Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Livrare marfuri si conditia ex works - Ce regim TVA aplicam?

15-Feb-2013
13999

O societate din Romania (A) are un contract de furnizare produse cu o societate din Italia (B). Societatea A preda societatii B produsele "ex works A". Ambele societati sunt inscrise in scopuri de TVA si si-au comunicat codurile valabile. Pana in luna februarie, destinatia finala a produselor va fi Italia adica societatea B. Incepand cu luna martie contractul intre societatile A si B, tot "ex works, A" va prevedea ca livrarea bunurilor sa aiba ca destinatie societatea C din SUA, clientul final al societatii B din Italia.

Deci A va emite factura catre B (Romania - Italia), dar bunurile vor fi livrate catre C (Romania – SUA).

Vom identifica ce tip de operatiune este din punctul de vedere al societatii A, precum si daca factura pe care o emite A este fara TVA.

Solutia consultantului:

Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 126 alin. (1) din Codul fiscal , sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:


a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte dintr-o activitate economica;

Astfel cum prevede art. 132 alin. (1) lit. a) se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert. Daca locul livrarii, stabilit conform acestei prevederi, se situeaza in afara teritoriului comunitar, locul livrarii realizate de catre importator si locul oricarei livrari ulterioare se considera in statul membru de import al bunurilor, iar bunurile se considera a fi transportate sau expediate din statul membru de import.

Astfel, daca marfurile sunt transportate din Romania in SUA locul livrarii se considera a fi pe teritoriul Romaniei, locul unde se gasesc bunurile cand incepe expedierea sau transportul.
Intrucat sunt indeplinite cele 4 conditii prevazute de art. 126 alin. (1) din Codul fiscal , aceasta operatiune este impozabila in Romania fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal , sau, dupa caz, scutirile de taxa prevazute la art. 141, 143, 144, 1441 si 152 din Codul fiscal.

In conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit.b) din Codul fiscal , sunt scutite de TVA livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau, cu exceptia bunurilor transportate de cumparatorul insusi si care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcatiunilor si a avioanelor de agrement sau a oricarui alt mijloc de transport de uz privat.

In aplicarea acestei scutiri au fost emise Instructiunile de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin OMFP 2222/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform art. 3 al acestor instructiuni, potrivit prevederilor art. 143 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal , sunt scutite de TVA livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau. Astfel de livrari au loc in cadrul unor contracte prin care persoana obligata sa transporte bunurile in afara Comunitatii este cumparatorul nestabilit in Romania sau alta persoana in contul sau.
Scutirea de TVA se justifica de furnizorul care realizeaza livrarea cu documentele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) si b) si cu documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de client sau in numele sau, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.

Documentele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) si b) din instructiunjile mentionate sunt:
a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal , sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
b) unul dintre urmatoarele documente:
1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire;

In cazul prezentat, conform contractului persoana obligata sa transporte bunurile in afara Comunitatii este cumparatorul ori alta persoana in contul sau. Ca atare, daca cumparatorul nu este stabilit in Romania societatea A va aplica scutirea de TVA prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal .
Scutirea de TVA se justifica de catre furnizor, societatea A, cu urmatoarele documente:
a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal ;
b) unul dintre urmatoarele documente:
1. certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau
2. exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire;
c) documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de client sau in numele sau, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016