Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitare venituri din premii. Exista notiuni speciale de retinut in cazul persoanelor nerezidente?

07-Ian-2014
13259
O situatie care presupune impozitare venituri din premii adresate unor persoane nerezidente poate ridica unele probleme in ce priveste calculul impozitului si inregistrarea in contabilitate. Luam drept caz concret o societate inregistrata cu un cod de TVA valid pe teritoriul a doua tari din UE pentru comert online (Ungaria si Bulgaria).

Societatea acorda premii in produse clientilor din cele doua tari prin intermediul unor campanii de promovare a produselor. Se va vedea astfel care este modul de calcul al impozitului si de inregistrare in contabilitate a acestor premii, precum si ce declaratii trebuie intocmite.

La editarea solutiei noastre pornim de la prezumtia ca cele doua coduri de TVA sunt utilizate numai pentru a respecta legislatia cu privire la vanzarile la distanta din punctul de vedere al TVA din cele doua state (Ungaria si Bulgaria), iar societatea din Romania nu realizeaza un sediu permanent in nici unul dintre cele doua state.

Din punctul de vedere al cheltuielilor cu premiile, consideram ca acestea se incadreaza la cheltuielile cu reclama si publicitate, deductibile integral la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal.

Veniturile din premii primite de nerezidenti sunt in sfera impozitului datorat de nerezidenti in Romania, conform art. 115 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal si presupunem noi ca vor fi primite de persoane fizice ce din motive de birocratie nu va vor prezenta un certificat de rezidenta fiscala.

Mai retinem faptul ca prevederile mai sus amintite nu acorda un plafon de scutire la impozitare pentru veniturile realizate de nerezidenti.

Astfel, in principiu, impozitarea se va face prin aplicarea procentului de 16% din valoarea premiului. Impozitul se declara lunar in declaratia 100, iar pana pe data de 28 februarie a anului urmator se va declara prin declaratia centralizatoare, conform art. 119 din Codul fiscal.

Desigur, pentru premiile in bani este mai usor de aplicat aceasta procedura si se vor efectua inregistrarile contabile:

623 "Cheltuieli de reclama si publicitate" = 462 "Creditori diversi" cu valoarea bruta a premiului
462 "Creditori diversi" = 446 "Alte impozite si taxe" pentru suma impozitului
446 "Alte impozite si taxe" = 5121 "Conturi la banci in lei" pentru plata impozitului prin transfer bancar
462 "Creditori diversi" = 5124 "Conturi la banci in valuta" cu plata premiului presupunem prin transfer bancar.

In cazul in care premiile se vor acorda in bunuri, consideram de asemenea ca aceste cheltuieli sunt efectuate in scop de reclama si publicitate, deductibile la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal.

Scaderea din gestiune a bunurilor se efectueaza prin articolul contabil:
623 "Cheltuieli de reclama si publicitate" = clasa 3, cu valoarea costului de achizitie.

Insa, impozitul se datoreaza in continuare catre buget, si cum nu poate fi achitat in bunuri si nici solicitat de la persoana fizica din ratiuni comerciale, societatea dvs il va inregistra pe seama unei cheltueili, determinata prin metoda sutei majorate, astfel incat valoarea bunului sa fie suma neta dupa calculul impozitului.


Inregistrare si plata impozit:

635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 446 "Alte impozite si taxe" cu suma impozitului
446 "Alte impozite si taxe" = 5121 "Conturi la banci in lei" pentru plata impozitului prin transfer bancar.

Aceasta cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, deoarece este suportat in numele persoanei fizice nerezidente, conform art. 21 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

Si in acest caz, se mentine obligatia declararii impozitului in declaratia 100, depusa pana pe data de 25 a lunii urmatoare si in declaratia centralizatoare, depusa pana pe data de 28 februarie a anului urmator.

Desigur, in ambele situatii se necesita sa existe documente de identificare a persoanei beneficiare a premiului, precum si documente ce atesta acordarea acestuia.

In cazul in care persoanele beneficiare ale premiilor va prezinta un certificat de rezidenta fiscala, impozitarea se va efectua in cel mai favorabil mod intre cel din legislatia interna a Romaniei - Codul fiscal si Conventia de evitare a dublei impuneri semnata cu statul unde este rezidenta persoana fizica beneficiara a premiului.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Impozitare venituri din premii. Exista notiuni speciale de retinut in cazul persoanelor nerezidente?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016