Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitare venituri realizate de nerezidenti din reducerea capitalului social

15-Apr-2020
2497

Un SRL are ca asociat o firma nerezidenta din SUA. Prin Hotarare AGA s-a decis reducerea capitalului social constituit din profit net, nu din aport personal. Conform legislatiei interne, veniturile realizate de nerezidenti din reducerea capitalului social constituit din profit net sunt asimilate veniturilor din lichidarea persoanelor juridice romane si se impoziteaza cu 16% retinere la sursa. 

In baza Conventiei de evitare a dublei impuneri din 1973 incheiata intre SUA si ROMANIA, aceste venituri s-ar incadra la art. 13 Castiguri din capital si art. 7 Profituri din afaceri. In baza Certificatului de rezidenta fiscala obtinut pentru asociatul rezident in SUA ar putea fi acestea scutite de impozitare in ROMANIA si impozitate in SUA? Care ar fi cota de impozit in SUA pentru aceste venituri? Daca aceste venituri se impoziteaza cu 16% in Romania, se mai impoziteaza in SUA?

Raspunsul specialistului nostru, Justinian Cucu: 

In conformitate cu art. 223 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal sunt impozabile in Romania veniturile realizate de nerezidenti din lichidarea unei persoane juridice romane. Venitul brut realizat din lichidarea unei persoane juridice romane reprezinta suma excedentului distributiilor in bani sau in natura care depaseste aportul la capitalul social al persoanei fizice/juridice beneficiare. Se considera venituri din lichidarea unei persoane juridice, din punct de vedere fiscal, si veniturile obtinute in cazul reducerii capitalului social, potrivit legii, altele decat cele primite ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi. Venitul impozabil reprezinta diferenta dintre distributiile in bani sau in natura efectuate peste valoarea fiscala a titlurilor de valoare;

Desigur ca prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala vor fi aplicabile cu precadere dispozitiile Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si SUA, ratificata prin Decretul 238/1974, inclusiv in ceea ce priveste tipul de venit analizat.

In conformitate cu art. 13 din Conventie pentru situatia prezentata in cuprinsul intrebarii dumneavoastra veniturile realizate de societatea rezidenta in SUA vor fi scutite de impunere incluusiv in cazul veniturilor realizate ca urmare a reducerii capitalului social. Regimul de impozitare in SUA pentru veniturile realizate de catre un rezident este determinat de legislatia proprie statului in care este rezident precum si de prevederile generale ale statului federal.



Trebuie subliniat ca in cazul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala definirea venitului impozabil si a cotei aplicabile se realizeaza potrivit Conventiei dintre cele doua state. Fatul ca venitul este scutit in Romania nu semnifica aplicarea aceluiasi regim in SUA ci impozitarea venitului alaturi de celelalte venituri impozabile in statul de rezidenta.

Subliniem ca si in situatia in care venitul ar fi impozabil in Romania si supus cotei de 16%, in cazul aplicarii Conventiei pentru evitarea dubeli impuneri impozitul retinut in unul dintre state, de regula cel de sursa a venitului, este recunoscut in statul de rezidenta a persoanei astfel incat impozitul datorat va fi diminuat de cuantumul impozitului deja platit de persoana in statul de sursa. Faptul ca un venit se impoziteaza in statul de sursa nu semnifica faptul ca acesta nu va mai fi impozitat in statul de rezidenta ci, potrivit Conventiei, ca impozitul platit va fi recunoscut tocmai pentru a evita dubla impozitare. In conformitate cu art. 21 alin. (2) din Conventie rezidentul SUA va beneficia de un credit fiscal pentru impozitul platit in Romania fara a depasi partea impozitului Statelor Unite pe care un atare venit net al cetateanului sau al rezidentului din surse situate in Romania sau pe venit din surse din afara Statelor Unite le suporta pentru intregul sau venit pentru acelasi an impozabil.

In acelasi timp, desigur ca, in cazul in care societatea rezidenta in SUA realizaza venituri care nu sunt impozabile in Romania potrivit Conventiei se poate face aplicarea art. 7 din cuprinsul acesteia, aceasta fiind regula generala pentru veniturile care nu sunt tratate in mod particular in cadrul celorlalte articole ale Conventiei si anume ca sunt impozabile in statul de rezidenta daca nu sunt realizate prin intermediul unui sediu permanent din celalalt stat astfel cum este definit la art. 5 din Conventie.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016