Contract de consultanta si proiectare in Cecenia. Regim TVA
Intrebare:
Societatea comerciala ES SRL, persoana juridica romana, platitoare de TVA, a incheiat doua contracte de consultanta si proiectare pentru constructia a 2 fabrici de caramida in Cecenia. Proiectele de construire a fabricilor sunt proiecte guvernamentale, finantate de catre stat. Un contract este incheiat direct cu un organism guvernamental cecen. Celalalt contract este incheiat cu firma AS SRO din Slovenia, platitoare de TVA in Slovenia, care este antreprenorul general pentru constructia celei de-a doua fabrici in Cecenia. Prin urmare, firma ES SRL Romania, in baza celor 2 contracte va emite facturi astfel:
- facturi emise catre organismul guvernamental din Cecenia, in baza primului contract;
- facturi emise catre SC AS SRO Slovenia, in baza celui de-al doilea contract.
Vom raspunde astfel urmatoarelor intrebari:
- Care este regimul de TVA aplicabil celor doua contracte? Cum se emit facturile, cu sau fara TVA?
- Ce documente trebuie solicitate de la beneficiari, pentru a justifica, facturarea fara TVA romaneasca?
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Achizitie licenta Microsoft cu tva 19% Avem o factura - licenta Microsoft. Furnizorul este Microsoft Ireland - codul VAT ID RO31002907. Factura este emisa cu TVA de 19%. Cum ar trebui sa tratam factura dpdv al TVA? Unde...citeste mai mult
- Care sunt obligatiile declarative ale firmei din Romania?
- Are firma din Romania obligatii de inregistrare in scopuri de TVA in Cecenia?
Raspuns: Avand in vedere faptul ca serviciile la care faceti referire sunt legate de un bun imobil, pentru facturarea acestora, prestatorul din Romania trebuie sa aplice exceptia de la regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, indiferent de calitatea beneficiarului: un organism guvernamental din Cecenia si un antreprenor din Slovenia. Exceptia este reglementata prin art. 133 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal si punctul 14 alineatul 2 litera a) din normele de aplicare "a) elaborarea de planuri pentru o constructie sau o parte a unei constructii care sunt alocate unei anumite parcele de teren, indiferent daca constructia este ridicata sau nu;"
Referitor la serviciile de consultanta care nu sunt reglementate in mod expres nici prin Codul fiscal, dar nici prin normele de aplicare, am in vedere precizarea cu caracter general de la pct. 14 alin. (2) din norme in care se regaseste urmatoarea formulare: "Serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile cuprind printre altele operatiuni precum:".
In opinia mea, serviciile de consultanta legate direct de un bun imobil se incadreaza"printre altele".
Conform acestei exceptii, d.p.d.v. al TVA, se considera ca serviciile de consultanta, proiectare, constructii montaj si orice alte servicii de acest gen legate direct de un bun imobil localizat pe un teren au locul prestarii acolo unde este situat bunul imobil respectiv. Din acest motiv, serviciile la care faceti referire nu sunt impozabile in Romania, fiind impozabile pe teritoriul statului tert pe care urmeaza a fi construite cele doua bunuri imobile, in Cecenia.
Astfel, valoarea serviciilor de consultanta si proiectare care au drept scop constructia celor doua fabrici se factureaza fara a colecta TVA, prin inscrierea pe factura a mentiunii " neimpozabil in Romania". Aceasta operatiune se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: " .
Totusi, trebuie sa aveti in vedere ca exceptia de la regula generala nu se aplica in situatia in care serviciile respective sunt aferente unui bun imobil care nu este localizat. In acest sens, aduc drept argument prevederile pct. 14 alin. (3) lit. a) din normele de aplicare ale art. 133 alin. (4) din Codul fiscal: " Nu se considera servicii legate de bunul imobil in sensul art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal operatiuni precum:
a) elaborarea de planuri/schite pentru o constructie sau o parte a unei constructii care nu sunt alocate unei anumite parcele de teren;".
In acest caz, se aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este situat fiecare beneficiar, in Cecenia (organismul guvernamental) si in Slovenia (antreprenorul). Astfel, serviciile prestate beneficiarului din Slovenia se incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare pentru care trebuie efectuata raportarea prin declaratia 390 VIES cu simbolul P daca beneficiarul din Slovenia comunica prestatorului din Romania un cod valid de TVA.
In ambele situatii (bun imobil localizat pe o suprafata de teren si bun imobil care nu este localizat), pentru jusificarea aplicarii regimui de neimpozitare d.p.d.v. al TVA este suficient contractul de consultanta si contractul de proiectare incheiat cu fiecare beneficiar al lucrarii din care rezulta faptul ca fiecare bun imobil este situat in afara teritoriului Romaniei si beneficiarul este o persoana juridica nerezidenta.
