Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea facturilor aferente perioadei anterioare. Ce implicatii fiscale apar?

22-Iul-2016
8083

In analiza de mai jos, avem situatia in care in anul 2012 se refuza plata si nu se inregistreaza o factura de prestari servicii emisa de un furnizor pentru o lucrare contractata de societatea de amenajare a unui spatiu pentru un beneficiar. Furnizorul a actionat in instanta si a obtinut castig de cauza, drept pentru care in iunie 2016 firma care a refuzat plata a fost obligata prin sentinta judecatoreasca sa achite aceasta factura.

Vom vedea cum va inregistra in luna iunie 2016 aceasta factura emisa in anul 2012 in conditiile in care lucrarea respectiva s-a incheiat in anul 2012 si s-a facturat de catre firma beneficiarului, iar inregistrarile la vremea respectiva au fost:
628, 4426 = 401 si concomitent 331 = 711 pentru facturile emise de furnizori;
4111 = 704, 4427 si 711 = 331 la finalizarea si facturarea lucrarii.

Vom stabili in ce masura cheltuiala va afecta exercitiul curent si daca se considera cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit. De asemenea, vom vedea si daca TVA-ul aferent facturii este deductibil.


Facturile aferente perioadelor anterioare ce provin din erori de inregistrare, interpretare a evenimentelor etc. Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.


Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:

a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.

Erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.

Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.

Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat.
Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.

Astfel, neinregistrarea facturilor emise in anul 2012, constituie o cheltuiala aferenta acestui an ce nu a fost inregistrata. In functie de politica contabila adoptata a societatii referitoare la corectarea erorilor contabile, daca suma este considerata nesemnificativa aceasta poate fi corectata fie pe seama exercitiului curent fie pe seama rezultatului reportat. In masura in care suma este considerata semnificativa corectarea se poate face numai pe seama rezultatului reportat.

In ceea ce priveste deducerea TVA pentru a fi considerata deductibila aceasta trebuie sa aiba la baza o factura si sa fie aferenta unor servicii efectiv prestate, conform prevederilor art. 299 din Codul Fiscal
iar achizitiile sa fie destinate utilizarii in folosul operatiunilor taxabile, operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, operatiunilor scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296, operatiunilor scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni.

- corectarea pe seama cheltuielii in exercitiul curent
% = 401
628
4426

- corectarea pe seama rezultatului reportat
% = 401
1174
4426

 In ceea ce priveste deducerea cheltuielii indiferent de modul de inregistrare pe seama rezultatului reportat sau pe seama cheltuielii curente, aceasta suma este deductibila daca este aferenta realizarii.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016