Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Inregistrarea corecta a amortizarii pentru mijloace fixe neutilizate (Partea a II-a)

01-Iul-2011
5991
In continuarea problemei dezbatute anterior, in ceea ce priveste deducerile de amortizare in cazul mijloacelor fixe, se mentioneaza ca metoda de determinare a acestora nu va lua in calcul amortizarea contabila. Cu privire la castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe, acestea se vor calcula pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala.

In ceea ce priveste mijloacele fixe cu valoarea contabila evidentiata in sold la data de 31 decembrie 2003, amortizarea se calculeaza in baza valorii ramase neamortizata, pe durata normala de utilizare ramasa, folosindu-se metodele de amortizare aplicate pana la aceasta data. Punctul 716 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, in aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

De precizat ca prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.

In concluzie, cheltuielile inregistrate ca urmare a scoaterii din functiune a mijloacelor fixe degradate sunt deductibile la determinarea profitului impozabile in urmatoarele situatii:
- mijloacele fixe sunt dezmembrate iar partile componente rezultate sunt valorificate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta,
- mijloacele fixe sunt asigurate.

- mijloacele fixe sunt distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora

In continuare, art. 149 alin. (1) lit. a) defineste bunurile de capital ca fiind toate activele corporale fixe, definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, a caror durata normala de functionare este egala sau mai mare de 5 ani, precum si operatiunile de constructie, transformare sau modernizare a bunurilor imobile, exclusiv reparatiile sau lucrarile de intretinere a acestor active, chiar in conditiile in care astfel de operatiuni sunt realizate de beneficiarul unui contract de inchiriere, leasing sau orice alt contract prin care activele fixe corporale se pun la dispozitia unei alte persoane.
Asadar, casarea activelor corporale fixe de natura acestor bunuri de capital nu constituie livrare de bunuri. Pentru bunurile de capital, altele decat bunuri imobile, TVA se ajusteaza doar in cazul in care bunurile au fost achizitionate sau fabricate dupa data aderarii.

In situatia in care activele corporale fixe nu sunt de natura bunurilor de capital prevazute la art. 149 din Codul fiscal, casarea acestora este asimilata unei livrari de bunuri efectuata cu plata conform art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal. In acest caz, conform pct. 18 alin. (4) din normele metodologice date in aplicarea art. 137 din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA pentru activele corporale fixe, altele decat bunurile imobile, este constituita din valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila, dar nu mai putin decat valoarea la care bunurile au fost imputate, in cazul bunurilor constatate lipsa din gestiune. Daca activele corporale fixe sunt complet amortizate, baza de impozitare este zero sau, dupa caz, valoarea imputata, in cazul lipsurilor imputabile.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016