Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de participare. Cum procedam?

19-Nov-2014
5938
Analiza urmatoare face referire la asociatul unic, persoana juridica nerezidenta (Germania) a unei societati comerciale din Romania care cesioneaza partile sociale astfel: 90% unei persoane juridice nerezidente si 10% unei societati comerciale din Romania. Capitalul social, numarul partilor sociale si valoarea nominala a unei parti sociale raman neschimbate. Pretul de vanzare al acestei cesionari este mai mare decat valoarea capitalului social.


Vom vedea ce obligatii declarative exista si cine plateste impozitul pe castigul din aceasta tranzactie, precum si daca este necesara obtinerea certificatului de rezidenta fiscala a cedentului.


In ceea ce priveste impozitarea veniturilor realizate de catre persoana juridica nerezidenta urmeaza a fi avute in vedere prevederile art. 115 alin. 2 lit. b) din Codul fiscal potrivit carora veniturile unei persoane juridice straine obtinute din transferul titlurilor de participare (partile sociale detinute in cadrul societatii comerciale), detinute intr-o persoana juridica romana sunt supuse impozitului pe profit reglementat in cadrul Titlului II din Codul fiscal.

Astfel, potrivit art. 30. alin.(1) din Codul fiscal persoanele juridice straine care obtin venituri din proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana au obligatia de a plati impozit pe profit pentru profitul impozabil aferent acestor venituri.


Normele metodologice de aplicare ale art. 30 si in special pct. 89 indice 1 alin. (4) si (6) stabilesc de o maniera precisa natura veniturilor, respectiv venituri din proprietati imobiliare situate in Romania, iar sub aspectul modului de determinare a castigurilor din cesionarea de titluri de participare acestea se determina ca diferenta intre veniturile realizate cesiune si costul de achizitie al acestora, inclusiv orice comisioane, taxe sau alte sume platite, aferente achizitionarii unor astfel de titluri de participare.

Avand in vedere faptul ca cesiunea nu se realizeaza in totalitate catre o persoana juridica romana sau o persoana juridica straina care are un sediu permanent inregistrat fiscal in Romania la momentul tranzactiei nu vor fi aplicabile prevederile alin. (4) decat pentru venitul realizat ca urmare a cesiunii catre societatea romana. Astfel, pentru aceste venituri obligatia de calcul, retinere, plata si declarare a venitului revine cesionarului in timp ce pentru venitul generat de cesiunea realizata catre persoana juridica nerezidenta obligatiile vor reveni cedentului potrivit alin. (3). Pentru aceasta situatie, in temeiul art. 30 alin. (3) din Codul fiscal, plata si declararea impozitului va putea fi efectuata si prin intermediul unui reprezentant fiscal desemnat in conditiile art. 18 din Codul de procedura fiscala.

Calitatea de contribuabil in sfera impozitului pe profit este prevazuta de art. 13 lit. d) din Codul fiscal, iar termenul de plata si de declarare, conform art. 34 alin. (5) lit. c) este trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I - III. Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit anual. Desigur ca in cazul cesiunii venitul realizat va fi declarat si platit in raport cu perioada in care a fost realizat, urmand mai apoi sa fie depusa declaratia anuala 101.

In cazul in care cedentul detine un certificat de rezidenta fiscala desigur ca vor fi aplicabile prevederile art. 13 din Conventia pentru evitarea dublei impuneri incheiate intre Romania si Germania urmand ca venitul sa fie impus in Romania dar sa fie aplicabile mecanismele de evitare a dublei impuneri conform art. 23.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016