Reduceri comerciale si vanzare cu amanuntul. Cum gestionam in contabilitate?
In randurile de mai jos, analiza se refera la o societate comerciala care vinde cu amanuntul diverse. Se emite factura pentru societati si persoane fizice (este nevoie de act de garantie). Pe aceeasi factura se acorda discount in functie de contract intre 0-10%.
Se inregistreaza in contabilitate la venituri suma redusa, dupa aplicarea discount-ului. Vom stabili daca e corect ca la sfarsitul lunii sa se calculeze adaosul acordat si sa se faca inregistrarea contabila 371 = -378 si -4428 (pe adaos).
In cazul vanzarilor catre persoane fizice sunt aplicabile dispozitiile OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile ulterioare, care prevede anumite restrictii si conditionari pentru vanzarile cu reduceri de pret, in functie de conditiile efective in care se desfasoara activitatea de comercializare.
Deasemenea , potrivit prevederilor art.1 alin (1) din OUG 28/1999, operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. Potrivit prevederilor art. 4 din Normele metodologice de aplicare, in sensul ordonantei de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent. Nu intra in aceasta categorie eventualele livrari de bunuri si prestari de servicii direct catre persoane fizice efectuate intamplator de catre agentii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul.
La solicitarea clientilor se emite si factura, asa cum se prevede la art. 155 alin. (9) lit. a) din Codul fiscal coroborat cu prevederilor de la pct. 74 alin. (1) din Normele metodologice date in aplicare pentru art. 155 alin. (20) din Codul fiscal se fac urmatoarele precizari:
"…Pe facturile emise si achitate pe baza de bonuri fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile ulterioare, nu este necesara mentionarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind suficienta mentiunea "conform bon fiscal nr./data".” Avand in vedere aceste prevederi pe bonurile fiscal emise de casa de marcat trebuie sa fie inscrisa reducerea aplicata, iar daca este necesar sa emiteti si factura , aceasta va fi completata potrivit prevederilor mai sus mentionate.
Inregistrarile contabile mentionate de dvs. sunt corecte.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021