Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Daca obtineti in instanta anularea amenzilor ANAF, va puteti recupera banii

18-Mai-2015
3458

In situatia in care ati primit o amenda din partea Fiscului, in urma unui control, va puteti recupera banii daca reusiti sa obtineti anularea amenzii in instanta.

Aceste declaratii au fost facute de ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in replica la sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea Ordonantei nr. 8/2015, care prevede, printre altele, nereturnarea amenzilor catre comerciant chiar daca are o hotarare judecatoreasca favorabila, informeaza Agerpres.


"Este o referire la acea prevedere (...) care nu dadea dreptul unui agent economic, in cazul in care obtine in instanta castig de cauza, sa-si recupereze banii. Ceea ce, intr-adevar nu se poate accepta. Este o chestiune care si fara actiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat saptamana viitoare in Parlament", a declarat ministrul Finantelor Publice, citat de aceeasi sursa.

Acesta a precizat ca acest fapt se aplica si celor care au deja decizii definitive in instanta de anulare a amenzilor isi vor primi banii inapoi.

Va reamintim ca Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, intre altele, taxarea bacsisului si nereturnarea sumelor de bani constituite drept amenda, chiar si in cazul unei hotarari judecatoresti favorabile.

Comunicatul citat de Agerpres mentioneaza: "In opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstitutional in ansamblul sau, intrucat afecteaza drepturi si libertati constitutionale, in speta accesul liber la justitie, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica de a obtine repararea pagubei, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati precum si libertatea economica ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate".

Astfel, se considera ca OUG nr. 8/2015 incalca principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat si independenta judecatorilor prin faptul ca hotararea judecatoreasca de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vatamata in patrimoniul sau, intrucat amenda si suma de bani achitata nu se restituie/


"Prin actul normativ criticat mai sunt incalcate principiul proportionalitatii, libertatea economica si obligatia statului de a asigura crearea cadrului favorabil pentru valorificarea factorilor de productie. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2015 nu contine numai simple norme de procedura care sa vizeze competenta instantelor judecatoresti, ci si norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinte negative iremediabile pentru activitatea economica a persoanelor vizate de ipoteza normei legale", citeaza Agerpres acelasi comunicat.

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016