Livrare soft societate rezidenta catre institutie publica din Romania. Ce documente intocmim si ce regim TVA se aplica?
O societate doreste sa vanda un soft catre o institutie publica din Romania, cu mentiunea ca softul apartine unei societati-mama dintr-un stat membru UE, cu cod de TVA valdi. Vom vedea astfel cum se va efectua tranzactia din punct de vedere al documentelor care trebuie intocmite si al regimului de TVA care va fi aplicat.
Raspuns:
Din punct de vedere al TVA, pct. 7 alin. (11) din Normele metiodologice, date in aplicare pentru art. 129 din Codul fiscal , stabileste ca sunt considerate prestari de servicii urmatoarele:
a) furnizarea de programe informatice software standard prin internet sau prin orice alta retea electronica si care este in principal automatizata, necesitand interventie umana minima, fiind un serviciu furnizat pe cale electronica, conform art. 125^1 alin. (1) pct. 26 din Codul fiscal ;
b) furnizarea de licente in cadrul unui contract de licenta privind programele informatice software, care permite clientului instalarea programului software pe diverse statii de lucru, impreuna cu furnizarea de programe software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, conform art. 129 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal .
c) furnizarea de programe informatice software personalizate, chiar si in cazul in care programul software este furnizat pe discheta sau pe un alt purtator de date. Programul software personalizat reprezinta orice program software creat sau adaptat nevoilor specifice ale clientilor, conform cerintelor exprimate de acestia.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Serviciilor furnizate pe cale electronica li se aplica regula generala prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , potrivit careia locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Conform pct. 13 alin. (13) din Normele metodologice date in aplicarea acestui articol, serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 144^1 din Codul fiscal .
Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal , daca serviciul nu este scutit de taxa. In situatia in care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania nu este inregistrat inin Registrul operatorilor intracomunitari trebuie sa se inregistreze conform art. 158^2 din Codul fiscal inainte de efectuarea achzitiei de servcii intracomunitare.
Potrivit pct. 7 alin.(11) din normele de aplicare ale articolului 129 din Codul fiscal , achizitia unui soft reprezinta o prestare de servicii, prin urmare tratamentul TVA aplicabil este cel al unei prestari de servicii intracomunitare. Asadar factura primita de la societatea mama din UE se inregistreaza in contabilitate prin masura taxarii inverse (4426= 4427), insa livrarea softului in Romania se face pe baza de factura, prin aplicarea cotei standard de TVA (24%)
In concluzie, este necesar sa raportati operatiunea in decontul de TVA (300) astfel:
- achzitia programului informatic, ca achzitie intracomunitara de servcii, repsectiv la rd. 7,7.1 si 20, 20.1 si
- livrarea catre institutia publica din Romania la rd. 9.
De asemenea aveti obiligatia raportarii prn declaratia recapitulativa (390) cu cod (S), a programului informatic achzitionat de la societatea mama din UE.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Profit reinvestit activitate in domeniul agricol
Intrebare: O societate comerciala, platitoare de impozit pe profit de la 01.01.2024, cu activitate in domeniul agricol (cod CAEN 0111), este inregistrata in vectorul fiscal cu impozit pe profit anual, cu termen de depunere D101 si plata impozitului pana la 25.02.2025. La 31.12.2024, societatea incheie activitatea astfel: Cheltuieli: 3.484.000 lei Venituri: 3.900.000 lei Profit contabil: 416.000 lei Profit fiscal: 500.000 lei In timpul anului 2024, societatea a achizitionat 2 utilaje noi (grupa 2.1.21),...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Aviz de insotire balast
Intrebare: Societatea A achizitioneaza balast de la Societatea B si il revinde la societatea C. Balastul a fost transportat de societatea B direct la Societatea C (nu a intrat in gestiunea societatii A). Societatea B a intocmit un aviz catre societatea A (dar la adresa de livrare au fost trecute datele societatii C, care a si semnat de primire) si o factura catre societatea A. La randul ei, societatea A a intocmit o factura catre societatea C. Toate cele trei firme sunt din Romania. Societatea A mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regimul fiscal al microintreprinderilor in 2025
Intrebare: O microintreprindere a depasit cifra de afaceri de 60.000 euro in trimestrul III 2024 si a aplicat cota de impozitare de 3%. Nu a depasit cifra de afaceri de 250.000 euro la 31.12.2024 si indeplineste toate celelalte conditii pentru a ramane microintreprindere in anul 2025. Ce cota de impozitare aplica incepand cu 01.01.2025: a) 1% pana in trimestrul in care depaseste cifra de afaceri de 60.000 euro? sau b) 3% chiar din primul trimestru (deoarece a depasit 60.000 euro in anul 2024)?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Ajustare TVA autoturism
Intrebare: Compania noastra a achizitionat un autoturism in luna iunie 2024. Autoturismul este SH si a fost achizitionat din Belgia, tranzactia fiind considerata achizitie intracomunitara, iar la achizitie s-a aplicat taxarea inversa in ceea ce priveste TVA dedusa (valoare autovehicul 126.000 lei, TVA aferenta 23.940 lei). Autovehiculul a fost achizitionat pentru a fi utilizat exclusiv in activitatea economica, insa s-a hotarat ca incepand cu data de 01.01.2025 acesta sa fie utilizat mixt. Intelegem ca TVA...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<