
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
OUG 30/2021 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1202 din 18 decembrie 2021 si prevede modificarea Legii 241/2005. Evaziunea fiscala constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda incepand cu 1 martie 2022.
Conform actului normativ, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege.
In cazul savarsirii unei infractiuni, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda.
In cazul in care prejudiciul produs nu depaseste valoarea de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, iar in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive, acesta, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, este acoperit integral, fapta nu se pedepseste, aplicandu-se dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Dispozitiile nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune prevazuta de prezenta lege intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1) sau (11)."
Pentru a vedea Anexa, click AICI»
Extras din OUG 130/2021:
Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
SAF-T Ghid de raportare corecta
Corespondenta detaliata a conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2022
1. Dupa articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 61, cu urmatorul cuprins:
"
Art. 61. -
(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege.
(2) Prevederea de la alin. (1) intra in vigoare la data de 1 martie 2022."
2. La articolul 10, alineatele (1), (11) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(1) in cazul savarsirii unei infractiuni prevazute la art. 61, 8 sau 9, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda.
(11) in cazul in care prejudiciul produs prin comiterea faptelor de la art. 61, 8 sau 9 nu depaseste valoarea de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, iar in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive, acesta, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, este acoperit integral, fapta nu se pedepseste, aplicandu-se dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Dispozitiile prevazute la alin. (1) si (11) nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune prevazuta de prezenta lege intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1) sau (11)."
3. Dupa articolul 16 se introduce o anexa, al carei continut este prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Cererile necesare obtinerii amnistiei fiscale pot fi transmise pana pe data de 30 iunie 2022 ( OUG 130/2021)De la 1 ianuarie 2022 firmele vor fi obligate sa creasca salariul minim al angajatilor dupa 2 ani de contractIn perioada 1 aprilie-30 iunie firmele pot sa emita facturile in RO E-Facturare, indiferent daca beneficiarii sunt inregistrati sau nu in sistemInregistrarea in Revisal a noului salariu minim brut pe tara trebuie facuta pana pe 31 ianuarie 2022E-Factura: Din 1 iulie devine obligatorie utilizarea sistemului in relatiile B2B si B2GUltimele articole
Vanzare locuinte cu TVA de 5%. Firmele trebuie sa transmita facturile prin sistemul RO e-Factura?ANAF modifica din nou Formularul 179 -Declaratia privind compensatia la carburanti (Proiect de ordin)Pana pe 30 iunie 2022 mai pot fi depuse cererile pentru amnistia fiscala reglementata prin OUG 69/2020Cand trebuie utilizat sistemul E-Factura pentru domeniul constructiilorE-Factura: Este obligatorie utilizarea sistemului si in relatia B2C?Articole similare
Factura - plata prin POS fara bon fiscalA fost publicata in Monitor legea care ii scapa pe evazionisti de inchisoareEvaziunea fiscala din Romania, la cote alarmanteBarroso: Lupta cu evaziunea se face, in statele UE, cu baze de date comuneInspectori fiscali arestati pentru luare de mitaUltimele articole
Inspectie fiscala 2023: TOT ce trebuie sa stie contribuabilii despre modul in care se vor desfasura controalele ANAF incepand cu 1 ianuarie 2023Cine va efectua controalele INOPINATE la contribuabili pentru verificarea situatiei fiscale (Proiect de OUG)Inspectii Fiscale: Contribuabilii persoane fizice vor primi notificari de conformare inainte ca ANAF sa inceapa controalele (Proiect de OUG)Noi prevederi, conform Legii 265/2022, pentru infiintarea si suspendarea PFA/II/IF in 2022Contabilii vor plati taxe la stat pentru fiecare CIM part-time daca nu cumuleaza o norma de 8 ore/ziArticole similare
OANAF 2047/2016: Procedura de distribuire sume din Contul 50.86.09Facturare in transe a prestarilor de servicii finalizate. Care vor fi implicatiile fiscale?Derularea de operatiuni economice de catre o persoana fizica. Cum procedam cu inregistrarea si plata TVA?Sfaturi de la experti
Actiuni cotate. Evaluare la sfarsitul exercitiului financiar
Intrebare: O societate a achizitionat in 2021 de pe Bursa de Valori Bucuresti, actiuni cotate. La 31 decembrie aceste actiuni trebuie reevaluate la pretul de inchidere din ultima zi de tranzactionare conform extrasului primit de la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Avansuri vechi incasate. Inchidere pe venituri
Intrebare: Avem avansuri incasate de la clienti mai vechi de 3 ani. Putem trece aceste sume pe venit? Daca da, in ce conditii si care sunt documentele necesare pentru a le trece pe venit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<