Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Livrare intracomunitara de bunuri. Dreptul de deducere. Rambursare TVA

25-Mar-2020
747
O societate din Romania vinde produse catre o alta societate din Franta, dar livrarea se face direct catre clientul final din Anglia, care se ocupa si de transport. Daca firma din Franta se inregistreaza in scopuri de TVA in Romania, poate recupera TVA-ul de la statul roman?
 
Specialistul nostru arata, pentru Portal Codul Fiscal, ca trebuie retinut faptul ca livrarea bunurilor de la A (furnizor) din Romania la B (cumparator - revanzator) din Franta reprezinta pentru furnizorul A o livrare de bunuri pe teritoriul national al Romaniei, motiv pentru care, prin factura emisa pe numele lui B, A trebuie sa colecteze TVA. O astfel de situatie este posibila daca pretul negociat prin contract/acceptat prin comanda este in conditia de livrare Ex works.
 
Valoarea facturii emise se raporteaza de catre furnizorul A, atat prin decontul de TVA cod 300, cat si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul C, daca primeste din partea lui B un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din Romania. 
 
Deci, in al doilea rand, cumparatorul – revanzator B din Franta trebuie sa aiba in vedere faptul ca poate beneficia de exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura emisa de catre A numai daca se inregistreaza in scopuri de TVA in Romania pentru efectuarea unei livrari intracomunitare de bunuri, scutite de TVA cu drept de deducere. Inregistrarea TVA in Romania se efectueaza conform prevederilor art. 316 alin. (6) lit. b) din Codul fiscal 
"(6) Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:
 
a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 308; sau
b) sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa."
 
Inregistrarea in Romania se efectueaza, fie direct, fie prin reprezentant fiscal. 
 
Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza conform prevederilor art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin. (4) lit. c) 
"(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
........ 
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296; "
 
Inregistrarea lui B in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din Romania este o conditie care trebuie respectata de catre B numai in situatia in care B doreste sa beneficieze, atat de exercitarea dreptului de deducere pentru bunurile cumparate de la A, cat si de aplicarea regimului de scutire pentru bunurile expediate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul U.K., chiar daca responsabilitatea transportului este asumata de catre cumparatorul C. Aceasta conditie de inregistrare in scopuri de TVA se regaseste la alin. (10) introdus la art. 275 "Locul livrarii de bunuri" prin proiectul de modificare a Codului fiscal postat pe site M.F.P. "Prin derogare de la dispozitiile alin. (9), expedierea sau transportul este atribuit numai livrarii de bunuri efectuate de catre operatorul intermediar in cazul in care operatorul intermediar a comunicat furnizorului sau codul sau de inregistrare in scopuri de TVA care i-a fost eliberat de catre statul membru din care sunt expediate sau transportate bunurile." Practic, expedierea bunurilor din Romania in U.K. reprezinta pentru B o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA cu drept de deducere conform prevederilor art. 294 alin. (2) lit. a), dar numai daca C ii comunica un cod valid de TVA din U.K. De retinut este faptul ca U.K. este considerat stat membru pana pe data de 31.12.2020, inclusiv. 
 
Factura de livrare a bunurilor de catre B pe numele lui C se emite de catre B conform cerintelor art. 319 alin. (20) din Codul fiscal. 
 
Valoarea livrarii intracomunitare de bunuri pentru care B aplica regimul de scutire TVA in Romania se raporteaza de catre B, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 1, cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul L. 
 
Pentru aplicarea corecta a regimului de scutire in Romania, firma B din Franta, inregistrata in scopuri de TVA si in Romania, trebuie sa fie in posesia documentelor justificative prevazute prin Regulamentul CEE nr. 1912/2018, de modificare a Regulamentului CEE nr. 282/2011, prin care, in capitolul VIII la "Sectiunea 2A Scutiri pentru operatiunile intracomunitare (cu privire la articolele 138-142 din Directiva 2006/112/CE)" cu articolul 45a cu trei aliniate, din care, in cazul transportului efectuat de catre cumparator sunt aplicabile prevederile alin. (1) lit. b) conform carora vanzatorul aplica scutirea numai daca detine urmatoarele documente: 
 
1) declaratie scrisa din partea cumparatorului, care atesta ca bunurile respective au fost expediate sau transportate de acesta sau de catre o terta parte in numele cumparatorului si care mentioneaza statul membru de destinatie a bunurilor.
 
Aceasta declaratie scrisa precizeaza: 
• data emiterii;
• numele si adresa cumparatorului; 
• cantitatea si natura bunurilor; 
• data si locul de sosire a bunurilor;
• in cazul livrarii de mijloace de transport:numarul de identificare al mijlocului de transport;
• daca este cazul, identificarea persoanei care accepta bunurile in numele cumparatorului, de exemplu, intr-un depozit de logistica. In ceea ce priveste aceasta informatie, cumparatorul trebuie sa furnizeze informatiile referitoare la centrul logistic care a preluat marfurile (denumire, adresa, cod de inregistrare TVA, etc.);
 
Chiar daca prin Regulament s-a stabilit "Cumparatorul furnizeaza vanzatorului declaratia scrisa de la lit. b) punctul 1 pana cel tarziu in a zecea zi a lunii urmatoare livrarii." prin legislatia nationala aflata acum in stadiu de proiect s-a reglementat ca "…. furnizorul beneficiaza de prezumtia stabilita la acest articol daca primeste aceasta declaratie ulterior, dar nu mai tarziu de finalizarea inspectiei fiscale."
 
