Raportul Special
realizat de specialisti
Multi contribuabili sunt nedumeriti cu privire la documentele pe care trebuie sa le depuna atunci cand vor sa schimbe sediul social al unei societati. In acest articol vom vedea care este procedura, dar si ce acte trebuie sa depuneti la organele fiscale, atat in cazul in care vreti sa schimbati sediul social in alt judet dar si daca sediul social este diferit de domiciliul fiscal.
Primul pas pe care trebuie sa il faceti atunci cand vrei sa schimbati sediul social este sa depuneti la Oficiul National al Registrului Comertului in a carui raza teritoriala urmeaza a se stabili domiciliul fiscal, formularul 050 "Cerere de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal al contribuabilului".
Pentru schimbarea sediului social dintr-un judet in alt judet trebuiesc avute in vedere urmatoarele:
- societatea va fi radiata din judetul in care a fost inmatriculata initial si inregistrata pe noul judet;
- se schimba numarul de ordine in Registrul Comertului al firmei (J-ul);
- se schimba certificatul de inregistrare ale firmei dar codul unic de inregistrare(CUI) va ramane acelasi.
Alte obligatii care apar in relatia cu ANAF:
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent, altele decat cele prevazute la pct. a) si persoanele fizice care obtin venituri din exercitarea profesiilor liberale depun/prezinta formularul 070 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale, precum si formularul 050 "Cerere de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal al contribuabilului" Formularele sunt insotite de documentele doveditoare ale informatiilor inscrise in acestea.
Potrivit prevederilor art. 32 alin. (5) din Codul de procedura fiscala, modificarea domiciliului sau sediului social care reprezinta si domiciliu fiscal are ca efect si modificarea de drept a domiciliului fiscal, iar contribuabilul/platitorul nu are obligatia depunerii cererii de modificare a domiciliului fiscal. In acest caz, transferul dosarului fiscal al contribuabilului/platitorului de catre vechiul organ fiscal central catre noul organ fiscal central se face in termen de 15 zile lucratoare de la data inscrierii in registrele in care, potrivit legii, se inregistreaza modificarile privind sediul social/domiciliul. Prin urmare, daca sediul social reprezinta si domiciliu fiscal pentru societate, aceasta nu trebuie sa mai depuna nicio cerere sau declaratie, transferul dosarului fiscal efectuandu-se intre vechiul organ fiscal si noul organ fiscal, in termen de 15 zile lucratoare de la data inscrierii modificarii in registrul ORC.
ART. 31 Domiciliul fiscal in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central
(1) In cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, prin domiciliu fiscal se intelege:
a) pentru persoanele fizice, adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu;
b) pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, sediul activitatii sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala;
c) pentru persoanele juridice, sediul social sau locul unde se exercita gestiunea administrativa si conducerea efectiva a afacerilor, in cazul in care acestea nu se realizeaza la sediul social declarat;
d) pentru asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, sediul acestora sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala. (2) Prin adresa unde locuiesc efectiv, in sensul alin. (1) lit. a), se intelege adresa locuintei pe care o persoana o foloseste in mod continuu peste 183 de zile intr-un an calendaristic, intreruperile de pana la 30 de zile nefiind luate in considerare.
Daca sederea are un scop exclusiv de vizita, concediu, tratament sau alte scopuri particulare asemanatoare si nu depaseste perioada unui an, nu se considera adresa unde locuiesc efectiv.
22.1.1.2. In cazul contribuabililor care sunt supusi inregistrarii la organele fiscale Contribuabilii care au obligatia inregistrarii/modificarii domiciliului fiscal, daca acesta este diferit de sediul social/sediu/sediul activitatii sunt:
- asocierile si alte entitati fara personalitate juridica; - persoanele care exercita profesii liberale.
