Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Control efectuat Directia Generala Antifrauda. Constituirea provizionului pentru litigii

07-Nov-2014
3548
In cazul urmator, in urma unui control efectuat de Directia Generala Antifrauda, s-au stabilit potentiale datorii in sarcina societatii in suma de 1.200.000 lei pentru care s-a dispus instituirea de masuri asiguratorii atat asupra mijloacelor fizice, cat si asupra conturilor bancare.

Pana la definitivarea acestui litigiu in instanta (societatea a actionat in instanta, cerand anularea acestei masuri), stabilim daca la finele exercitiului financiar se poate constitui provizion pentru suma respectiva.

In cazul unui raspuns afirmativ, vom vedea care este tratamentul dpdv fiscal si contabil al provizionului.

Pentru contestarea in instanta a actului administrativ fiscal se poate constitui unui provizion pentru litigii, daca doriti sa contestati decizia organului de control. Provizioanele sunt reglementate de pct. 223 alin. (1) lit. a) din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene.

Astfel, inregistrarea contabila va fi:


6812 «Cheltuieli de exploatare privind provizioanele - analitic provizioane pentru litigii" = 1511 «Provizioane pentru litigii» cu intreaga suma aflata in analiza instantei de judecata competenta.

Acest provizion este nedeductibil fiscal la constituire, la calculul impozitului pe profit, deoarece nu corespunde prevederilor de la art. 22 din Codul fiscal, ce reglementeaza rezervele si provizioanele deductibile.

Provizionul are obiect pana la definitivarea litigiului de catre instanta de judecata competenta, avand in vedere procedura uzuala fond, apel, recurs, si va recomandam sa urmariti etapele parcurse in instanta, impreuna cu persoana ce va va reprezenta in fata judecatorului. Decizia de anulare a provizionului poate fi luata numai in functie de rezultatele in instanta, dupa cum aceasta a acordat castig de cauza unei parti.

Ulterior puteti anula provizionul si in cazul in care nu aveti castig de cauza in instanta sa inregistrati in contabilitate debitele de plata stabilite de organul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro





Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016