2) cel putin doua dovezi care nu sunt contradictorii mentionate la alineatul (3) litera (a), emise de doua parti diferite independente atat una de cealalta, cat si de vanzator si de cumparator, sau o singura dovada dintre cele mentionate la alineatul (3) litera (a) impreuna cu o singura dovada care nu este contradictorie, mentionata la alineatul (3) litera (b) care confirma expedierea sau transportul, emise de doua parti diferite independente atat una de cealalta, cat si de vanzator si de cumparator. 
 
Conform prevederilor noului alineat, alineatul (8), introdus la art. 10 din proiectul de modificare al O.P.A.N.A.F. nr. 103/2016, partenerii sunt persoane impozabile independente, daca nu sunt persoane afiliate "(8) Prin parti independente, in sensul art. 45a din Regulamentul 282/2011 se intelege parti care nu sunt considerate afiliate potrivit prevederilor art. 7 pct. 26 din Codul fiscal."
 
Prin alin. (3) al art. 45 a sunt stabilite urmatoarele documente acceptate ca dovezi pentru expedierea sau transportul bunurilor: 
 
a) documentele referitoare la expedierea sau transportul bunurilor precum: 
• un document CMR semnat sau o scrisoare de trasura semnata; 
• un conosament;
• o factura de transport aerian de marfuri sau 
• o factura de la transportatorul bunurilor.
 
Pentru dovada independentei transportatorului poate fi solicitata, in copie:
• factura de transport emisa de catre un transportator independent. Consider ca nu este obligatorie prezentarea documentului de plata detinut de catre cumparator pentru plata facturii transportatorului;
• daca este cazul, o polita de asigurare.
 
b) urmatoarele documente: 
• polita de asigurare corespunzatoare expedierii sau transportului bunurilor sau documente bancare care sa ateste plata pentru expedierea sau transportul bunurilor; 
• documentele oficiale eliberate de o autoritate publica, precum un notariat, care sa ateste sosirea bunurilor in statul membru de destinatie; 
• o chitanta eliberata de un antrepozitar in statul membru de destinatie care sa ateste depozitarea bunurilor in respectivul stat membru.
 
Astfel, firma B din Franta, inregistrata in scopuri de TVA si in Romania, beneficiaza din partea autoritatii fiscale din Romania de rambursarea sumei TVA deductibile deduse, dar numai daca: 
• este inregistrata in scopuri de TVA in Romania; 
• justifica cu documentele enumerate mai sus ca bunurile au fost expediate/transportate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul unui stat membru;
• raporteaza valoarea livrarii intracomunitare de bunuri prin declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul L.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Livrare intracomunitara de bunuri. Dreptul de deducere. Rambursare TVA":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!​

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Ordonanta militara nr.4/2020 - Noi masuri pentru izolarea angajatilor
  • In Monitorul Oficial, partea I nr. 257 din 29.03.2020, a fost publicata Ordonanta militara nr. 4/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19. Ordonanta intra in vigoare de la 1 APRILIE si prevede noi restrictii de circulatie pentru persoanele cu varsta minima de 65 de ani, sanctionari mai dure pentru cei care parasesc carantina, izolarea angajatilor la munca, preturi plafonate si noi masuri dispuse pentru autoritatile locale si centrale. Angajatii pot beneficia, pentru o perioada...» citeste mai departe aici

 • Ministerul Sanatatii: Ordinul nr. 502/2020 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
  • Ministerul Sanatatii a publicat Ordinul nr. 502/417/2020 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017. Ordinul 502/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 253 din 27.03.2020 si a intrat in vigoare vineri - 27...» citeste mai departe aici

 • Declaratia pe proprie raspundere si adeverinta de angajator se pot completa online, in platforma oficiala
  • Ordonanta militara nr. 3/2020 a interzis circulatia persoanelor in afara locuintelor, cu cateva exceptii, precum deplasarile in scopul serviciului, aprovizionarea cu alimente, asistenta medicala, ingrijirea copilului, scurte iesiri pentru a face sport, deplasari pentru a dona sange, deplasari in scop umanitar sau cele legate de activitatea agricola. Persoanele care parasesc locuinta pentru unul dintre aceste motive sunt obligate sa aiba asupra lor declaratia pe proprie raspundere sau adeverinta...» citeste mai departe aici

 • Totul despre somaj tehnic: Avantajele angajatorilor si ale angajatilor
  • Ce si cum trebuie facut pentru a respecta INTEGRAL noua lege privind trimiterea angajatilor in somaj tehnic - aceasta este intrebarea la care tot mai multi angajatori incearca sa afle raspuns. Somajul tehnic este reglementat de Codul muncii care, la art. 53, face urmatoarele precizari privind intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului: Art. 53 (1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai...» citeste mai departe aici

 • Ce trebuie sa stii despre facilitatile in constructii, in cazul aplicarii pentru indemnizatie somaj tehnic
  • Daca o societate cu domeniu de activitate constructii aplica pentru luna martie si aprilie somajul tehnic, mai beneficiaza de facilitatile fiscale la plata salariilor minime de 3000 lei, avand in vedere faptul ca ordonanta 30 /2020 se aplica din 21.03.2020 si atunci plata salariilor vor fi mai mici de 3000 lei - dat fiind ca nu este luna intreaga? Potrivit specialistului nostru, raspunsul la aceasta intrebare se afla in Art. 60 pct.5 lit.a) din Codul fiscal - care conditioneaza acordarea...» citeste mai departe aici

 • MFP stabileste configuratia aparatelor de marcat integrate in automatele comerciale
  • Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un proiect de Ordin pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.479/2003. Proiectul de Ordin care a fost publicat azi - 30 martie 2020 stabileste configuratia, precum si caracteristicile tehnice si functionale ale aparatelor de marcat...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016