Contribuabilii mentionati mai sus au obligatia inregistrarii/modificarii domiciliului fiscal, potrivit legii, daca acesta este diferit de sediul social/sediu/sediul activitatii, si anume:
a) daca se solicita inregistrarea domiciliului fiscal la locul unde se exercita gestiunea administrativa si conducerea efectiva a afacerilor/locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala, in cazul in care acestea nu se realizeaza la sediul social declarat/sediu sau la locul in care se afla majoritatea activelor, in cazul asocierilor si altor entitati fara personalitate juridica;
b) daca se solicita inregistrarea domiciliului fiscal la locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala, in cazul in care aceasta nu se desfasoara la sediul activitatii, in cazul persoanelor care exercita profesii libere;
c) daca se solicita modificarea domiciliului fiscal, inclusiv in cazul in care se modifica sediul social/sediul/sediul activitatii.
Asa cum am amintit mai sus, pentru schimbarea sediului social se va depune Declaratia 050-"Cerere de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal al contribuabilului".
Pentru a vedea declaratia, click AICI>>
Modificarea domiciliului sau sediului social care reprezinta si domiciliu fiscal are ca efect si modificarea de drept a domiciliului fiscal, iar contribuabilul/platitorul nu are obligatia depunerii cererii de modificare a domiciliului fiscal. In acest caz, transferul dosarului fiscal al contribuabilului/platitorului de catre vechiul organ fiscal central catre noul organ fiscal central se face in termen de 15 zile lucratoare de la data inscrierii in registrele in care, potrivit legii, se inregistreaza modificarile privind sediul social/domiciliul.
Potrivit prevederilor din Instructiunile de completare a D700, Declaratia pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale, denumita in continuare declaratie, se completeaza si se transmite ori de cate ori intervin modificari, ulterior inregistrarii fiscale, in datele declarate de contribuabili/platitori prin declaratia de inregistrare fiscala/declaratia de mentiuni, precum si cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.
Declaratia se depune pentru:
- inregistrarea/modificarea domiciliului fiscal al contribuabililor, cu exceptia cazului in care contribuabilii isi modifica domiciliul sau sediul social care reprezinta si domiciliu fiscal, precum si cu exceptia contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente, care nominalizeaza, ulterior inregistrarii fiscale, un alt sediu permanent desemnat;
SECTIUNEA A - Date privind inregistrarea/modificarea domiciliului fiscal
-Sectiunea se completeaza:
- de catre contribuabilii care solicita inregistrarea/modificarea domiciliului fiscal, cu exceptia cazului in care contribuabilii isi modifica domiciliul sau sediul social care reprezinta si domiciliu fiscal, precum si cu exceptia contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente, care nominalizeaza, ulterior inregistrarii fiscale, un alt sediu permanent desemnat;
- de catre contribuabilii supusi inregistrarii la organele fiscale care solicita modificarea sediului social/sediului/sediului activitatii, dupa caz.
Atentie! In cazul modificarilor intervenite in datele declarate initial si inscrise in certificatul de inregistrare fiscala, noul certificat de inregistrare fiscala va fi eliberat contribuabilului doar dupa depunerea, in original, la organul fiscal competent, a vechiului certificat de inregistrare fiscala, potrivit prevederilor legale, in vigoare. Atat sediul social initial cat si domiciliul fiscal erau aceleasi, iar in acest caz nu ar trebui sa depuneti declaratia.
Insa, in situatia in care in termenul prevazut nu se face modificarea, este bine sa depuna societate D700 pentru modificarea domiciliului fiscal la sediul societatii ( desi nu exista aceasta obligatie, aceasta ar trebui sa se faca de catre organul fiscal).
