
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In studiul de caz propus astazi, unul dintre specialistii nostri ne va arata care sunt obligatiile fiscale declarative ale unui cetatean francez (de exemplu), rezident fiscal in Romania, administrator si actionar al unei persoane juridice romane, care obtine venituri din Franta, mai exact venituri din pensii. Datoreaza impozit?
Raspunsul oferit de consultantul fiscal, expert contabil, Dani Cucu >>
Potrivit art. 59 alin. (2) din Codul fiscal, persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 pct. 28 lit. b) sau c) din Codul fiscal, respectiv care au centrul intereselor vitale amplasate in Romania sau sunt prezente in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat, vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de la care acestea devin rezidente in Romania.
Rezidenta in Romania este, asadar, relevanta cu precadere in ceea ce priveste stabilirea impozitului pe venit, in cazul analizat al impozitului pe veniturile din pensii datorat pentru veniturile din pensii avand drept sursa Franta.
Potrivit art. 130 din Codul fiscal, persoana fizica franceza rezidenta in Romania datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate, fiind incidente si prevederile art. 18 din Conventia privind evitarea dublei impuneri pe venit si avere ratificata prin Decretul 240/1974. In temeiul acestora, pensia platita din Franta rezidentului roman se impune in Romania, exceptie facand doar acele pensii platite din Franta pentru servicii prestate in trecut in exercitarea de functii cu caracter public care raman impozabile in Franta. In vederea aplicarii prevederilor conventiei pentru evitarea dublei impuneri rezidentul roman va trebui sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala in Romania.
Pentru veniturile din pensii si sume asimilate acestora, obtinute din Franta, pentru care Romania are drept de impunere, persoana fizica rezidenta in Romania are obligatia sa completeze si sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, potrivit art. 130 alin. (4) din Codul fiscal. Impozitul datorat in Romania se determina prin aplicarea cotei de impunere asupra venitului brut anual diminuat cu suma lunara neimpozabila, stabilita potrivit prevederilor art. 100 din Codul fiscal, calculata la nivelul anului. Suma lunara neimpozabila se acorda pentru fiecare sursa de venit din pensii.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Ca urmare a unei hotarari judecatoresti, instanta decide ca se anuleaza in parte decizia de impunere: 1. venit suplimentar in suma de 10.609 lei, tva aferenta in suma de 8.835 lei si penalitatile si dobanzile aferente. 2. venit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate x, achizioneaza o constructie noua cu teren in vederea fnantarii pe masura 3. In contractul de vanzare cumparare (din informatiile primite de la notar) valoarea terenului este specificata distinct de valoarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<