Avand in vedere faptul ca serviciile prestate nu sunt de natura lucrarilor de constructii montaj care ar impune infiintarea unui sediu fix sau a unui sediu permanent pe teritoriul Ceceniei, consider ca firma din Romania nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Cecenia daca acest stat ar aplica regimul de taxare pe valoarea adaugata. In acest context, recunosc faptul ca nu cunosc daca legislatia fiscala din Cecenia impune sistemul TVA, motiv pentru care este recomandabil sa va adresati autoritatii fiscale din Cecenia.
In concluzie, trebuie sa retineti ca, indiferent de faptul ca este aplicabila regula generala de taxare sau exceptia de la regula generala, serviciul nu este neimpozabil in Romania, pentru fiecare din serviciul prestat.
Cu toate acestea, firma ES S.R.L. din Romania isi poate exercita dreptul de deducere a TVA aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate de pe teritoriul Romaniei in baza prevederilor articolului 145 alineatul 2 litera conform caruia cap. 10 "Regimul deducerilor", art. 145, alin. 2, lit. b) " Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:… lit. b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;"
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cota TVA servicii de inchiriere aparate si livrare bunuri medicale
Intrebare: Avand in vedere activitatea principala a societatii, care detine mai multe aparate «concentrator de oxigen stationar» ce se dau in chirie, la prescrierea medicului, catre persoane bolnave, iar ulterior sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate: Care este cota de TVA practicata in cazul inchirierii acestor aparate? Avand in vedere ca ciorapii de compresiune medicinali nu sunt inclusi in scutirea de taxa prevazuta la art. 294 din Codul fiscal, ce cota de TVA se va practica in facturile de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunere D100/D700 impozit pe constructii an fiscal modificat
Intrebare: In prezent, avem exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic, respectiv 01.05.2024?30.04.2025, iar pana in 25.07.2025 vom depune D700 pentru modificarea vectorului fiscal, in vederea trecerii la an fiscal = an calendaristic, incepand cu 01.01.2026. Astfel, avand in vedere ca exercitiul fiscal cuprinde perioada 01.05.2024?31.12.2025, conform art. 16 alin. (5^1), care este termenul de depunere pentru: - D700 ? cu adaugarea impozitului pe constructii - D100 ? obligatia de plata a impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Impozit pe profit, formularul 101
Intrebare: SRL platitoare de impozit pe profit, cu activitate de bar, care are si venituri de noapte. Am calculat impozitul pe profit pe anul 2024 si imi da 14.000 lei, iar impozitul pe veniturile de noapte de 5% este de 16.000 lei pe anul 2024. Conform Codului fiscal, se achita impozitul mai mare, cel de 5%, adica 16.000 lei. Cand completez declaratia 101, se cumuleaza cele doua impozite. La randul 41.1 am calculat impozitul de 16% conform profitului impozabil = 14.000 lei (conform veniturilor si...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Corectare erori contabile
Intrebare: O societate A are o datorie catre un furnizor B de aproximativ 40.000 lei la luna mai 2025. In luna iunie 2025, societatea A cere o fisa partener de la furnizorul B, iar in urma verificarii fiselor se constata ca lipsesc 5 facturi cu minus din 2021 (facturi de reducere comerciala) in contabilitatea societatii A. Potrivit fisei primite de la societatea B, soldul este 0 la 31.12.2021, insa in contabilitatea societatii A figureaza o datorie catre societatea B de aproximativ 40.000 lei. La momentul...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Data depunere situatii financiare fuziune
Intrebare: La procedura de fuziune prin absorbtie, daca s-a stabilit in proiectul de fuziune ca data situatiilor financiare de fuziune este 31.12.2024 (la care ne-am raportat), proiectul de fuziune fiind intocmit la data de 16.04.2025 si depus la Registrul Comertului in 16.05.2025, iar data eliberarii cererii de mentiuni este 19.05.2025, va rog sa ma lamuriti: 1. Ce data se trece in formularul S1039? 2. Arhiva din formularul S1039 poate fi aceeasi cu arhiva depusa pentru situatiile financiare la 31.12.2024...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dividende nerezident
Intrebare: Asociat unic, persoana fizica romana, are de retras dividende dintr-o societate juridica (SRL). Intre timp, asociatul unic se stabileste in Germania cu toate formele legale, fara a mai locui in Romania (maximum doua saptamani pe an, in concediu). Cum se impoziteaza dividendele in cazul in care doreste retragerea lor? Exista obligativitatea achitarii CASS in cazul depasirii plafonului? Ce obligatii ii revin acestuia pe teritoriul Romaniei si ce declaratii trebuie sa depuna societatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<