Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Interviu Radu Ghetea cu privire la sistemul de finantare din Romania si sectorul bancar

16-Dec-2011
2827
Radu Ghetea, economist roman si presedintele CEC Bank Romania, reprezinta una dintre din figurile proeminente ale sistemului bancar. Acesta a acordat un interviu exclusiv portalului Fiscalitatea.ro in legatura cu sistemul bancar din Romania.

Fiscalitatea.ro: Recent, austriecii au dat un semnal care anunta o posibila retragere din anumite tari, punand pe jar pietele bancare din regiune. in opinia Dvs., se vor retrage unele banci straine din Romania? Daca nu se retrag, dar aleg sa-si reduca finantarile, ce impact estimati ca va avea asupra intregului sistem bancar romanesc aceasta decizie, tinand cont de ponderea pe care o detin acestea?

Radu Ghetea: Sistemul bancar romanesc este unul solid si ramane in continuare atractiv din punct de vedere al oportunitatilor pe termen scurt dar si pe termen lung. Nu cred ca anuntul Bancii Centrale a Austriei privind limitarea drastica a finantarilor catre filialele bancilor austriece va conduce la retragerea unor banci din Romania. In situatia in care unele banci ar alege sa-si reduca finantarile, locul liber va fi ocupat de alte oferte ale bancilor din piata, dar probabil ca vom asista si la o crestere a costului creditului.

Fiscalitatea.ro: Guvernatorul Mugur Isarescu a afirmat, recent, ca increderea in industria financiara s-a erodat foarte mult si sistemul bancar din intreaga lume a ajuns la o "rascruce istorica" , iar recladirea increderii nu se poate face doar prin reglementare, ci depinde si de "calitatea bancherilor". "Trebuie sa se revina la functia de baza a bancherului", a precizat Isarescu. in opinia Dvs. cum ar trebui sa arate bancherii sau cum ar trebui sa se schimbe pentru a recastiga increderea consumatorilor?

Radu Ghetea: Am afirmat in cateva randuri ca sectorul bancar romanesc este in echilibru atat datorita masurilor luate de BNR, cat si calitatii managementului. Echipe mixte, manageri locali, dar si straini care au venit cu know-how-ul din alte tari au reusit sa obtina performante de apreciat in contextul economic actual. Avem, asadar, bancheri buni, cu performante bune. Trebuie doar sa continuam sa manifestam flexibilitate si deschidere fata de client si sa punem un mai mare accent pe consilierea financiara.

Consilierea prompta, eficienta si profesionista nu vine doar in sprijinul clientilor, ci si al Bancii, intrucat ne ajuta sa identificam mai bine nevoile clientilor, iar aceasta analiza se regaseste si pe viitor in ajustarile aduse produselor si serviciilor oferite pe fiecare segment in parte. In plus, bancile romanesti nu au investit pana in prezent in "produse toxice" iar, in caz de criza de lichiditati, BNR a demonstrat ca are destule lichiditati la dispozitie pentru a le putea injecta treptat in sistem. Toate aceste aspecte, coroborate cu posibilitatile de crestere economica si de dezvoltare ale tarii noastre, trebuie sa determine publicul sa manifeste incredere in sistemul bancar romanesc. La nivelul ARB avem un proiect in acest sens care va fi lansat in curand.

Fiscalitatea.ro: CEC Bank s-a axat pe moneda nationala in acordarea creditelor ipotecare. Care au fost rezultatele acestei strategii in ultimii ani?

Radu Ghetea: Am afirmat cu mai multe ocazii ca sustin creditarea in moneda nationala. Imprumuturile in alte monede reprezinta unul dintre motivele principale pentru cresterea restantelor. Pentru limitarea riscului de curs valutar, clientii ar trebui sa se imprumute in moneda in care obtin venit. De altfel, in perioada de glorie a creditelor in valuta, indeosebi in monede exotice, am avut curajul de a sustine cu consecventa imprumuturile in moneda nationala, iar evolutiile economice ulterioare, precum si performantele inregistrate de CEC Bank, au dat castig de cauza pozitiei adoptate.

Fiscalitatea.ro: Cand si in ce conditii de piata vom putea vorbi despre ieftinirea creditelor in lei? Este posibil sa mai asistam la o crestere semnificativa a dobanzilor la depozite, similara nivelurilor atinse in 2009 - 2010?

Radu Ghetea: Pe fondul scaderii apetitului bancilor-mama de a prelungi liniile in valuta, creditarea in valuta va fi surclasata de cea in lei. Bancile nu vor mai acorda usor credite in valuta, constientizand gradul ridicat de risc la care se expun. In ceea ce priveste scaderea dobanzilor la credite, aceasta va depinde in continuare de nivelul rezervelor minime obligatorii. Daca Banca Nationala va reduce nivelul rezervelor minime obligatorii, bancile vor dispune de mai multe lichiditati, ceea ce ar putea conduce la o scadere a dobanzilor.

Din lipsa de resurse externe, bancherii vor miza pe economisire interna, ceea ce poate conduce la o usoara crestere a dobanzilor la depozite. De mentionat ar fi faptul ca, in prezent, aproape doua treimi din depozitele romanilor din banci sunt constituite in moneda nationala.

Fiscalitatea.ro: Ce sfat i-ati da unui roman care vrea, acum, sa-si ia un credit pentru achizitia unei locuinte? Sa mai astepte sau sa contracteze imprumutul?

Radu Ghetea: In acest moment, piata imobiliara traverseaza o perioada neprielnica pentru vanzatori, din cauza cererii scazute si, implicit, a preturilor reduse. Este insa un moment oportun pentru cumparatori si, in acest sens, CEC Bank a lansat o campanie promotionala la creditele ipotecare in lei, pentru cumpararea de locuinte, inclusiv terenul aferent acestora, valabila pentru toate cererile de credit inregistrate pana la data de 15.01.2012. Prin lansarea acestei campanii promotionale, CEC Bank vine in sprijinul clientilor persoane fizice oferindu-le posibilitatea de a-si achizitiona o locuinta in conditii extrem de avantajoase:

- dobanda promotionala de 5,97%, fixa in primul an;
- dobanda dupa primul an va fi ROBOR 6M + 1,75 p.p. (in prezent de 8,14%/an);
- marja fixa pe intreaga perioada de creditare;
- perioada maxima de gratie de 360 zile calendaristice, indiferent de durata de creditare;
- fara comision de analiza dosar;
- comisionul de administrare credit este de 0% pentru clientii care primesc salariul/pensia pe card CEC Bank, iar in celelalte cazuri acesta este de 0,04%;
- evaluare imobil gratuita, realizata de evaluatorii interni ai Bancii;
- posibilitatea aprobarii unui card de credit in baza aceleiasi documentatii de credit.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016