Schimbarea sediului social fara schimbarea organului fiscal de administrare
Studiul de caz prezent isi propune sa aduca o serie de clarificari in ce priveste situatia unei societati care doreste sa isi schimbe sediul fiscal intr-o alta localitate. Vom vedea, asadar, ce implicatii fiscale are o astfel de operatiune si ce demersuri sunt necesare. De asemenea, facem precizarea ca societatea este inscrisa in categoria marilor contribuabili.
Raspuns:
Deoarece societatea este incadrata in categoria marilor contribuabililor, chiar daca isi schimba sediul social din Bucuresti in judetul Ilfov, ramane cu acelasi organ de administare, respectiv Directia generala de administrare a marilor contribuabili (DGAMC) din cadrul ANAF.
Pentru schimbarea sediului social societatea trebuie ca depuna la registrul comertului, odata cu cererea de schimbare a sediului social si "Cererea de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social" prevazuta de OPANAF 2112/2010, insotita de documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului.
Aceste documente se trimit de registrul comertului in format electronic organului fiscal teritorial din judetul Ilfov, care va elibera si va transmite, tot in format electronic, inapoi registrului comertului cele doua documente specifice, respectiv "Adeverinta privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social" si "Certificatul pentru spatiul cu destinatie de sediu social".
Dupa schimbarea sediului social la registrul comertului, societatea va depune la organele fiscale de administrare din cadrul DGAMC formularele 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" si 050 "Cerere de inregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului". In baza acestora se va proceda la eliberarea unui nou certificat de inregistrare fiscala in scopuri de TVA si la actualizarea in toate evidentele fiscale a noului sediu social. De asemenea, se va elibera societatii si decizia de inregistrare a domiciliului fiscal la cererea contribuabilului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Locatiune/inchiriere sau locatie de gestiune
Intrebare: In cadrul contului 612 "Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile" se introduc conturile analitice: 6121"Cheltuieli cu redeventele", 6122 "Cheltuieli cu locatiile de gestiune", 6123 "Cheltuieli cu chiriile". Institutul are in chirie de la un furnizor aparate de filtrare a apei care sunt racordate la retea si butelii de gaze, care se pastreaza in institut pana la momentul terminarii gazului achizitionat. Cum privim aceste cheltuieli? Doar chirii sau locatii de gestiune?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din servicii sau alte operatiuni realizate cu persoane nerezidente
Intrebare: Avem o factura de prestari servicii emisa de un operator din spatiul UE (Bulgaria) in lei constand in plata conform unui acord de asociere intre societatea noastra si alte 2 societati (ambele inregistrate in Bulgaria in scopuri de TVA) in vederea participarii la o licitatie publica, avand ca obiect atribuirea contractului de lucrari publice. S-a incheiat un angajament notarial prin care ne obligam sa achitam un procent din valoarea de adjudecare a contractului la anumite termene. Cum tratam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cheltuieli deductibile PFA. Codul CAEN 6209
Intrebare: O PFA infiintata in octombrie 2023 cu codul CAEN 6209, activitate independenta, fara salariati, cu venituri estimate in 2023 de maxim 10.000 ron, poate beneficia de sistemul de impozitare bazat pe normele de venit? Imi puteti preciza care sunt, in aceasta situatie, cheltuielile deductibile (exemplu: sunt deductibile in cota parte conform contractului de comodat al sediului PFA-ului, cheltuieli cu intretinerea, energia electrica, apa, gunoiul)? In esenta m-ar interesa toate tipurile de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Inchiderea contului 461
Intrebare: O microintreprindere constituita in ianuarie 2023 cu salariati si platitoare de TVA inregistreaza in contul 461 la data de 30.09 suma de 6850 lei. Soldul s-a format din platile diverse fara documente justificative care apar pe extrasele bancare (cheltuieli pe numele administratorului). Societatea nu are profit pentru a se putea intocmi bilant interimar. Pentru inchiderea soldului 461 este corecta inregistrarea 461 = 7588 in minus si apoi declarare impozit din alte surse de 10% pe intreaga suma?...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dividende 2023. Baza de calcul CASS
Intrebare: Cum se procedeaza la completarea declaratiei unice rectificative in speta urmatoare, avand in vedere ca salariul minim a devenit 3.300 lei de la 1 octombrie 2023? 1. Declaratia initiala Societatea a repartizat la dividende interimare suma de 191.188 lei brut in luna septembrie 2023, suma ridicata efectiv dupa achitarea impozitului pe dividende fiind de 175.893 lei. Salariul minim de 3000 lei * 24=72.000 lei. 72.000*10% = 7.200 lei contributie la sanatate. 2. Declaratia rectificativa In luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –