Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ONRC: A fost inlaturata cerinta cu privire la capitalul social minim de 200 RON la constituirea unui SRL. (Legea 223/2020)

07-Dec-2020
6064

Oficiul National al Registrului Comertului a transmis, recent, pe site-ul oficial, cateva informatii cu privire la intrarea in vigoare a Legii nr. 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social prin modificarea Legii societatilor nr. 31/1990.

Incepand cu data de 5 noiembrie 2020 intra in vigoare Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social prin modificarea Legii societatilor nr. 31/1990, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1018 din 02.11.2020, Partea I.

Astfel, noile dispozitii legale prevad:

-Inlaturarea cerintei cu privire la capitalul social minim de 200 RON la constituirea unei societati cu raspundere limitata (SRL)

Art. 11 alin. (1) din Legea societatilor nr. 31/1990 se modifica si are urmatorul cuprins: „Capitalul social al unei societati cu raspundere limitata se divide in parti sociale egale”.

-Valoarea capitalului social al unei societati cu raspundere limitata nu poate fi mai mica de 1 leu, avand in vedere teza finala a art. 11 alin. (1) care stipuleaza faptul ca acesta se divide in parti sociale egale.

-De asemenea, la inmatricularea unei societati cu raspundere limitata (SRL) a fost eliminata obligatia de a face dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv, respectiv art. 36 alin. (2) lit. b) s-a modificat in sensul ca la inmatricularea societatilor cererea va fi insotita de (...) b) „dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv, cu exceptia societatilor cu raspundere limitata;”.

-Inmatricularea societatii sau, dupa caz, schimbarea sediului social nu mai este conditionata de inregistrarea, in prealabil, la unitatile teritoriale ANAF, a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social

-Dispozitiile art. 17 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 au fost modificate in sensul ca „La inmatricularea societatii si la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comertului documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social. Dupa inregistrarea in registrul comertului, oficiul registrului comertului transmite documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social.”

-Simplificarea formalitatilor privind transmiterea partilor sociale catre persoane din afara societatii
Art. 202 alin. (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Daca actul constitutiv nu prevede altfel, transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.”

-Se abroga art. 202 alin. (21)-(24) si art. 203 alin. (3).

-Inregistrarea in registrul comertului a transmiterii dreptului de proprietate asupra partilor sociale catre persoane din afara societatii se face intr-o singura etapa, prin utilizarea cererii de inregistrare, fiind astfel eliminata etapa depunerii si mentionarii hotararii adunarii generale a asociatilor privind transmiterea partilor sociale catre persoane din afara societatii.

 

Alte modificari ale Legii nr. 31/1990:


61 alin. (1) se modifica astfel: „Creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararile asociatilor privitoare la modificarea actului constitutiv pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat.” .

62. alin. (2) se modifica astfel: „Opozitia se judeca in camera de consiliu, cu citarea partilor, fiind aplicabile dispozitiile art.202 din Codul de procedura civila.” (se formuleaza impotriva hotararii adunarii generale a asociatilor).

185 alin. (6) se modifica astfel: „Ministerul Finantelor Publice si Oficiul National al Registrului Comertului vor incheia un protocol de colaborare, in vederea transmiterii, in format electronic, a copiilor si informatiilor prevazute la alin. (3).” (pentru copiile si informatiile privind situatiile financiare anuale).

204 alin.(3) se modifica astfel: „Dispozitiile art. 17 alin. (1) se aplica si in cazul schimbarii denumirii.” (modificarea elimina teza finala a alin. (3) al articolului, in sensul ca, nu se mai face trimitere la cazul continuarii societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, fiind abrogate dispozitiile art. 14 din Legea nr. 31/1990 cu privire la inregistrarea in registrul comertului a calitatii de asociat unic al unei societati, de Legea nr. 102/2020).

Act normativ:

Legea nr. 223/2020 - pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social prin modificarea Legii societatilor nr. 31/1990.

 

 

Sursa: ONRC

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016