Ce NU vrea ANAF sa stii? Piruete legale in aspecte fiscale este lucrarea care ar trebui sa se afle pe biroul oricarui intreprinzator, manager, contabil sau director economic din Romania. Deoarece ea dezvaluie in premiera si explica in amanunt niste lucruri mai putin stiute:
-care sunt trucurile folosite de inspectorii Fiscului atunci cand vin in contro
-ce metode de intimidare folosesc acestia
-care sunt modalitatile prin care ii poti “imblanzi” instantaneu
-cum folosesti in favoarea ta ceea ce NU spune legea
-cum poti elimina din start acuzatiile agresive de evaziune fiscala si de spalare de bani (adica la ce e bine sa fii atent)
-ce prevederi ale legislatiei fiscal-contabile lucreaza clar in avantajul tau
-de ce ACUM procesele-verbale de contraventie NU mai beneficiaza de prezumtia de adevar
Detalii AICI>>
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Intocmirea principalelor documente financiar - contabile si raportarile anuale - prezentate in noul GHID ANAFGhid util pentru a beneficia de indrumare si asistenta telefonica ANAFGHID ANAF de completare si depunere a Declaratiei 230. Categorii de contribuabiliExplicatii ANAF privind completarea Formularului pentru raportarea Declaratiei informative D406 din 2022GHID ANAF pentru persoanele fizice care obtin venituri din MEDITATIIUltimele articole
Amnistie fiscala 2024. ANAF a publicat Ghidul prin care poti beneficia de facilitatiGHID ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVAGHID ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobileGHID ANAF si MFP privind E-Factura: cum vor putea contribuabilii sa emita si sa primeasca facturile electronice din 2024E-Factura: O societate poate emite facturi direct in sistem?Articole similare
Stabilirea rezidentei si dubla impunere. Ce tratament fiscal se aplica veniturilor realizate?Sfatul specialistului Justinian Cucu: Cum sa te protejezi de organele de control fiscalANAF: Atentie la declaratia 201 privind veniturile realizate din strainatateANAF a publicat NOILE modele de Formulare 205, 207 si 230Titlul I pct. 1 - 41Ultimele articole
Deschidere punct de lucru firma. Etape si acte necesareAmnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024OUG 116/2024. Posta Romana va fi utilizata pentru noua amnistie fiscala. Ce beneficii au contribuabiliiLuni, 30 septembrie 2024, termen limita pentru depunerea D216Noi masuri de sprijin, adoptate de Guvern: extindere stimulente fiscale, plafonare tarife RCA, promovare amnistie fiscalaArticole similare
Depunerea Declaratiei 101 de catre o fundatie. Cum va proceda fundatia?Documentar fiscal: Impunerea veniturilor pe baza normelor de venitANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna MAI 2021Calendar fiscal complet: Declaratii in luna aprilie 2013ANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna IULIE 2021Ultimele articole
Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscalReminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importanteCalendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024Calendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridiceFormulare de inregistrare fiscala. Cum au fost modificate formularele 010, 015 si 700 prin Ordinul 6580/2024Articole similare
Schimbare domiciliu fiscal. Ce implicatii fiscale apar pentru societate?Important si util: prevederile legale care reglementeaza inregistrarea domiciliului fiscalSchimbare sediu. Completare bilant cu datele noului sediuInregistrarea domiciliului fiscal al contribuabilului. Prevederi ANAFDomiciliul fiscal si FORMULARUL 050. Comunicat FinanteUltimele articole
Fiscul ELIMINA 11 formulare utilizate de contribuabili pentru inregistrarea fiscala7 modificari fiscale in saptamana 28 - 31 decembrie 2020Ce a modificat si aprobat OANAF 3845/2015?Ordin 3845 /2015 pentru aprobarea procedurilor de inregistrare/modificare a domiciliului fiscalFORMULARUL 050 si schimbarea domiciliului fiscal. Cum depunem cererea?Sfaturi de la experti
Regim TVA vanzare imobil de catre o ONG
Intrebare: Intrebarea noastra se refera la regimul de TVA pe care sa-l aplicam la vanzarea unui imobil din proprietatea AFPS al unei fundatii (neplatitoare de TVA), catre o unitate de invatamant acreditata (neplatitoare de TVA), in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Repartizare rezerve la dividende
Intrebare: Am in balanta de verificare rezerve din profit aferente anilor 2001, 2002, 2005, 2006, in valoare totala de 1.456.512 lei, si as dori sa le lichidez, sa le distribui ca dividende. Am inteles ca aceasta suma se impoziteaza mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie
Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare
Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an
Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA