Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Livrare soft societate rezidenta catre institutie publica din Romania. Ce documente intocmim si ce regim TVA se aplica?

07-Iun-2012
3413
O societate doreste sa vanda un soft catre o institutie publica din Romania, cu mentiunea ca softul apartine unei societati-mama dintr-un stat membru UE, cu cod de TVA valdi. Vom vedea astfel cum se va efectua tranzactia din punct de vedere al documentelor care trebuie intocmite si al regimului de TVA care va fi aplicat.

Raspuns:

Din punct de vedere al TVA, pct. 7 alin. (11) din Normele metiodologice, date in aplicare pentru art. 129 din Codul fiscal , stabileste ca sunt considerate prestari de servicii urmatoarele:
a) furnizarea de programe informatice software standard prin internet sau prin orice alta retea electronica si care este in principal automatizata, necesitand interventie umana minima, fiind un serviciu furnizat pe cale electronica, conform art. 125^1 alin. (1) pct. 26 din Codul fiscal ;

b) furnizarea de licente in cadrul unui contract de licenta privind programele informatice software, care permite clientului instalarea programului software pe diverse statii de lucru, impreuna cu furnizarea de programe software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, conform art. 129 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal .
c) furnizarea de programe informatice software personalizate, chiar si in cazul in care programul software este furnizat pe discheta sau pe un alt purtator de date. Programul software personalizat reprezinta orice program software creat sau adaptat nevoilor specifice ale clientilor, conform cerintelor exprimate de acestia.

Serviciilor furnizate pe cale electronica li se aplica regula generala prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , potrivit careia locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Conform pct. 13 alin. (13) din Normele metodologice date in aplicarea acestui articol, serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 144^1 din Codul fiscal .

Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal , daca serviciul nu este scutit de taxa. In situatia in care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania nu este inregistrat inin Registrul operatorilor intracomunitari trebuie sa se inregistreze conform art. 158^2 din Codul fiscal inainte de efectuarea achzitiei de servcii intracomunitare.

Potrivit pct. 7 alin.(11) din normele de aplicare ale articolului 129 din Codul fiscal , achizitia unui soft reprezinta o prestare de servicii, prin urmare tratamentul TVA aplicabil este cel al unei prestari de servicii intracomunitare. Asadar factura primita de la societatea mama din UE se inregistreaza in contabilitate prin masura taxarii inverse (4426= 4427), insa livrarea softului in Romania se face pe baza de factura, prin aplicarea cotei standard de TVA (24%)

In concluzie, este necesar sa raportati operatiunea in decontul de TVA (300) astfel:
- achzitia programului informatic, ca achzitie intracomunitara de servcii, repsectiv la rd. 7,7.1 si 20, 20.1 si
- livrarea catre institutia publica din Romania la rd. 9.

De asemenea aveti obiligatia raportarii prn declaratia recapitulativa (390) cu cod (S), a programului informatic achzitionat de la societatea mama din UE.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Livrare soft societate rezidenta catre institutie publica din Romania. Ce documente intocmim si ce regim TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016