Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare pachet de actiuni: Regim declarativ si fiscal

03-Sep-2019
4444

Avem un actionar nerezident persoana juridica care vrea sa vanda pachetul de actiuni detinute la un SA la un pret mai mare decat costul de achizitie. Ce obligatii de plata are si care ii sunt obligatiile decalative ale nerezidentului - pers. juridica? Aceeasi speta o am si pentru persoana fizica nerezidenta. Multumesc

Raspunsul specialistului

1) In cazul actionarului nerezident persoana juridica

In situatia in care actionarul nerezident, persoana juridica, isi vinde pachetul de actiuni detinut la SA, acesta nu are nici o obligatie declarativa si de plata chiar si in situatia in care vinde pachetul de actiuni la un pret mai mare decat costul de achizitie al acestora.

Va face insa inregistrarile in contabilitate dupa cum urmeaza:

Vanzarea actiunilor detinute de persoana juridica straina:
461 = 7641
"Debitori diversi" "Venituri din imobilizari financiare cedate"
6641 = 261


"Cheltuieli privind "Actiuni detinute la entitati afiliate"
imobilizarile financiare

2) In cazul actionarului nerezident persoana fizica

In conformitate cu prevederile art. 223 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din transferul titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana fac obiectul impunerii in conformitate cu regulile speciale prevazute la Titlu IV - Impozitul pe venit:

ART. 223 - Venituri impozabile obtinute din Romania 

(2) Urmatoarele venituri impozabile obtinute din Romania nu sunt impozitate potrivit prezentului capitol si se impoziteaza conform titlului II sau IV, dupa caz:

b) veniturile unei persoane juridice straine obtinute din transferul proprietatilor imobiliare situate in Romania sau a oricaror drepturi legate de aceste proprietati, inclusiv inchirierea sau cedarea folosintei bunurilor proprietatii imobiliare situate in Romania, veniturile din exploatarea resurselor naturale situate in Romania, precum si veniturile din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana; 

La titlul IV regasim si veniturile din investitii. Veniturile din vanzarea/cesionarea pachetului de actiuni reprezinta venituri din investitii conform art. 91 lit. c) din Codul fiscal:

ART. 91 - Definirea veniturilor din investitii

Veniturile din investitii cuprind:
c) castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate;

Stabilirea castigului rezultat din aceasta operatiune se realizeaza in conformitate cu prevederile art. 96:

ART. 96 - Determinarea castigului net anual/pierderii nete anuale din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, precum si din transferul aurului financiar

(1) Castigul net anual/pierderea neta anuala se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului din transferul titlurilor de valoare, si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, definit potrivit legii.

La determinarea castigului net anual/pierderii nete anuale sunt luate in calcul si costurile aferente tranzactiilor care nu pot fi alocate direct fiecarei tranzactii.

(2) Castigul net anual/Pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, depusa potrivit prevederilor art. 122.

Persoana fizica nerezidenta are obligatia de a declara castigul realizat in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si sa plateasca impozitul pe venit aferent de 10%, tinand cont de prevederile alin 3 al art. 129 din Codul fiscal:

ART. 129 - Alte venituri ale persoanelor fizice nerezidente

(3) Cu exceptia platii impozitului pe venit prin retinere la sursa, contribuabilii persoane fizice nerezidente, care realizeaza venituri din Romania, potrivit prezentului titlu, au obligatia sa declare si sa plateasca impozitul corespunzator fiecarei surse de venit.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016