Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Leasing financiar in valuta, cu decontare in lei. Care este tratamentul contabil?

02-Feb-2018
20893

In analiza de mai jos, vom discuta despre o firma care a achizitionat in leasing financiar, un autoturism pentru agentul de vanzari.

Contractul este in euro, cu plata in lei, la curs BNR + 1%. Prima factura contine, pe langa valoarea avansului, un comision de analiza dosar.

Vom vedea daca acest comision se include sau nu in valoarea autovehiculului imobilizat. De asemenea, pe langa rata de leasing lunara, se factureaza un comision de administrare lunara. Vom stabili daca acesta se include in valoarea autovehiculului. Nu in ultimul rand, vom vedea care este monografia contabila pentru aceste comisioane si diferentele de curs aferente acestora.

Iata raspunsul specialistului!

Potrivit punctului 321 alin. (1) al OMFP 1802/2014, in cazul datoriilor de leasing financiar in valuta, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei ,la data acordarii finantarii. In situatia in care data acordarii finantarii este zi nebancara, la calculul diferentelor de curs valutar aferente se va avea in vedere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in ultima zi bancara anterioara acesteia.

Aceste prevederi se aplica si in cazul datoriilor de leasing financiar in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute.

Inregistrarea autoturismului la valoarea intreaga, inclusiv avans:

2133 = 167


8051 = -

Inregistrarea facturii de avans pe care sunt mentionate taxa de administrare si comisionul de analiza:

% = 404
167
622
4426

Comisionul de analiza dosar nu se include in valoarea autoturismului.

Rata de leasing se inregistreaza:

% = 404
167
666
628
4426

Comisionul de administrare lunara nu se include in valoarea autoturismului.

Potrivit punctului 325 din OMFP 1802/2014, la finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

Aceste prevederi se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.

Conform punctului 35 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul art. 290 alin. (2) din Codul fiscal, prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare.

Conform punctului 35 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii in interiorul tarii, contractate in valuta cu decontare in lei la cursul de schimb din data platii, diferentele de curs dintre cursul de schimb mentionat in factura intocmita conform punctului 35 alin. (1) si cursul de schimb utilizat la data incasarii nu sunt considerate diferente de pret si nu se emite o factura in acest sens.

In debitul contului 668 "Alte cheltuieli financiare" se inregistreaza diferentele nefavorabile aferente furnizorilor si creditorilor, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar sau cu ocazia decontarii lor in contrapartida cu 404.

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Olga Crevelescu, expert contabil, membru CECCAR, formator autorizat A.N.C.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016