii acestui proiect vor fi in final somerii si persoanele inactive - persoanele cu dizabilitati, cei care fac parte din grupul tinta al programului.

In Ghidul solicitantului se arata ca se vor finanta urmatoarele masuri:

  • De sprijin pentru angajatori, prin acordarea de subventii la angajarea persoanelor cu dizabilitati, compensare lipsa productivitate, adaptarea spatiilor de munca pentru persoanele cu dizabilitati conform prevederilor legislative in vigoare.
  • De acordare de sprijin angajatorilor in vederea achizitionarii de echipamente asistive pentru cresterea sanselor de ocupare a persoanelor cu dizabilitati.
  • De accesibilizare a locurilor de munca pentru persoanele cu dizabilitati prin acordarea de sprijin angajatorilor
  • De acordare de servicii de job coaching post angajare pentru persoanele cu dizabilitati 

Potrivit propunerii de ghid, subventia oferita persoanelor cu handicap urmeaza sa se realizeze pe baza urmatoarelor costuri standard:
Handicap fizic - echivalentul in lei a 3.500 euro TVA inclus
Auditiv - echivalentul in lei a 1.000 euro TVA inclus
Vizual - echivalentul in lei a 3.500 euro TVA inclus.

Sumele obtinute sub forma de sprijin financiar de membrii grupului tinta vor fi utilizate dar pentru achizitionarea echipamentelor asistive stabilite prin contractul de subventie.

Beneficiarii sprijinului financiar au obligatia de a prezenta soliciantului/ partenerului documentele justificative care atesta angajarea si lichidarea cheltuielilor generate de achizitionarea echipamentelor asistive mentionate in contractul de subventie.

Propunerea de Ghid al solicitantului poate fi consultata AICI.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Firmele trebuie sa respecte 3 conditii pentru a putea beneficia de bonificatia de 3%, introdusa prin OUG 107/2024

    • Orin OUG 107/2024 au fost introduse cateva beneficii pentru contribuabili, precum si o bonoficatie de 3% care se va acorda celor care platesc la timp toate datoriile fiscale. Insa ce conditii trebuie sa mai indeplineasca firmele? Bonificatie de 3% pentru firme Conform OUG 107/2024, contribuabilii platitori de impozit pe profit, precum ?i contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, beneficiaza de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual ?i din impozitul...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Valoarea tichetelor de masa pentru sem. II 2024 creste doar cu 0,4 bani

    • Conform unui Proiect de Ordin pus recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii, valoarea tichetelor de masa in sem. II 2024 creste doar cu 0,4 bani. Care este suma maxima pe care o pot acorda firmele angajatoare? Valoare tichete de masa sem. II 2024 Ordinul pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2024 a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii. Conform documentului, valoarea tichetelor de masa pentru sem. II 2024...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala 2024. Aplicare OUG 107/2024 in cazul firmelor care au esalonari in derulare

    • O firma are in derulare esalonare. Ce trebuie sa faca pentru a beneficia de amnistie fiscala? Amnistie fiscala. Aplicare OUG 107/2024 – raspunsul specialistului: Intr-adevar, in MO 905/06.09.2024 Partea I s-a publicat OUG 107 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative care prevede, printre...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016