Alerta Fiscala: Doua acte noi emise de ANAF privind declararea bonurilor fiscale si procentul de 2 la suta
Ordin ANAF nr. 4019 din 23 Decembrie 2014 - Ordin privind prorogarea termenului prevazut la pct. 1 lit. a) si b) din anexa nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA
Consultati actul normativ aici! Ordin ANAF nr. 4018 din 23 Decembrie 2014 - Ordin pentru modificarea Ordinului presedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si conţinutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Consultati actul normativ aici! http://itva.ro/Legislatie-2014.php
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Declarare AIC in RO e-Transport Referitor la obligativitatea declararii in RO- Etransport conform ordonantei din 2022 cu modificarile ulterioare va rog sa lamuriti cateva aspecte: 1. Am vazut in raspunsurile pe...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Completare clarificare raspuns Eu am apucat si am depus bilantul pe anul 2024 cu rulaj pe ct 691, asta intrucat la nivelul trim 2 si 3 2024 nu au fost luate in calcul veniturile neimpozabile (societatea noastra...citeste mai mult
Ordinul ANAF nr. 4019/2014 aduce o precizare foarte importanta privind modul de declarare a achizitiilor si livrarilor efectuate pe teritoriul national de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA in Romania, respectiv procedura privind declararea bonurilor fiscale in declaratia informativa 394.
Potrivit acestui temei normativ, pana la data de 31 decembrie 2016, se scutesc la declarare bonurile fiscale emise intre operatorii inregistrati in scopuri de TVA in Romania.
Practic, procedura valabila in anul 2014 se va aplica si in anii 2015 si 2016. Cu aceasta ocazie, reamintim faptul ca bonurile fiscale emise de aparatele de marcat fiscale pe care este imprimat codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania al cumparatorului, cu valoare de pana la 100 euro inclusiv TVA, au calitate de document justificativ pentru deducerea TVA.
Desigur, se necesita ca aceste bonuri sa contina si celelalte elemente minime obligatorii, cum ar fi denumirea exacta a bunurilor si serviciilor, cota de TVA etc., pentru a se putea exercita dreptul de deducere, iar achizitiile trebuie sa fie efectuate intr-un scop ce permite deducerea TVA.
Si in anii urmatori se vor declara numai achizitiile/livrarile insotite de o factura, inclusiv cele supuse taxarii inverse, efectuate intre doua persoane inregistrate in scopuri de TVA. Nu se declara autofacturile.
Ordinul ANAF nr. 4018/2014 reglementeaza un nou formular prin care salariatii pot dispune de o suma de 2% din impozitul pe venitul din salarii, suma ce poate fi directionata pentru sustinerea entitatilor non-profit, pentru sustinerea cultelor religioase sau pentru acordarea de burse private.
In principiu, procedura nu este noua, iar persoanele fizice salariate ce doresc destinatia acestei sume catre entitatile mai sus amintite, au acest drept in temeiul art. 57 alin. (4) din Codul fiscal. Exercitarea acestui drept se face prin depunerea formularului 230 la autoritatea fiscala la care persoana fizica este arondata, pana pe data de 25 mai a anului urmator.
Procedural, formularul se poate depune la registratura organului fiscal, sub semnatura electronica sau prin posta. Noutatea adusa de actul normativ consta in detalierea mai exacta a procedurilor de completare a formularului, in functie de cele doua posibile destinatii:
a) entitati non-profit sau unitati de cult;
b) bursa privata.
Contribuabilul bifeaza una dintre aceste doua casute si, in functie de situatia sa exacta, va anexa documente ce atesta plata bursei private.
Desigur, si ceilalti contribuabili ce achita impozit intr-un mod independent, cum ar fi persoanele ce desfasoara activitati independente, PFA sau cei ce practica o profesie libera, pot directiona procentul de 2% din impozitul pe venit datorat bugetului, direct prin completarea formularului 200 Declaratie de venit.
Consultant Fiscal,
drd. ec. Adrian Benta
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tranzactii intre parti afiliate. Valoarea de piata
Intrebare: Societatea A vinde un teren extravilan catre societatea B. Cele doua societati sunt afiliate si au acelasi administrator. Mijlocul fix a fost evaluat pentru vanzare printr-un raport de evaluare intocmit de un expert in data de 01.10.2023 (la solicitarea unei alte firme afiliate). Poate fi folosit acest raport din 01.10.2023 ca baza pentru pretul de tranzactionare intre afiliati la data de 19.06.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Reparatie auto acoperita de asigurare
Intrebare: S-a efectuat o reparatie auto acoperita de asigurare. Firma de service ne emite factura, pe care o inregistram si deducem TVA, dar plata este facuta direct de asigurator. Monografie contabila: * % = 401: 119 lei * 611 = 100 lei * 4426 = 19 lei si * 401 = 7581: 119 lei (plata asiguratorului direct catre firma de service). Trebuie sa fac si o ajustare de TVA (635 = 4426) sau este corect sa deduc TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Ambalaje care circula prin facturare. Regim TVA
Intrebare: Societate platitoare de TVA lunar, importatoare de bere germana, achizitioneaza din Germania bere si sucuri in sticla. Pe factura este trecuta si suma pentru ambalaj. In declaratia 390 VIES se trece toata suma facturii, adica marfa si ambalajul, sau doar marfa, fiind taxare inversa? Ulterior, societatea vinde produsele in magazinul propriu, unde se percepe o garantie pentru ambalaj, care este returnata clientului in momentul in care aduce ambalajul inapoi la magazin. Cand se aduna mai multe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << ICAS. CAEN activitate secundara unica 4681
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu o clarificare privind aplicarea impozitului specific de 0,5% pe cifra de afaceri (ICAS), reglementat la art. 46² din Codul fiscal, incepand cu 01.01.2025. Firma X SRL are ca activitate principala codul CAEN 4683 ? Comert cu ridicata al materialelor de constructii, si ca activitate secundara codul CAEN 4681 ? Comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi, gazosi si al produselor derivate. Cifra de afaceri anuala este de 2.500.000 lei (500.000 euro). Activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim fiscal achizitii servicii nerezidenti
Intrebare: O societate neplatitoare de TVA cumpara servicii de coaching online de la o societate din SUA. Pentru acestea, am depus formularul D301 pentru plata TVA in Romania. Va rog sa-mi confirmati daca am procedat corect. Totodata, impozitul pe veniturile nerezidentilor trebuie platit in legatura cu aceste servicii? Daca da, in ce procent? Aceeasi societate neplatitoare de TVA plateste abonament catre o societate din Irlanda pentru serviciul ChatGPT si, de asemenea, plateste servicii catre un procesator...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<